Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Хід роботи. Розглянемо функцію БЗ, яка обчислює для будь-якого майбутнього моменту часу розмір коштів на рахунку



Розглянемо функцію БЗ, яка обчислює для будь-якого майбутнього моменту часу розмір коштів на рахунку, який накопичиться в результаті одноразового внеску чи періодичних додаткових внесків. На рисунку 2 наведено діалогове вікно, яке з’являється при виборі функції БЗ. До поля цього діалогового вікна можна ввести або числа, або посилання на клітинки, які містять відповідні значення, які будуть використані як аргументи функції.

Рисунок 2 Діалогове вікно функції БЗ

Ця функція має наступний синтаксис:

=БЗ(ставка; число периодов; выплата; текущее значение; тип)

Для обчислення майбутнього значення ряду виплат використовується аргумент Выплата, аргумент Текущее значение слугує для визначення майбутнього значення одноразової виплати.

Завдання 1 Оформити початкові дані у таблицю і розрахувати результат. Припустимо, ви плануєте відкрити спеціальний пенсійний рахунок, який не обкладається податком, і вносити на нього по 2000 грн на початку кожного року і розраховуєте на середню швидкість обігу 11 відсотків на рік протягом 35 років. Визначимо суму, що буде на вашому рахунку після закінчення цього терміну. Функція буде мати наступний синтаксис:

=БЗ (11%; 35; -2000;;1)

Результат обчислень: 758 328,81 грн (рис. 3).

Завдання 2 Припустимо, що ви відкрили рахунок три роки тому і на даний момент уже накопичили 7500 грн. Наступна формула допоможе визначити, що на вашому рахунку через 35 років буде 1 047 640,19 грн. Синтаксис:

=БЗ(11%; 35; -2000; -7500; 1)

Оформіть для цих завдань таблиці даних і результати обчислень.

У цих двох прикладах Тип дорівнює 1, оскільки виплати проводять на початку періодів. Цей аргумент значно впливає на результати фінансових обчислень для тривалих термінів. Якщо пропустити аргумент Тип в останній формулі, Excel припускає, що гроші вносять на рахунок наприкінці кожного року, і повертає менше значення (рис. 3).

Рисунок 3 Результат розрахунків з використанням функції БЗ





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 228 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...