Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методика розрахунку надлишкового тиску вибуху для приміщень в яких обертається горючий пил



Надлишковий тиск вибуху (кПа) для приміщень проводять за формулою (4), де коефіцієнт Z участі пилу у завислому стані (аерозоль) у вибуху розраховується за формулою:

, (*)

де F - масова частка частинок пилу розміром менше критичного. З перевищенням критичного розміру частинок пилу аерозольстає вибухобезпечною, а саме такою, що нездатна поширювати полум'я. У разі відсутності можливості отримання даних щодо масової частки пилу розміром частинок менше критичного допускається приймати Z = 0,5.

Розрахункова маса завислого пилу m (кг), що утворився в результаті аварійної ситуації визначається за формулою:

M = mзв + mав, (3.15)

де:

- mзв – розрахункова маса звихреного пилу, кг;

- mав – розрахункова маса пилу, який надійшов в приміщення в результаті аварійої ситуації, кг;

Розрахункова маса mзв (кг) звихреного пилу визначається за формулою:

mзв = Кзв×mn, (3.16)

де:

- Кзв – частка відкладеного в приміщенні пилу, який здатний перейти в завислий стан в результаті аварійної ситуації; при відсутності експериментальних даних допускається приймати Кзв = 0,9;

- mn – маса пилу, який знаходився в приміщенні до аварії, кг.

Розрахункова маса пилу m (кг), який надійшов в приміщення в результаті аварійної ситуації, визначається за формулою:

m = (maп +q·Т) · Кп , (3.17)

де:

- maп – маса горючого пилу, який надійшов в приміщення з апарата, кг;

- q – продуктивність, з якою надходить пил в аварійний апарат трубопроводами до моменту його відключення, кг ·с-1;

- Т – час відключення, с;

- Кп – коефіцієнт пиління, що є відношенням маси завислого у повітрі пилу, до маси всього пилу, що надійшов з апарата в приміщення. При відсутності експериментальних даних про величину Кп приймають для пилу з дисперсністю не менше 350 мкм – Кп = 0,5; для пилу з дисперсністю менше 350 мкм – Кп = 1,0.

Маса пилу (кг), який відклався до моменту аварії, визначається за формулою:

, (3.18)

де:

- КГ – частка горючого пилу в загальній масі відкладень пилу, кг;

- КП – коефіцієнт ефективності пилоприбирання. Для ручного сухого прибирання – 0,6; для вологого – 0,7; для механізованого вакуумного: підлога рівна – 0,9; підлога з вибоїнами (до 5 % площі) – 0,7.

- m1 – маса пилу, який осідає на важкодоступні для прибирання поверхні в приміщеннях за період часу між генеральними прибираннями, кг;

- m2 – маса пилу, який осідає на доступних для прибирання поверхні в приміщеннях за період часу між поточними прибираннями, кг.

Важкодоступними для прибирання площами вважають такі поверхні у виробничих приміщеннях, очищення яких здійснюється тільки при генеральних пилоприбираннях. Доступними для прибирання місцями вважають поверхні, пил з яких вилучають в процесі поточних пилоприбирань (щозмінно, щодобово тощо).

Маса пилу mi (mi (i = 1 (важкодоступні місця); і= 2 (доступні місця), (кг)), яка осідає на різних поверхнях в приміщенні за міжприбиральний період, визначається за формулою:

mі= Мі ·(1–a) ·bі, (і=1,2), (3.19)

де:

- – маса пилу, який надходить в приміщення за період часу між генеральними пилоприбираннями, кг;

- М1j – маса пилу, що виходить з одиниці обладнання за вказаний період, кг;

- – маса пилу, який надходить в приміщення за період часу між поточними пилоприбираннями, кг;

- М2j – маса пилу, що виділяється одиницею обладнання за вказаний період, кг;

- – частка пилу, який вилучається витяжними вентиляційними системами; при відсутності експериментальних даних про величину a приймають a=0;

- – частка пилу, який виділяється в об’єм приміщення та осідає на доступних та важкодоступних місцях (b 1= 1, b 2= 0, b 1+b 2=1).

У разі відсутності даних щодо значень коефіцієнтів b1 та b2, допускається приймати b1 = 1, b2 =0.

Значення Мi (i = 1,2) може бути також визначено експериментально (або за аналогією з діючими зразками виробництв) у період максимального завантаження обладнання за формулою:

Мi = , (i = 1,2) (3.20)

де:

- G 1 j, G 2 j - інтенсивність відкладення пилу відповідно на важкодоступних F 1 j 2) і доступних F 2 j 2) площах, кг×м-2с-1;

- t 1, t 2 – проміжки часу відповідно між генеральними і поточними прибираннями пилу, с.

За умови відсутності даних про масу горючого пилу і волокон, що виділяється в об’ємі приміщення між прибираннями, про масу пилу, що осідає на важкодоступних для прибирання місцях, і, як наслідок, неможливість виконання розрахунків, приймати категорію приміщення – Б.

Маса пилу М1j (кг), що виходить з одиниці обладнання за вказаний період, обчислюється за формулою:

М1 j = Vдр × rдр, (3.21)

де:

- Vдр – об’єм деревини, яка переходить у пил, м3;

- rдр – густина деревини, кг/м3.

m2 = М2 (1–a) b 2, (3.22)

де: М2= å М – маса пилу, яка виділяється в приміщенні за місяць роботи.

Маса горючого пилу maп (кг), яка виходить в приміщення з апарату, кг:

mав= (maп+g×t) ·Кг, (3.23)

де:

- g – продуктивність подачі пилу у верстат, до моменту їх відключень, кг ·с-1;

- τ – час відключення верстату, с;

- Кг – коефіцієнт пиління; Кг=0,5.

(3.24)

Розрахунковий надлишковий тиск вибуху для речовин і матеріалів, які здатні вибухати і горіти при взаємодії з водою, киснем повітря чи один з одним визначається за приведеною вище методикою, вважаючи що z=1 і приймаючи в якості величини Нт енергію, що виділяється при взаємодії (з врахуванням згоряння продуктів взаємодії до кінцевих сполук), чи експериментально в натурних випробуваннях. У випадку, коли визначити величину неможливо, слід приймати її більшу 5 кПа.

Визначення надлишкового тиску вибуху для вибухонебезпечних сумішей, що містять гази (пари) і пил. Розрахунковий надлишковий тиск вибуху (кПа) для складних вибухонебезпечних сумішей, що містять гази (пари) і пил, визначається за формулою:

, (3.25)

де:

- – тиск вибуху, що обчислюється для газу (пари), кПа;

- – тиск вибуху, що обчислюється для пилу, кПа.

Таким чином, для визначення належності приміщень до вибухонебезпечних категрій А і Б, необхідно володіти методикою розрахунку надлишкового тиску вибуху.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 785 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...