Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Кругопотік ресурсів, продуктів та доходів



Економічна діяльність домогосподарств та фірм відображає модель кругопотоку (рис. 2).


Заощадження
Кредити
м

                   
   
Дивіденди, проценти
 
Дивіденди, проценти
       
Товари та послуги
 
Товари та послуги
 
 
 
   
Споживчі видатки


Рис. 2. Схема кругопотоку ресурсів, продуктів та доходів

Домогосподарство – це економічна одиниця, яка складається із однієї або декількох осіб. Воно володіє виробничими ресурсами (працею, землею, капіталом та підприємницьким хистом), постачає їх на ринок ресурсів та одержує відповідні доходи - заробітну плату, ренту, прибуток. Вони використовуються для купівлі товарів та послуг на ринках продуктів. Частину невикористаних доходів (заощадження) домогосподарства вкладають у банки, купляють цінні папери і одержують дохід у формі відсотків та дивідендів.

Фірма – економічна одиниця, яка використовує виробничі ресурси (власні або орендовані) для виготовлення товарів (послуг) з метою одержання прибутку. Виробничі ресурси фірми купляють (орендують) на ринках ресурсів. Вироблені ними товари реалізуються на ринках продуктів. Для забезпечення безперебійності виробництва та його розвитку фірми залучають необхідні кошти на грошових ринках.

У даній схемі не відображено економічна діяльність держави. Вона є власником значної частини певних виробничих ресурсів та виробником значної частини суспільних благ. Держава тісно взаємодіє з домогосподарствами та фірмами через податки, державні закупки, трансфери та інше.

Розвиток економічних відносин між країнами обумовлює участь фірм та держави у міжнародному обміні товарами та послугами (експорті та імпорті).





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 307 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...