Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поза домом



3. Якщо ви виявилися біля води, не купайтеся. Блискавка, що впала у воду навіть у десятках метрах від вас, може виявитись для вас занадто близькою.

4. Не ховайтеся від блискавки поблизу самотньо стоячих дерев і кущів. До речі, немає порід дерев, що частіше від інших притягають блискавку - блискавка найчастіше потрапляє в самотні дерева, незалежно від їхньої породи. Не притуляйтеся до стовпів, копиць сіна і т.д.

5. У лісі вибирайте для укриття дерева більш низькі, чим інші, але не притуляйтеся до їхніх стовбурів.

6. Не ходіть босоніж. Не лягайте на землю. Ноги повинні бути розташовані, як по команді "струнко".

7. Знаходячись на відкритому місці, намагайтеся не виявитися на височині. У горах намагайтеся розташовуватися в середній частині схилів ущелин. Перебігаючи з місця на місце, пам'ятаєте, що середній проміжок часу між блискавками біля 10 секунд.

8. Якщо ваша зустріч із грозою відбулася у відкритому степу й укриття занадто далеко, присядьте, накрийтеся чим-небудь і сподівайтеся, що вам пощастить.

9. Опинившись у човні далеко від берега, сядьте в ньому, постарайтеся заховатися від дощу і пам'ятайте, що можливість ураження блискавкою людини в човні менше десятитисячної відсотка.

При зустрічі з кульовою блискавкою

10. Не біжіть від кульової блискавки - це може створити течію повітря, що потягне її за вами.
11. Намагайтеся повільно відійти зі шляху кульової блискавки і взагалі тримаєтеся від неї подалі, але не повертайтеся до неї спиною, а увесь час уважно стежите за нею.
12. Кульові блискавки часто рухаються з потоками повітря. Тримайтеся навітряної сторони блискавки. У кімнатах намагайтеся не виявитися на шляху протягів (звичайний шлях протягів - між відкритими дверима, вікнами і димоходом).
13. Не хапайте кульову блискавку руками - це не тільки знищить її, але і позбавить вас можливості згодом розповісти про це цікаве і рідкісне явище вашим друзям.
14. Не торкайтеся кульової блискавки ніякими предметами - палицями, дротами, палками і т.п. Не кидайте по ній каменями, м'ячами і т.п. Це може викликати наслідки, про які говорилося в попередньому пункті. Якщо тільки з'явиться кульова блискавка і ви від хвилювання забудете ці правила поведінки, то запам'ятаєте одне: із кульовою блискавкою треба поводитися так, як поводяться з великим і злим собакою, якщо він раптово з'явиться без хазяїна у вашій кімнаті.

Після ураження блискавкою.

При ураженні людини блискавкою - лінійною або кульовою - її варто перенести в тепле, сухе помешкання зі свіжим повітрям, накрити легкою теплою ковдрою, почати робити штучне дихання і негайно викликати швидку медичну допомогу або лікаря. До речі, не намагайтеся закопати ураженого блискавкою в землю: це не допоможе.

2.12. ОСНОВНЕ РІВНЯННЯ СТАНУ ТА ЙОГО ЗАСТОСУВАННЯ ДЛЯ ХАРАКТЕРИСТИКИ АТМОСФЕРНИ ПРОЦЕСІВ

Основними характеристиками (параметрами) фізичного стана газу є його тиск, температура і щільність. Ці три характеристики не незалежні одна від іншої. Гази стискаються, тому щільність їх змінюється в широких межах у залежності від тиску і температури. Зв'язок між тиском, температурою і щільністю для ідеальних газів дається рівнянням стану газів, відомим із фізики. Воно має вигляд:

pv = RT,

де р - тиск, v - питомий об'єм газу, Т - температура по абсолютній шкалі, R - питома газова постійна, що залежить від природи газу. Рівняння стана газів є достатнім наближенням стосовно до сухого повітря, і до водяної пари, і до вологого повітря. У кожному випадку буде своє значення питомої газової сталої R. Для вологого повітря R змінюється залежно від тиску водяної пари, що міститься в повітрі.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 194 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...