Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Короткі теоретичні відомості. Екологічна безпека – це стан навколишнього природного середовища, при якому забезпечується попередження погіршення екологічної обстановки та виникнення



Екологічна безпека – це стан навколишнього природного середовища, при якому забезпечується попередження погіршення екологічної обстановки та виникнення небезпеки для здоров’я людей, що гарантується здійсненням широкого комплексу взаємопов’язаних екологічних, політичних, екологічних, технічних, організаційних, державно-правових та інших заходів (Ст. 50 ЗУ "Про охорону навколишнього природного середовища").

Навколишнє природне середовище вважається безпечним, коли його стан відповідає встановленим у законодавстві критеріям, стандартам, лімітам і нормативам, які стосуються його чистоти (незабрудненості), ресурсоємності (невиснаженості), екологічної стійкості, санітарним вимогам, видовому різноманіттю, здатності задовольняти інтереси громадян.

Екологічні загрози – це будь-які наявні чи потенційні негативні впливи довкілля на об’єкти екологічної безпеки, а також екологічно небезпечної діяльності людини на довкілля.

Екологічний ризик –це встановлені нормами екологічного законодавства обставини, з якими пов’язуються виникнення, зміна, припинення право-відносин щодо здійснення діяльності з екологічно небезпечними об’єктами, що визначає формування та реалізацію спеціальної правосуб’єктності фізичних, юридичних осіб і держави стосовно виявлення, попередження й усунення природних і техногенних загроз для довкілля, життя і здоров’я населення та особливий режим відповідальності за невиконання та неналежне виконання вимог щодо забезпечення екологічної безпеки.

Екологічно сприятливе довкілля – це стан середовища життєдіяльності, при якому відсутній будь-який шкідливий вплив його чинників на здоров’я людини і є можливості для забезпечення нормальних і відновлення порушених функцій організму.

Радіаційна безпека –це дотримання допустимих меж радіаційного впливу на персонал, населення, навколишнє природне середовище, встановлених нормами, правилами та стандартами з безпеки.

Ядерна безпека –це дотримання норм правил, стандартів та умов викорис-тання ядерних матеріалів, що забезпечують радіаційну безпеку.

Пестициди –це токсичні речовини, їх сполуки або суміші речовин хімічного чи біологічного походження, призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів, унаслідок діяльності яких вражаються рослини, тварини, люди та завдаються шкоди матеріальним цінностям, а також гризунів, бур’янів, деревної чагарникової рослинності, засмічуючих видів риб.

Агрохімікати –це органічні, мінеральні та бактеріальні добрива, хімічні меліоранти, регулятори росту рослин та інші речовини, що застосовуються для підвищення родючості грунтів, урожайності сільськогосподарських культур і поліпшення якості рослинницької продукції.

Біологічна безпека –це стан захищенності людини та довкілля від біологічних загроз: забруднення довкілля мікроорганізмами та негативного впливу, який може бути заподіяний людині та довкіллю живими організмами. До законодавчих вимог щодо забезпечення біологічної безпеки належать вимоги стосовно: клонування людини і тварин, біотехнологій (генної інженерії, зокрема генетично змінених організмів, харчових добавок, медицини, використання мікроорганізмів тощо), біологічної зброї, інтродукції тварин і рослин, біологічного забруднення довкілля.

Економічний механізм забезпечення охорони НПС являє собою сукупність економіко-правових заходів забезпечення охорони НПС, раціонального використання та відновлення природних ресурсів, а також екологічної безпеки.

Екологічний податок – це загальнодержавний обов’язковий платіж, що справляється з фактичних обсягів викидів у атмосферне повітря, скидів у водні об’єкти забруднюючих речовин, розміщення відходів, фактичного обсягу радіоактивних відходів, що тимчасово зберігаються їх виробниками та з фактичного обсягу радіоактивних відходів, накопичених до 1 квітня 2009 року.

Ст. 9 Податкового кодексу передбачає, що до загальнодержавних належать, зокрема, такі податки та збори, як плата за користування надрами, плата за землю, збір за користування радіочастотним ресурсом України, збір за спеціальне використання води, збір за спеціальне використання лісових ресурсів.

Питання для обговорення

1. Поняття екологічної безпеки та правовий механізм її забезпечення. Суб’єкти й об’єкти екологічної безпеки.

2. Правове регулювання поводження забезпечення ядерної та радіаційної безпеки.

3. Правове регулювання поводження з небезпечними хімічними речовинами.

4. Правове забезпечення біологічної безпеки.

5. Правове забезпечення від впливу негативних фізичних чинників.

6. Юридична відповідальність за правопорушення в галузі забезпечення екологічної безпеки.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 772 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...