Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оцінка фінансових результатів



Основні завдання аналізу фінансових результатів, на загальну думку, складаються в оцінці динаміки показників прибутку і рентабельності за аналізований період, у вивченні джерел і структури балансового прибутку, у виявленні резервів підвищення балансового прибутку підприємства та чистого прибутку витрачається на виплату дивідендів, у визначенні потенціалу підвищення різних показників рентабельності.

Вирішення цих завдань досягається за допомогою ряду аналітичних дій. У їх складі:

· оцінка виконання плану за фінансовими показниками (прибутку, рентабельності і коштів, що спрямовуються на виплату дивідендів) та вивчення їх динаміки; загальна оцінка виконання плану по балансового прибутку, вивчення її динаміки в порівнянні з відповідним базовим періодом, розгляд її структури; визначення впливу окремих факторів на прибуток від реалізації продукції (робіт і послуг);

· розгляд складу позареалізаційних доходів, що залишаються за рахунок балансового прибутку;

· визначення впливу позареалізаційних доходів і втрат на балансовий прибуток; виконання факторів, що впливають на рентабельність продукції і виробництва;

· виявлення резервів подальшого збільшення прибутку, коштів, що спрямовуються на виплату дивідендів, усунення позареалізаційних втрат і витрат;

· виявлення резервів підвищення рентабельності.

З метою виконання цих завдань проводиться: оцінка виконання плану за фінансовими показниками (прибутку, рентабельності) та вивчення їх динаміки; загальна оцінка виконання плану по балансового прибутку, вивчення її динаміки в порівнянні з відповідним базовим періодом, розгляд її структури; визначення впливу окремих факторів на прибуток від реалізації продукції, визначення факторів, що впливають на рентабельність продукції і виробництва, виявлення резервів підвищення рентабельності.

Фінансову стійкість підприємства оцінюють за допомогою абсолютних і відносних показників за абсолютний показник фінансової стійкості приймають наявність власних оборотних коштів. Загальноприйнятою формулою визначення власних оборотних коштів є різниця між оборотними активами підприємства та його короткостроковими зобов'язаннями. Формування власних оборотних коштів наведені в таблиці 2.6

Виходячи з даних таблиці 2.6, можна зробити висновок, що оборотні активи та їх складові мали чітку тенденцію до зменшення протягом 2012-2013 років. Зменшення оборотних активів та її складових може свідчити про скорочення обсягу випуску продукції.

Поточні зобов’язання збільшились за аналізований період, що свідчить про послаблення незалежності підприємства та здатність його розраховуватися із зобов’язаннями.

З 2012 по 2013 рік включно спостерігається наявність власних оборотних коштів, їх розмір збільшився на 90,3 тис. грн.

Співвідношення власних оборотних коштів і оборотних активів має нечітку тенденцію за аналізований період.

Таблиця 2.5 - Аналіз формування власних оборотних коштів ТОВ "Агруз" за 2012-2013 роки

Для визначення типу фінансової стійкості підприємства спочатку проведемо характеристику джерел формування запасів (табл.2.6).

З даних таблиці видно, що розмір власних оборотних коштів за період з 2012 по 2013 рік має чітку тенденцію, при чому у 2013 в порівнянні з 2012 показник збільшився на 90,3 тис. грн. Така динаміка є сприятливою у діяльності підприємства, оскільки свідчить про стабільність діяльності підприємства.

Власні і довгострокові позикові кошти у 2012-2013 роках мають чітку тенденцію становлять у 2013 році 3509,2 тис. грн., що на 90,3 тис. грн. більше ніж у 2012. Дане коливання сприяє розвитку підприємства і свідчить про те, що підприємство здатне утримати зростання показника.

Загальна величина основних джерел формування запасів і витрат, її розмір поступово збільшувався і становив 3959,8 тис. грн, дане збільшення відбулося за рахунок не використання короткострокових позикових коштів, що однозначно є негативним для підприємства, адже воно не розраховується з постачальниками і кредиторами таким чином, не забезпечує автономність підприємства та не підтверджує платоспроможність.

Таблиця 2.6 - Показники наявності джерел формування запасів ТОВ "Аруз" за період з 2012 по 2013 рр.

Таблиця 2.6.

Наявність ліквідних активів забезпечує ліквідність балансу підприємства. Абсолютно ліквідним балансом вважається баланс на якому витримуються чотири рівняння:

А1 > П1, А2 > П2, А3 > П3, А4 < П4.

Вивчення співвідношень цих груп активів і пасивів дозволить встановити тенденції в структурі балансу і його ліквідність.

р: А1 < П1; А2 < П2, А3 > П3, А4 < П4.

