Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Антимонопольна політика держави



Одночасно з виникненням монополій починається і боротьба з ними на основі проведення відповідної антимонопольної політики.

АНТИМОНОПОЛЬНА ПОЛІТИКА - це комплекс заходів, розроблених і впроваджених в багатьох країнах світу, які спрямовані на обмеження діяль-ності монополій, а також створення відповідного законодавства.

АНТИМОНОПОЛЬНЕ ЗАКОНОДАВСТВО - містить нормативні акти, що визначають організаційні та правові засади розвитку конкуренції, заходи попередження, обмеження, припинення монополістичної діяльності та нечистої конкуренції.

Перше антимонопольне законодавство було прийнято в Канаді у 1889 р. А в США антимонопольний (антитрестівський) закон - так званий Закон Шермана - був прийнятий у 1890 р. який у 1914 р. був доповнений Законом Клейтона. Антитрестівське законодавство за типом американського було прийняте, наприклад, у Великобританії в 1948 р., у Франції в 1963 р., а в країнах Східної Європи почали розробляти наприкінці 80-х роках ХХ ст.

Антимонопольне законодавствопоширюється на всі види товарного виробництва і комерційної діяльності, включаючи виробництво і обіг товарів, платні послуги, проєктування продукції та технології, а також наукові розроб-ки, призначені для використання їхніх результатів у виробництві та обігу товарів у платних послугах.

Форми попередження, пердбачені антимонопольним законодавством, відповідальність і компенсації на випадок заборонених дій.

Функції антимонопольних органів:

n розробка заходів з розвитку конкуренції виробництва і обігу, розукрупнення високомонополізованих структур;

n комплексний аналіз стану ринків і конкуренції на них;

n експертиза нормативних актів, що стосується функціонування ринку;

n підготовка пропозицій з питань удосконалення антимонопольного законодавства тощо.

1992р. в Україні прийнято Закон «Про обмеження монополізму та недо-пущення недобросовісної конкуренції у підприємницькій діяльності».

Державний контроль за дотриманням конкурентного законодавства, захист інтересів підприємців та споживачів від його порушень здійснюється Анти-монопольним комітетом України відповідно до його повноважень, визначе-них законом.

Основні завданняАнтимонопольного комітету:

- здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції;

- запобігання, виявлення і припинення порушень конкурентного законодавства;

- контроль за економічною концентрацією;

- сприяння розвитку добросовісної конкуренції.

Методи здійснення антимонопольної політики:

- правові - прийняття відповідних законодавчих танормативних правових актів;

- адміністративно-контролюючі - розробка та організація виконання заходів, спрямованих на запобігання порушення конкурентного законодавства; проведення моніторингу, перевірок, призначення експертизи;

- адміністративно-імперативні - примусовий поділ суб’єктів господарювання, застосування санкцій, накладання штрафів;

- профілактично-роз’яснювальні - інформування, внесення пропозицій, надання рекомендацій, попередніх висновків стосовно порушень, роз’яснення щодо кваліфікації порушень.

Для визначення монопольного становища суб’єктів господарювання на ринку використовують певні кількісні показники. Так, в Україні монопольним вважається становище, якщо частка на ринку одного суб’єкта господарювання перевищує 35%, трьох -50%, п’яти - 70%.

За зловживання монопольним (домінуючим становищем Законом України встановлені такі види відповідальності:

- штрафи;

- примусовий поділ монопольних утворень;

- відшкодування завданої шкоди.

Діяльність Антимонопольного комітету України грунтується на принципах

законності, гласності, захисту прав суб’єктів господарювання на засадаї їх рівності перед законом та пріоритету прав споживачів.

ПИТАННЯ САМОКОНТРОЛЮ:

1. Що являється економічною основою капіталізму?

2. Як ви розумієте суть капіталу?

3. Що таке робоча сила? За яких умов робоча сила стає товаром?

4. Як відбувається виробництво додаткової вартості?

5. Що таке постійний і змінний капітал?

6. Що таке прибуток? Що спільного і в чому відмінність між додатковою вартістю і прибутком?

7. Що таке прибуток?

8. Назвіть види собівартості?

9. Від яких факторів залежить обсяг прибутку?





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 300 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...