Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність і особливості інвестиційної стратегії



Розділ 15. Інвестиційна стратегія

Інвестиційна стратегія – це частина загальної стратегії підприємства, яка полягає в виборі і реалізації найбільш ефективних варіантів реальних і фінансових форм його інвестицій з метою забезпечення високих темпів розвитку і розширення економічного потенціалу господарської діяльності.

Інвестиційна стратегія завжди пов’язана з фінансово-господарською діяльністю підприємства, його діючою технічною, технологічною та фінансовою базою. Стратегія допомагає керівництву прийняти рішення щодо доцільності, напрямків, масштабів коригування діяльності підприємства, джерел та обсягів фінансування розвитку, спрогнозувати можливі результати.

Інвестиційна стратегія підприємства характеризується кількома особливостями:

Вона є головною формою реалізації економічної стратегії підприємств, способом забезпечення зростання його операційної діяльності, тому що практично всі завдання економічного розвитку підприємства потребують розширення обсягів чи поновлення складу його операційних активів.

Динаміка показників інвестиційної діяльності підприємства відображує темпи його економічного розвитку, потенціал формування прибутку.

Якщо сума чистих інвестицій (чисті інвестиції – це обсяги валових інвестицій, зменшених на суму амортизаційних відрахувань в певному періоді) підприємства менше нуля, це свідчить про зменшення його виробничого потенціалу і економічної бази формування прибутку (підприємство “проїдає свій капітал”).

Якщо сума чистих інвестицій дорівнює нулю, підприємство “топчеться на місці”. А коли сума чистих інвестицій є позитивною величиною (обсяги валових інвестицій перевищують суму амортизаційних відрахувань), це свідчить про економічний розвиток, зростання бази формування прибутку підприємства.

Інвестиційна стратегія має вторинний характер по відношенню до цілей і завдань операційної діяльності підприємства.

Не дивлячись на те, що інвестиційна діяльність на окремих етапах розвитку підприємства може забезпечити вищий прибуток, чим операційна діяльність, головним стратегічним завданням підприємства є розвиток операційної діяльності (виробництва і послуг). Інвестиційна стратегія повинна забезпечити розвиток виробничо-комерційної діяльності за рахунок будівництва нових філій, інвестування в нові виробництва, своєчасної заміни фізично зношеного обладнання, поновлення морально застарілих засобів виробництва.

Нерівномірність обсягів інвестиційної діяльності підприємства по окремим періодам. Циклічність обсягів інвестиційної діяльності визначається кількома умовами:

необхідністю попереднього накопичування фінансових ресурсів для початку реалізації окремих інвестиційних проектів;

використанням прийнятних зовнішніх умов здійснення інвестиційної діяльності в галузі (регіоні, країні);

поступовістю формування внутрішніх умов для реалізації інвестиційних проектів підприємством.

Незначна залежність інвестиційної стратегії від галузевої специфіки підприємства.

Це обумовлено тим, що інвестиційна діяльність підприємства здійснюється переважно в тісному зв’язку з фінансовим ринком (ринком капіталів і ринком грошей) і механізм цієї діяльності практично однаковий в будь-якій галузі економіки. А от наприклад, виробничо-комерційна діяльність, що здійснюється в конкретних сегментах товарного ринку, має яскраво виражену галузеву специфіку.

Наявність специфічних видів ризику, які характерні для реалізації інвестиційної стратегії підприємства. При цьому рівень інвестиційного ризику має більшу вірогідність виникнення і значно перевищує рівень виробничо-комерційного ризику.

Значний “лаг запізнення” формування інвестиційного прибутку підприємства в процесі реалізації його інвестиційної стратегії. Це означає, що між інвестиційними витратами і одержанням інвестиційного прибутку звичайно проходить достатньо великий період часу.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 891 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...