Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні завдання лабораторних досліджень



Лабораторний практикум є складовою частиною навчально-методичного комплексу (НМК) дисципліни "Основи охорони праці", що викладається на рівні підготовки бакалаврів усіх спеціальностей академії. Він включає десять лабораторних робіт, присвячених дослідженню параметрів мікроклімату виробничих приміщень, змісту пилу та газу в повітрі робочої зони, природного та штучного освітлення робочих місць, акустичної ефективності звукоізолюючих матеріалів та засобів захисту від загальної і локальної вібрації виробничого обладнання, опору захисного заземлення та ізоляції струмоведучих частин електроустановок, заходів реанімації людини при нещасних випадках, випробування на горючість та займистість будівельних матеріалів, дослідженню засобів пожежогасіння.

Лабораторні заняття мають дослідницький характер і є однією з форм активного навчання студентів.

Завданням практикуму при вивченні дисципліни "Основи охорони праці" є:

- закріплення та поглиблення знань, що придбані при вивченні теоретичного матеріалу, здійснення зв'язку теорії з практикою;

- набуття студентами практичних навичок контролю за станом умов праці, аналізу отриманих результатів та розробки інженерних заходів щодо їх поліпшення з використанням сучасної обчислювальної техніки;

- придбання досвіду наукової роботи з дослідження умов праці.

В результаті проведення лабораторних занять студент повинен:

- знати методику дослідження виробничого середовища щодо виявлення небезпечних та шкідливих виробничих чинників;

- вміти користуватися апаратурою і приладами контролю, нормативними документами при оцінці стану умов праці за наслідками виконаних вимірів.

При підготовці до лабораторного заняття студент повинен самостійно ознайомитись з методичними вказівками до наступної лабораторної роботи і рекомендованою літературою, відповісти на контрольні запитання. Перед початком лабораторної роботи студент повинен засвоїти вимоги безпеки при виконанні досліджень, з'ясувати мету роботи, накреслити схему лабораторної установки, ознайомитись із вимірювальною апаратурою, підготовити форми протоколів для внесення в них експериментальних даних. Після цього виконують необхідні виміри відповідно до методичних вказівок по виконанню дослідної частини роботи під керівництвом викладача або завідувача лабораторії. На заключному етапі занять виконують обробку та аналіз отриманих даних, обирають заходи щодо приведення досліджених факторів у відповідність з вимогами нормативних документів. Завершується робота оформленням звіту за виконаними дослідженнями.

Звіт повинен включати:

- найменування та мету роботи;

- схеми приладів та устаткування, що застосовуються;

- схему лабораторної установки;

- основні розрахункові формули;

- дані експериментальних досліджень та наслідки їх обробки і аналізу;

- висновки та пропозиції щодо забезпечення нормативних вимог умов праці.

Звіти по лабораторних роботах студент оформляє у шкільному зошиті або на зшитих аркушах паперу формату А-4 і подає викладачу не пізніше наступного лабораторного заняття для контрольної перевірки та захисту. На основі зарахованих викладачем звітів по всіх виконаних лабораторних роботах з курсу "Основи охорони праці" студент отримує залік по лабораторному практикуму.






Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 189 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...