Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Короткі теоретичні відомості. Юридичне поняття вод включає всі води (поверхневі, підземні, морські), що входять до складу природних ланок кругообігу води



Юридичне поняття вод включає всі води (поверхневі, підземні, морські), що входять до складу природних ланок кругообігу води. Води зосереджуються у водному об’єкті–природному або створеному штучно елементі довкілля (море, річка, озеро, водосховище, ставок, канал, водоносний горизонт). Усі води на території України становлять її водний фонд.

До водного фонду України належать:

– поверхневі води;

– природні водойми (озера);

– водотоки (річки, струмки);

– штучні водойми (водосховища, ставки) та канали;

– інші водні об’єкти;

– підземні води та джерела;

– внутрішні морські води;

– територіальне море.

Правова охорона вод включає закріплену в законодавстві систему державних і суспільних заходів, спрямовану на запобігання забрудненню, засміченню, вичерпанню вод та організацію раціонального використання водних ресурсів для задоволення потреб народного господарства та забезпечення матеріальних, екологічних і культурно-оздоровчих інтересів населення, а також на ліквідацію негативних явищ і поліпшення стану вод.

Водоохоронні зони встановлюються для створення сприятливого режиму водних об’єктів, запобігання їх забрудненню, засміченню та вичерпанню, знищення навколоводних рослин і тварин, а також зменшення коливань стоку вздовж річок, морів та навколо озер, водосховищ та інших водойм.

Розміри та межі водоохоронних зон визначаються проектом на основі нормативно-технічної документації. Проекти цих зон розробляються на замовлення органів водного господарства й інших спеціально уповноважених органів, узгоджуються з органами Мінприроди України, Держводагенства України, Держземагенства України, власниками землі та землекористувачами і затверджуються відповідними місцевими органами державної виконавчої влади та виконкомами відповідних рад.

Прибережні захисні смуги встановлюються з метою охорони поверхневих водних об’єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм у межах водоохоронних зон. Прибережні захисні смуги встановлюються по обидва береги річок і навколо водойм уздовж урізу води шириною: для малих річок, струмків і потічків, а також ставків площею менше 3 га – 25 метрів; для середніх річок, водосховищ на них, водойм, а також ставків площею понад 3 га – 50 метрів; для великих річок, водосховищ на них та озер – 100 метрів. Якщо крутизна схилів перевищує 3º, мінімальна ширина прибережної захисної смуги подвоюється.

Смуги відведення встановлюються для потреб експлуатації та захисту від забруднення, пошкодження та руйнування магістральних, міжгосподарських та інших каналів на зрошувальних та осушувальних системах, гідротехнічних і гідрометричних спорудах, а також водоймах і греблях на річках з особливим режимом користування.

Берегові смуги водних шляхів встановлюються на судноплавних водних шляхах за межами міських поселень для проведення робіт, пов’язаних з судноплавством.

Зони санітарної охорони встановлюються з метою охорони водних об’єктів у районах забору води для централізованого водопостачання населення, лікувальних і оздоровчих потреб, які поділяються на пояси особливого режиму.

Забруднення вод – це надходження до водних об’єктів забруднених речовин.

Засмічення вод – це привнесення у водні об’єкти сторонніх предметів і матеріалів.

Вичерпання характеризується кількісним зменшенням природних запасів води у водоймах і джерелах унаслідок неправомірних дій або природних стихійних явищ або значними якісними змінами в результаті хімічного, радіаційного забруднення до такого ступеня, що вода не може бути використана для водокористування.

Питання для обговорення

1. Води як об’єкти правової охорони та використання.

2. Основні законодавчі вимоги щодо раціонального використання і ефективної охорони водних об’єктів та їх ресурсів.

3. Правова охорона вод від забруднення, засмічення та вичерпання. Особливості охорони внутрішніх морських вод і територіального моря. Правова охорона підземних вод та об’єктів питного водопостачання.

4. Правовий режим водоохоронних зон і зон санітарної охорони,прибережних захисних смуг і берегових смуг водних шляхів.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 353 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...