Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 4.9. Ремонт і експлуатація пневматичних установок



План:

4.9.1. Монтаж і обкатка компресорів.

4.9.2. Експлуатація пневматичних установок.

4.9.3. Ремонт пневматичних установок.

4.9.1. Монтаж установки складається з влаштування фундаментів під машину і арматуру, встановлення компресорів, двигунів і апаратури, прокладки повітропроводів.

По закінченні монтажу приступають до його обкатки при знятих клапанах. Після 5 хв. роботи перевіряють температуру робочих поверхонь, яка не повинна перевищувати 45 С. Пізніше запускають компресор на 20 хв. і 1 год. Після цього встановлюють клапани і продувають 15–20 хв.

Випробовування компресора проводять спочатку 10–15 хв., подаючи повітря в атмосферу. При цьому перевіряють: тиск в трубопроводах змазки, подачу води, роботу клапанів, характер шумів в кривошипно-шатунному механізмі, пропускання повітря через сальники. Далі, піднімають поступово тиск до 0,03 МПа, працюючи 30 хв., до 0,5 МПа і працюють 1 год. і до 0,7 МПа, працюючи 2 год. При цьому температура повітря на виході не повинна перевищувати 170 С, а робочих поверхонь - 60 С. Якщо не виявлено ніяких дефектів, запускають компресор на 24 год. Після цього підтягують кріплення, усувають дефекти, заміняють відпрацьоване масло, промиваючи бак.

4.9.2. Експлуатація пневматичної установки проводиться під керівництвом головного механіка шахти. Обслуговується установка машиністами, що пройшли спеціальне навчання. При роботі машиніст повинен керуватися інструкцією в якій вказані йог обов’язки (приймання і здача зміни, пуск і зупинка компресора, нагляд за роботою, за надходженням масла і води, спуск конденсату з проміжних охолоджувачів і повітрозбірників і т. п.).

Машиніст зобов’язаний призупинити пуск компресора і викликати механіка якщо: відчуваються поштовхи і удари; амперметр показує великі коливання струму; припинилась подача води, або вода нагрілася вище норми; підвищується нагрів деяких частин установки; манометр показує високий тиск і при цьому не спрацьовує ні регулятор тиску, ні запобіжний клапан; відчувається запах паленого або гуми.

На компресорній станції повинна бути наступна документація:

– схема повітропроводів, трубопроводів води і масла;

– інструкція по обслуговуванню компресорних установок;

– журнал обліку роботи компресорів;

– журнал обліку ремонтів компресорів;

– журнал перевірки знань обслуговуючого персоналу;

– графік планово-попереджувального ремонту;

– паспорти всіх посудин, що знаходяться під тиском;

– паспорт-сертифікат компресорного масла.

До ремонтного журналу додають акти очистки напірних комунікацій і фільтрів.

Якщо якість води не відповідає вимогам, необхідно використовувати фільтри і відстійники, застосовувати хімічну, ультразвукову або електромагнітну обробку.

Для змащування поверхонь застосовують мінеральні масла. Масло повинно добре утримуватися на поверхнях тертя і заповнювати нерівності, не змінювати своїх властивостей при підвищенні температури, не мати домішок кислот, води. твердих частинок. Термін служби масла – 2–2,5 тис. год.

Для безпечної експлуатації компресорів, необхідно не рідше 1 разу в 6 місяців очищати від нагару напірні комунікації.

4.9.3. Терміни планово-попереджувальних ремонтів встановлюють в залежності від стану установки, умов роботи, якості окремих деталей і т. д.

Під час ремонтного огляду промивають гнізда і платини клапанів, перевіряють роботу охолоджуючої системи, сальників, фільтра. Запобіжних клапанів, регулятора тиску і змащувальної системи, виявляють стан поршневих кілець, підтягують болти корінних підшипників і повзуна, випускають воду і масло з повітрозбірника.

Під час поточного ремонту, обладнання частково розбирають заміняють зношені деталі з виконанням робіт ремонтного огляду. Промивають циліндр і клапанні коробки; заміняють, при потребі, клапани поршневі кільця, сальникові ущільнення; знімають грязь і накип з поверхонь охолодження; очищають фільтри, запобіжний клапан; перевіряють змащувальну систему; підтягують болти.

Під час капітального ремонту компресорів виконують повний об’єм текучого ремонту, крім цього розбирають компресор і заміняють зношені деталі. При необхідності, проводять ремонт двигунів, розточку циліндрів, заміну поршнів і кілець.

Контрольні запитання до теми 4.9:

4.9.1. Обкатка поршневих компресорів.

4.9.2. Обов’язки машиніста пневматичних установок.

4.9.3. Яка документація повинна бути на компресорній станції?

4.9.4. Які операції проводять при ремонтному огляді?

4.9.5. Які роботи проводять при поточному ремонті?

4.9.6. Які роботи проводять при капітальному ремонті?





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 514 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...