Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Стандартизована антибактеріальна терапія хворих на туберкульоз



Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 04.09.2014 року №620 „Про затвердження Інструкції щодо надання допомоги хворим на туберкульоз і неспецифічні захворювання легенів", наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28.01.2005 року №45 „Про затвердження Протоколу надання медичної допомоги хворим на туберкульоз" затверджено стандартні методики лікування хворих на туберкульоз.

Основний курс протитуберкульозної терапії складається з двох етапів. Перший етап (або перша фаза) – це інтенсивне лікування. Його ціль – зупинити розмноження МБТ і значно зменшити їхню популяцію в організмі хворого. Така терапія усуває гострі прояви хвороби, припиняє бактеріовиділенння, призводить до розсмоктування інфільтратів і ущільнення вогнищ, а в більшої частини хворих – до загоєння каверн у легенях. Другий етап лікування (або друга фаза) – це підтримуюча терапія, що проводиться для закріплення досягнутих результатів, її ціль – забезпечення стійкого клінічного ефекту і попередження загострення процесу.

Відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) контингент хворих на туберкульоз розділений на 4 категорії.

До 1 категорії відносять хворих на вперше діагностований туберкульоз легень з МБТ(+), а також хворих на вперше діагностований туберкульоз із поширеними та тяжкими формами туберкульозу (легеневого чи позалегеневого) без бактеріовиділення.

Поширені форми туберкульозу - це туберкульозний процес, що займає 2 і більше сегментів легені.

Тяжкі форми туберкульозу (за відсутності бактеріовиділення) - це процеси з ви­раженою туберкульозною інтоксикацією, фебрильною температурою тіла, деструкція­ми в легенях, а також хворі на туберкульозний менінгіт, дисеміновані (міліарна) форми туберкульозу, туберкульозний перикардит, перитоніт, плеврит (з тяжким перебігом), туберкульоз хребта з неврологічними ускладненнями, туберкульоз органів травлення, сечових і статевих органів.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 374 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...