Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

За обліковими функціями



2.1.Фінансовий - комплексний облік ресурсів та господарсь­кої діяльності підприємства шляхом суцільного і безперервного відображення господарських операцій за звітний період.

2.2.Управлінський - процес підготовки інформації необхід­ної керівництву для потреб внутрішнього менеджменту поточної виробничої діяльності підприємства.

2.3. Податковий — специфічний функціональний облік, що здійснюється з метою нарахування та сплати податків відповідно до вимог податкового законодавства.

Принцип бухгалтерського обліку - це правило, яким слід керуватися при вимірюванні, оцінюванні та реєстрації господар­ських операцій і при відображенні їх результатів у фінансовій звітності. Бухгалтерський облік та фінансова звітність в Україні грунтується на таких основних принципах.

1) Обачність - застосування в бухгалтерському обліку мето­дів оцінювання, які повинні запобігати недооцінці зобов'язань та витрат і завищенню оцінки активів і доходів підприємства.

2) Повне висвітлення — фінансова звітність повинна містити всю інформацію про фактичні й потенційні наслідки господарсь­ких операцій та подій, здатних вплинути на рішення, що при­ймаються на її основі.

3) Автономність - кожне підприємство розглядається як юридична особа, відокремлена від її власників, у зв'язку з чим особисте майно та зобов'язання власників не повинні відобража­тися у фінансовій звітності підприємства.

4) Послідовність - принцип постійного (із року в рік) засто­сування підприємством обраної облікової політики. Зміна обліко­вої політики можлива лише у випадках, передбачених національ­ними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, і по­винна бути обгрунтована та розкрита у фінансовій звітності.

5) Безперервність - оцінювання активів та зобов'язань під­приємства здійснюється, виходячи з припущення, що його діяль­ність триватиме далі.

6) Нарахування та відповідність доходів і витрат - для визна­чення фінансового результату звітного періоду необхідно порів­няти доходи звітного періоду з витратами, що були здійснені для отримання цих доходів. При цьому доходи і витрати відображаються в обліку і звітності в момент їх виникнення, незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів.

7) Превалювання змісту над формою - операції обліковуються відповідно до їх сутності, а не лише виходячи з юридичної форми.

8) Історична (фактична) собівартість - пріоритетною є оцінка активів підприємства виходячи з витрат на їх виробництво і при­дбання.

9) Єдиний грошовий вимірник - вимірювання та узагальнен­ня всіх господарських операцій підприємства у фінансовій звіт­ності в єдиній грошовій оцінці.

10) Періодичність - можливість розподілу діяльності підприєм­ства на певні періоди часу з метою складання фінансової звітності.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 453 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...