Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організаційно-правові засади державного управління в галузі ветеринарної медицини України



Згідно із Законом України “Про ветеринарну медицину” основними завданнями ветеринарної медицини є: охорона території України від занесення з території інших держав збудників інфекційних хвороб тварин; профілактика і діагностика хвороб тварин та їх лікування; державний ветеринарно-санітарний контроль і нагляд за якістю та безпекою продукції тваринного, а на ринках – рослинного походження; захист населення від хвороб, спільних для тварин і людей; ветеринарно-санітарна експертиза продукції, що використовується для харчування або виготовлення харчових продуктів; державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю ветеринарних препаратів, субстанцій, готових кормів, кормових добавок і засобів ветеринарної медицини та ін.

Державне управління в галузі ветеринарної медицини здійснюють Кабінет Міністрів України (КМУ), спеціально уповноважений орган виконавчої влади з питань аграрної політики, Державний департамент ветеринарної медицини України (ДДВМ), його територіальні органи і регіональні служби державного ветеринарного контролю на державному кордоні та транспорті (РСДВК).

Чинним законодавством до компетенції КМУ в галузі ветеринарної медицини віднесено забезпечення здійснення державної політики в цій галузі.

Спеціально уповноважений орган виконавчої влади з питань аграрної політики забезпечує проведення державної політики у сфері ветеринарної медицини; здійснення державного ветеринарно-санітарного контролю і нагляду за якістю та безпекою харчових продуктів і продовольчої сировини, а також охороною території України від занесення з території інших держав або з карантинної зони збудників інфекційних хвороб тварин; спрямовує та координує діяльність державних органів ветеринарної медицини щодо забезпечення ветеринарного й епізоотичного благополуччя, додержання порядку здійснення державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду.

ДДВМ є органом державного управління, який діє у складі спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань аграрної політики і реалізує її в галузі ветеринарної медицини, для чого утворює відповідні територіальні органи і РСДВК, які становлять єдину систему державних органів ветеринарної медицини (регіональні служби державного ветеринарного контролю).

До територіальних органів ДДВМ належать управління ветеринарної медицини Автономної Республіки Крим (АРК), областей, міст Києва та Севастополя, міст обласного значення, районів.

Управлінням ветеринарної медицини в містах підпорядковані міські державні лікарні ветеринарної медицини, а управлінням ветеринарної медицини в районах – районні державні лікарні ветеринарної медицини та їх структурні підрозділи відповідно.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 370 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...