Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Спеціальні бінарні відношення



Нехай , .

Означення. Відношенням еквівалентності називається бінарне відношення на множині , якщо воно рефлексивне, симетричне і транзитивне, тобто:

1) ;

2) ;

3) .

Відношення еквівалентності є узагальненням відношення = на між числами або множинами.

Приклади:

1. Відношення рівності на будь-якій числовій множині.

2. Відношення ‘‘мати ту саму остачу від ділення на 7’’ на множині .

Означення. Класом еквівалентності елемента множини називається множина всіх елементів множини , які еквівалентні . Позначається . . Означення. Розбиттям непорожньої множини називається сукупність таких її непорожніх підмножин , які не перерізаються ( ), а в об’єднанні складають всю множину ( ). Приклад. – розбиття універсуму. Теорема. Сукупність всіх класів еквівалентності є розбиттям множини . Справедливе і обернене: Нехай – довільне розбиття множини і для будь-яких елементів задане бінарне відношення належать одному й тому ж класу розбиття. Тоді є відношенням еквівалентності. Означення. Множина всіх класів еквівалентності деякої множини , утворених за відношенням еквівалентності , називається фактормножиною множини за даним відношенням еквівалентності. Позначається . З поняття рівності між числами випливає більш широке поняття відношення еквівалентності на множинах. За аналогією нерівності також можуть бути використані як моделі для більш широкого класу відношень – відношень порядку на множинах.

Означення. Відношенням нестрогого порядку називається бінарне відношення на множині , якщо воно рефлексивне, антисиметричне і транзитивне, тобто:

1)

2) ;

3) .

Означення. Відношенням строгого порядку називається бінарне відношення на множині , якщо воно антирефлексивне, асиметричне і транзитивне, тобто

1)

2) ;

3) .

Означення. Множина , на якій задане відношення порядку, називається цілком впорядкованою, якщо будь-які два елементи з знаходяться в цьому відношенні і частково впорядкованою в противному випадку.

Приклад: і – відношення нестрогого порядку для чисел; і – відношення строгого порядку. Обидва відношення цілком впорядковують множини і .





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 709 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...