Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оцінка біологічної обстановки



Біологічна обстановка – це обстановка, що склалася після впливу біологічної (бактеріологічної) зброї. Головною характеристикою біологічної обстановки є кількість санітарних втрат. Вони розраховуються на основі оцінки можливих масштабів застосування противником біологічної (бактеріологічної) зброї. У першу чергу враховуються:

- площа зараження;

- середня густина населення;

- ступінь неспецифічної і специфічної захищеності людей в районі зараження.

При оперативних розрахунках втрати населення в районах стихійних лих і катастроф можна визначити за такою формулою:

, (6.1)

де

- S – санітарні втрати населення (осіб);

- К – чисельність зараженого населення і тих, хто контактував із хворими, чол.;.

- І – контагіозний індекс;

- Н – коефіцієнт неспецифічного захисту;

- Р – коефіцієнт специфічного захисту (коефіцієнт імунний);

- Е – коефіцієнт екстреної профілактики (антибіотикопрофілактики).

Величина К визначається добутком величини площі території зони бактеріологічного зараження на величину густини населення в ньому.

Контагіозний індекс І – це чисельне вираження готовності до захворювання при первинному інфікуванні яким-небудь певним збудником. Цей індекс показує ступінь ймовірності захворювання людини після інфікування (контакту з хворим).

Коефіцієнт неспецифічного захисту Н залежить від своєчасності проведення санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів, захищеності питної води та продуктів харчування від зараження збудниками, роз'єднання населення на дрібні групи при повітряно-крапельних інфекціях, індивідуальних засобів захисту від комах тощо. Він може складати при відмінній санітарно-протиепідемічній підготовці населення 0,9; при гарній – 0,7; задовільній – 0,5; незадовільній – 0,2. Якщо населення потрапило в зону катастрофи біологічно небезпечного об'єкта, то в будь-якому випадку коефіцієнт Н дорівнюватиме 0,1.

Коефіцієнт специфічного захисту Р враховує ефективність різних видів вакцин, рекомендованих в даний час для специфічної профілактики інфекційних захворювань.

Коефіцієнт екстреної профілактики (антибіотикозахищеності) Е відповідає захисту антибіотиками від даного збудника хвороби.

Планування заходів із запобігання поширенню інфекційних захворювань з первинного осередку

Перебуваючи в осередку біологічного ураження, необхідно:

- надягнути ватно-марлеву пов'язку. Обов'язково проводити щоденне вологе прибирання з використанням дезінфікуючих розчинів. Сміття відразу спалювати;

- суворо дотримуватись правил особистої і громадської гігієни. Ретельно, особливо перед вживанням їжі, мити руки з милом. Воду використовувати з перевірених джерел і пити тільки кип'ячену. Сирі овочі і фрукти після миття обливати окропом;

- доглядаючи хворого, надягнути халат, хустинку і ватно-марлеву пов'язку. Робітників, які захворіли інфекційним захворюванням, необхідно ізолювати. У приміщенні, де перебуває хворий, двічі на день робити вологе прибирання із застосуванням дезінфікуючих засобів;

- людям, які спілкуються з хворим, категорично забороняється виходити на роботу, відвідувати інші квартири. У разі якщо не знатимете, чим хворіє член вашої сім'ї, дійте так, як при заразному захворюванні;

- у разі госпіталізації хворого зробити у квартирі дезінфекцію, постільну білизну і посуд прокип'ятити протягом 15 хв. у 2%-му розчині соди і замочити на 2 год. у 2%-му розчині дезінфікуючого засобу. Згодом посуд помити гарячою водою, білизну випрасувати, кімнату провітрити.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1091 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...