р: А1 < П1; А2 < П2, А3 > П3, А4 < П4.

р: А1 < П1; А2 < П2, А3 > П3, А4 < П4.

р: А1 < П1; А2 < П2, А3 > П3, А4 < П4.

р: А1 < П1; А2 < П2, А3 > П3, А4 < П4.

Невиконання двох перших нерівностей свідчить про те, що ліквідність балансу в значній мірі відрізняється від абсолютної і підприємство може погасити свої зобовязання, якщо мобілізує всі фонди обігу.

Оцінка ліквідності і платоспроможності діяльності підприємства надана в таблиці 2.7.

За період з 2012 по 2013 р. спостерігається зниження ліквідності на підприємстві. Коефіцієнт абсолютної ліквідності за аналізований період зменшився на 0,15%, що є негативною тенденцією, яка свідчить про зменшення можливостей підприємства щодо сплати своїх зобовязань негайно. Що стосується коефіцієнта швидкої ліквідності, то він відповідає нормативу, становить 0,45 %, тобто має стійку тенденцію до збільшення.

Коефіцієнт покриття має від’ємні значення, що є негативним явищем і свідчить про те, що в разі непередбачених ситуацій, товариство не матиме змогу погасити свої зобов’язання. Дана динаміка є не дуже сприятливою у діяльності підприємства, оскільки свідчить про зменшення вартості оборотного капіталу та неспроможність підприємства сплачувати свої поточні зобов’язання та розширювати поточну діяльність у значній мірі. У 2013 році в порівнянні з 2012, показник зменшився на 28 тис. грн., що є негативною ситуацією для підприємства. Далі визначимо ефективність використання фінансових ресурсів на підприємстві, використовуючи показники ділової активності (табл.2.8).

Таблиця 2.7 - Показники ліквідності і платоспроможності ТОВ "Агруз" за період з 2012 по 2013 рр.

Аналіз ділової активності, що проводиться за допомогою коефіцієнтів оборотності та строків обертання не дозволяє охарактеризувати підприємство з позитивної сторони. Коефіцієнти оборотності активів, запасів та власного капіталу за період дуже низькі, тобто вони обертаються дуже повільно, відповідно строки обертання - високі.

Так строки обертання активів становлять. 303 дні у 2012 р. та 371 - у 2013 р.

Темпи обертання дебіторської та кредиторської заборгованості не дуже значні. На ТОВ "Агруз" терміни погашення зросли на 3 та 1 днів відповідно. Дана ситуація свідчить про те, що на підприємстві відбувається раціональне використання капіталу.

Таблиця 2.8 - Показники ділової активності ТОВ "Агруз" за 2012 - 2013 роки

Якщо вважати, що аналіз ділової активності дозволяє проаналізувати ефективність основної діяльності підприємства, то можна сказати, що ТОВ "Агруз" недостатньо ефективно працює на ринку своєї галузі, що потребує застосування заходів щодо поліпшення ситуації, яка склалася. Для аналізу показників ефективності діяльності підприємства розрахуємо показники, які характеризують рентабельність ТОВ "Агруз (табл.2.9).

Проаналізувавши коефіцієнти рентабельності ТОВ "Агруз", можна зробити висновок, що всі напрямки діяльності підприємства, є не достатньо прибутковими і знаходяться на дуже низькому рівні, причому рівень прибутковості за аналізований період зменшується. Причиною зменшення показників є коливання чистого доходу та чистого прибутку. Всі коефіцієнти рентабельності є від’ємними. Таким чином, можна зробити висновок, що на ТОВ "Агруз" присутні джерела поповнення його власних коштів для здійснення звичайної господарської діяльності.

Таблиця 2.9. - Показники рентабельності ТОВ "Агруз" за період 2012-2013 рр.

Отже, можна сказати, що фінансовий стан на підприємстві ТОВ "Агруз" не є задовільним. Виходячи з даних балансу, очевидно, що підприємство поступово зменшує обсяги виробництва і втрачає позитивні тенденції, про це свідчить зменшення оборотних та необоротних активів, виручки від реалізації, валового прибутку, собівартості та валюти балансу. Показники майнового стану свідчать про те, що основні засоби знаходяться в незадовільному стані, вони є морально і фізично застарілими, і потребують негайного оновлення. Аналіз ліквідності показав, що при наявній структурі джерел фінансових ресурсів баланс не є абсолютно ліквідним. Це говорить про те, що дане підприємство не забезпечене найбільш ліквідними активами для погашення термінових зобов’язань. Аналіз ділової активності і рентабельності, не характеризує підприємство з хорошої сторони, невідповідність нормам показників свідчить про незадовільний стан діяльності підприємства.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1372 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...