Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вибір зображень для кресленні деталі



Форму деталі на кресленні задають зображеннями, використовуючи при побудовах метод прямокутного проекціювання. Зображення повинні бути такими, щоб можна було однозначно представити по кресленню деталь і нанести всю інформацію, що стосується її виготовлення (розміри, якість поверхонь і інше) і контролю. Інформація повинна бути представлена не спотворено і, по можливості, ощадливо.

Для виконання цієї задачі необхідно знати і розуміти положення ГОСТ 2.305-68 "Зображення – вигляди, розрізи, перерізи", уміти зображувати на кресленні елементарні геометричні тіла і їхні сполучення, а також ураховувати знаки і символи (ø, □, s, l), які сприяють зменшенню кількості зображень.

Правильно вибрати кількість зображень і їхній зміст дозволяє аналіз форм і розташування геометричних тіл, що становлять деталь. Це важливий етап роботи. Розглянемо, як приклад, аналіз деталі (рис. 4.20, а), де в аксонометричному зображенні представлена кришка.

Основою 1 кришки служить прямокутний паралелепіпед із циліндричними скруглениями двох його вертикальних ребер. Зліва до нього примикає похилий фланець 2 прямокутні форми також із циліндричними скруглениями ребер. Він містить похилий циліндричний канал 3, чотири наскрізні отвори з різьбою 4 і циліндричний виступ 5 з кільцевою канавкою трикутного профілю.

Зверху на основі розташований прилив 6, у формі прямокутного паралелепіпеда, округленого двома напівциліндрами з вертикальними осями. Між цим приливом і фланцем 2 установлена стінка 7, прямокутна в поперечному перерізі.

З нижньої сторони основи є порожнина 8 з вертикальними стінками, скругленими напівциліндрами, від якої усередину деталі йдуть два глухих циліндричних отвори 9. Ці отвори з'єднані каналом 10 прямокутного перерізу.

Праворуч до приливу 6 примикає похиле ребро жорсткості 11. На основі 1 у два ряди розташовуються шість ступінчастих отворів 12. Деталь має одну площину симетрії, позначену на рисунку цифрою 13. Кришка виготовлена литтям з наступною обробкою різанням, тому поверхні, що не були оброблені, мають скруглення (ливарні радіуси).

Висновки з аналізу форми деталі.

Деталь обмежена сукупністю площин і циліндричних поверхонь і має площину симетрії. У цій площині і у площинах їй паралельних розташовані осі циліндрів. Відсіки площин деталі паралельні або перпендикулярні до площини симетрії.

На рис. 4.20, б наведений один з варіантів компонування зображень для розглянутої деталі.

Для зображення кришки на фронтальній площині проекцій (головне зображення), площину симетрії варто розташувати їй паралельно, а площину основи – горизонтально. У цьому випадку більшість простих геометричних тіл будуть займати особливе положення, що дозволяє відображати їх без спотворень і наносити розміри.

Виходячи із прийнятого розташування кришки щодо фронтальної площини проекцій, для неспотвореного відображення її форми необхідно: головне зображення дати фронтальним розрізом, тому що він більше інформативний; вигляд зверху, з відкинутою спотвореною частиною похилого фланця, необхідний для виявлення форми основи, приливу і розташування ступінчастих отворів; вигляд знизу (з метою економії місця показана його половина) – для уточнення форми основи і форми внутрішньої порожнини; додатковий вид Б відображає неспотворену форму похилого фланця; розріз А-А виявляє форму приливу і паза в поздовжньому перетині, а так само форму ступінчастого отвору; переріз В-В пояснює наскрізний отвір з різьбою; виносний елемент Г у масштабі збільшення дає відомості про форму кільцевої канавки. Поперечні форми вертикальної стінки і похилого ребра жорсткості виявлені двома перерізами, відповідно винесеним і накладеним, які розташовані безпосередньо на слідах-проекціях січних площин.

Проаналізуйте запропоновані зображення з метою однозначного подання за ними форми кришки (синтез форми деталі).

◊ Креслення валу (див. рис. на попередній сторінці) містить словесні пояснення форми деталі. Передайте цю інформацію за допомогою зображень. На кресленні не повинно бути ліній невидимого контуру.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 743 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...