Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Програма роботи. Лабораторна робота розрахована на 2 години аудиторних занять, під час яких вивчають призначення, будову



Лабораторна робота розрахована на 2 години аудиторних занять, під час яких вивчають призначення, будову, принцип роботи і порядок знімання характеристик випрямляча ВДУ – 506 У3.

4.3 Основні теоретичні положення. Опис устаткування

Універсальний зварювальний випрямляч ВДУ-506 УЗ призначений для комплектування зварювальних автоматів і напівавтоматів однопостового зварювання в середовищі вуглекислого газу та під флюсом, а також для зварювання порошковим дротом.

Випрямляч може бути використаний для роботи з маніпуляторами і зварювальними роботами, а також для ручного дугового зварювання покритими електродами.

Технічна характеристика зварювального випрямляча типу ВДУ – 506 У3:

Параметр Значення
Номінальна напруга мережі трьохфазного змінного струму, В 220 або 380
Номінальний зварювальний струм, А  
Первина потужність, кВА, не більше  
Первинний струм, А  
- при виконані на 220 В  
- при виконані на 380 В  
Вторинна напруга холостого ходу, В не більше  
Номінальна робоча напруга, В  
- для жорстких зовнішніх характеристик 18-50
- для спадаючих зовнішніх характеристик 22-46
Межі регулювання робочої напруги, В  
- для жорстких зовнішніх характеристик 60-500
- для спадаючих зовнішніх характеристик 50-500
Межі регулювання зварювального струму, А  
- для жорстких зовнішніх характеристик 60-500
- для спадаючих зовнішніх характеристик 50-500
Т В, %  
ККД, %, не менше  
Габаритні розміри, мм, не більше 830*620*1080
Маса, кг, не більше  

Загальний вигляд випрямляча показано на рисунку 4.1.

1-колеса; 2-болт для заземлення; 3-щтепсельний роз"єм;

4-автоматичний вимикач; 5-ручки для переміщення; 7-тиристори;

8-вентилятор; 9-вітрове реле; 10-блок керування випрямляча;

11-трансформатор живлення кола керування; 12-реактор;

13-дросель; 14-силовий трансформатор; 15,30-струмові роз`єми зварювального кола; 16-роз`єм для підключення блоку керування; 17- роз`єми для підключення підігрівача газу; 18 - відсік для апаратури керування; 19-вольтметр: 20-амперметр; 21-перемикач місцевого та дистанційного керування; 24-тумблер вмикання зварювального кола; 25-тумблер попереднього встановлення напруги на жорстких характеристиках; 26-вимикач трансформатора; 27-кнопка "Стоп"; 27-кнопка "Пуск"; 29-сигнальна лампа; 31-шини для заземлення; 32-опорна скоба

Рисунок 4.1 - Загальний вигляд зварювального випрямляча ВДУ-506

Випрямляч забезпечує, при нормальній напрузі мережі, легке запалювання та стійке горіння дуги при будь-якому струмі, в межах регулювального діапазону, а також при підвищенні на 5 % і зниженій на 10 % напрузі мережі живлення, при падінні напруги в з’єднувальних проводах зварювального кола не більше 4 В.

. Випрямляч складається із силового трансформатора, силового блоку тиристорів, вирівнюючого реактора, дроселя в зварювальному колі, автоматичного вимикача мережі, блоку керування, електродвигуна з вентилятором. Випрямляч має нішу для розташування блоку керування напівавтоматом, трансформатор живлення кіл керування автомата, напівавтомата та підігрівача газу. Всі складові частини випрямляча змонтовані на візку і захищенні кожухом.

Випрямляч ВДУ-506 є універсальним і має спадаючі (кутоспадаючі) та жорсткі зовнішні характеристики. Живлення випрямляча проводиться від промислової трифазної мережі змінного струму.

Плавне регулювання зварювального струму, при спадаючих, і напруги, при жорстких зовнішніх характеристиках, здійснюється резистором на блоці керування (при місцевому регулюванні), а також на напівавтоматі або автоматі при дистанційному регулюванні.

Принципова електрична схема показана на рисунку 4.2.

Підключення мережі живлення здійснюється за допомогою роз’ємного з’єднання ХРІ з ємкісним фільтрами СІС3 і резисторами R1 … R3 для захисту від радіоперешкод, які виникають при зварюванні.

Підключення випрямляча до мережі живлення і захист його від короткого замикання здійснюється автоматичним вимикачем QF, який розташований на задній стінці випрямляча.

Для під’єднaння зварювальний кaбелів на передній стінці є два затискачі: XS5 з знакам “плюс” I XS6 зі знакoм “мінус”.

На передній стінці розташовані: роз’єм XS3 для підключення блоків керування автомата і роз’єм XS4 для підключення підігрівача газу, який живиться від допоміжного трансформатора Т2.

В верхній частині передньої стінки зліва розміщена ніша для встановлення блоку керування напівавтомата, який підключається до випрямляча через роз’єм, розміщений в середині ніші.

Під блоком керування випрямляча розміщенні: сигнальна лампа контролю напруги НІ, вимикач SA1, трансформатор Т2 живлення кіл керування напівавтомата, автомата та підігрівача газу, а також кнопки вмикання – вимикання випрямляча – “пуск” SB7 і “стоп” SB6.

Під кожухом в верхній частині випрямляча розміщенні запобіжники FV1, FV5 - для захисту трансформатора Т2; FV2, FV3, FV4 - для захисту двигуна вентилятора; FV6, FV7, FV8 - для захисту допоміжного трансформатора Т3 блоку керування випрямляча.

Силовий трансформатор Т1 трьохфазний, магнітопровід із холоднокатаної електротехнічної сталі 3413.

Дросель в зварювальному колі L2 має робочі і допоміжні обмотки В кола допоміжних обмоток ввімкнуті пристрої.

При роботі на спадаючих зовнішніх характеристиках перемикач SA3 зєднує керуючі електроди тиристорів з їх катодами. Тиристори постійно закриті, допоміжні обмотки дроселя вимкнуті. При роботі на жорстких зовнішніх характеристиках на керуючі електроди тиристорів VS7 i VS8 постійно подається напруга від випрямлячів V31, V32. Тому тиристори відкриваються анодною напругою. Наведена в обмотках дроселя змінна е.р.с. і протікаючий по них струм керування забезпечує автоматичне зменшення індуктивності дроселя при роботі випрямляча на малих струмах і одержання додаткових піків струму, що дає можливість виконувати зварювання електродним дротом діаметром 1.2 мм на струмах від 60 А.

Вирівнюючий реактор L1, осердя якого із холоднокатаної електротехнічної сталі 3413 має дві однакові напівобмотки.

Силовий випрямляючий блок складається із шести тиристорів VS1 – VS6 типу Т161 – Т160, зібраних за шестифазною схемою випрямлення з вирівнюючим реактором.

Вентиляція випрямляча повітряна, примусова. Нормальна робота системи вентиляції контролюється повітряним реле, яке має контакт SQ8 в колі обмотки реле KV3. При порушенні вентиляції пускач КМ2, в колі якого знаходяться контакти реле, вимикає трансформатор ТІ від мережі.

Для захисту випрямляча від тривалого перевантаження магнітний пускач КМ2 обладнаний тепловим реле КМ2 – FP.

Захист тиристорів від перенапруг здійснюється резисторноємкісним колом з R5 і C4. Підключення цього кола до відповідної пари тиристорів здійснюється діодним комутатором V26–V28. Конденсатор С4 шунтований розрядним резистором R4.

Блок керування випрямляча включає в себе: електронні плати АІ – формування напруги керування; А2 – формування імпульсів керування тиристорами; допоміжний трифазний трансформатор Т3; випрямляючі блоки з стабілітронами і ємкісними фільтрами.

На лицевій панелі блоку керування випрямляча розміщенні:

- резистор-регулятор струму-напруги RP16;

- тумблер попереднього установлювання напруги на жорстких зовнішніх характеристиках SA2;

- перемикач виду зовнішніх характеристик SA3;

- перемикач місця керування (місцеве-дистанційне) SA4;

- тумблер вмикання зварювального кола SA5 при місцевому керуванні;

- вольтметр PV і амперметр PA для контролю режимів зварювання.

Крайнє ліве положення ручки резистора RP16 блоку керування відповідає мінімальному значенню випрямлених напруги і струму зварювання. Повернення ручки за годинниковою стрілкою відповідає збільшенню зварювального струму і напруги.

Вмикання тумблера SA2 дозволяє в поєднанні з RP16 попередньо встановити робочу напругу при роботі на жорстких зовнішніх характеристиках.

При дистанційному керуванні з пульта автомату чи пальника напівавтомата резистор RP16 і вимикач SA5 вимкнуті.

Вмиканням автомату QF подається напруга на допоміжні кола, при цьому запалюється сигнальна лампа НІ. Натисканням кнопки SB7 “Пуск” подається напруга на котушку пускача KMI; вмикається двигун вентилятора М; підключається трансформатор Т3; спрацьовує вітрове реле SQ8 в кола котушки проміжного реле KV3. При натисканні вимикача SA5 замикається коло котушки реле KV3, яке своїми контактами подає напругу на котушку магнітного пускача КМ2. Силовий трансформатор ТІ підключається до мережі. На виході випрямляча з’являється напруга. Вимикання випрямляча приводиться натисканням кнопки SB6 ”Стоп”.

Так як у вторинній обмотці силового трансформатора відбувається подвоєння фаз, а напруги на них зміщені відносно одна одної на 60 С, то випрямлена напруга на виході випрямляючого блоку буде майже постійною з частотою пульсації 300 Гц. Блок керування здійснює фазове керування силовими тиристорами і завдяки цьому дає змогу формувати зовнішню характеристику випрямляча.

Зміна струму зварювання здійснюється регулюванням резистора перемикачами SA3.2 i SA3.3. Резистор RP16 підключається паралельно до резисторів R22, R23, R25. Зі зменшенням опору резистора RP16 збільшується позитивний потенціал, який подається на вхід DA2, збільшується напруга на виході підсилювача і зменшується струм зварювання. При роботі на спадаючих зовнішніх характеристиках контактами SA3.2 i SA3.3 паралельно до резистора R25 вмикається резистор R20. Це дає можливість забезпечити весь діапазон регулювання вихідної напруги випрямляча одним резистором RP16.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 433 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...