Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 2. Закон про кримінальну відповідальність, його тлумачення та чинність



ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 1

ПОНЯТТЯ І СИСТЕМА КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА УКРАЇНИ.

ЗАКОН ПРО КРИМІНАЛЬНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ. ЗЛОЧИН

Тема 2. Закон про кримінальну відповідальність, його тлумачення та чинність

План:

1. Поняття кримінального закону.

2. Види диспозицій і санкцій норм закону про кримінальну відповідальність.

3. Тлумачення кримінального закону.

4. Чинність закону про кримінальну відповідальність у просторі і за колом осіб.

5. Чинність закону про кримінальну відповідальність у часі.

6. Екстрадиція та передача осіб для відбування покарання.

Література:

1. Кримінальне право України: Загальна частина: підручник / Ю.В.Баулін, В.І.Борисов, В.І.Тютюгін та ін.; за ред. В.В.Сташиса, В.Я.Тація. – 4-те вид., переробл. і допов. – Х.: Право, 2010. – 456 с. 2. Кримінальне право України: Загальна частина: Підручник для студентів юрид. спец. вищ. закладів освіти / М.І.Бажанов, Ю.В.Баулін, В.І.Борисов та ін.; За ред. професорів М.І.Бажанова, В.В.Сташиса, В.Я.Тація. Київ-Харків: Юрінком Інтер-Право, 2002. – 416 с. 3. Кримінальне право. Загальна частина: Підручник / За ред. А.С.Беніцького, В.С.Гуславського, О.О.Дудорова, Б.Г.Розовського. – К.: Істина, 2011. – 1112 с.
4. Кримінальне право України. Загальна частина: Практикум: Навчальний посібник / І.П.Козаченко, О.М.Костенко, В.К.Матвійчук, та ін. – К.: КНТ, 2006 р. – 432 с. 5. Кримінальне право України: Особлива частина: підручник / Ю.В.Баулін, В.І.Борисов, В.І.Тютюгін та ін.; за ред. В.В.Сташиса, В.Я.Тація. – 4-те вид., переробл. і допов. – Х.: Право, 2010. – 608 с.
6. Кримінальне право України: Особлива частина: Підруч. для студ. вищ. навч. закл. освіти / М.І.Бажанов, В.Я.Тацій, В.В.Сташис, І.О.Зінченко та ін.; За ред. професорів М.І.Бажанова, В.В.Сташиса, В.Я.Тація. – К.: Юрінком Інтер; X.: Право, 2002. – 496 с.
7. Кримінальний кодекс України від 05.04.2001 №2341-III // Голос України від 19.06.2001 №107.
8. Кримінальний процес України: Підручник / Є.Г.Коваленко, В.Т.Маляренко. – К.: Хрінком Інтер, 2006. – 704 с.
9. М.Й.Коржанський. Науковий коментар Кримінального Кодексу України. – К., 2001.
10. Науково-практичний коментар Кримінального кодексу України. – 4-те вид., переробл. та доповн. / За ред. М.І.Мельника, М.І.Хавронюка. – К.: Юридична думка, 2007. – 1184 с.
11. П.С.Матишевський. Кримінальне право України. Загальна частина. Підручник. – К., 2001.
12. Сучасне Кримінальне право України: Курс лекцій / А.В.Савченко, В.В.Кузнецов, О.Ф.Штанько. – 2-ге видання, випр. і доповн. – К., 2006.
13. Сучасне кримінальне право України: нормативно-правові моменти та судово-слідча практика: Хрестоматія. – К., 2005.
14. Сучасне кримінальне право України: нормативно-правові моменти та судово-слідча практика: Хрестоматія. – К., 2005.

1. Поняття кримінального закону

Частина перша ст. 3 КК передбачає, що законодавство про кримінальну відповідальність представляє Кримінальний кодекс України, який ґрунтується на Конституції України та загальновизнаних принципах і нормах міжнародного права.

Це означає, що на відміну від КК України окремо прийнятий Верховною Радою України закон про кримінальну відповідальність не містить всі атрибути закону як нормативно-правового акта (юридично цілісного і структурно завершеного нормативно-правового акта). Тому такий закон, який прийнятий після 1 вересня 2001 p., тобто після набрання чинності новим КК України, має включатися до КК України після набрання чинності цим законом (лише після цього він матиме всі атрибути закону). Назва розділу другого КК України (ЗАКОН ПРО КРИМІНАЛЬНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ) і назва закону приведені до відповідності, оскільки закон не може бути кримінальним – він лише регулює відносини з приводу вчинення злочину (кримінально-правові відносини в усіх їхніх проявах).

Закон (стаття) про кримінальну відповідальність має відносну самостійність. Це пояснюється тим, що його розуміння і застосування можливе з урахуванням інших законів (статей), які містяться в чинному КК України. Норми закону про кримінальну відповідальність, які приймаються як доповнення до КК України, можуть входити в якості окремого нормативного положення або положень в закони України, якими охоплюється більш широке коло питань, які виходять за межі кримінально-правового регулювання. Окремі кримінально-правові приписи можуть міститися в чинних міжнародно-правових актах, згоду на обов'язковість яких дала Верховна Рада України. Проте і такі приписи, сформульовані у вигляді норм закону про кримінальну відповідальність, також мають бути включеними до КК України. Відповідно до положень ст. 3 КК України кримінально-правові приписи не повинні суперечити ні Конституції України, ні нормам міжнародного права.

В нормах КК України сформульовані завдання, підстави й принципи кримінальної відповідальності та звільнення від кримінальної відповідальності й покарання, принципи та загальні положення кримінального права. Отже, як вже зазначалося, згідно зі ст. 1 Кримінальний кодекс України має своїм завданням правове забезпечення охорони прав і свобод людини і громадянина, власності, громадського порядку та громадської безпеки, навколишнього природного середовища, конституційного устрою України від злочинних посягань, забезпечення миру і безпеки людства, а також запобігання злочинам. Для здійснення цього завдання КК України визначає, які суспільно небезпечні діяння є злочинами та які покарання застосовуються до осіб, що їх вчинили.

Відповідно до означених вище основна функція закону про кримінальну відповідальність (аналогічно, як і основна функція кримінального права як галузі права) – охоронна (інше законодавство регулює певні суспільні відносини). Проте в КК України є ціла низка норм, які містять підстави звільнення від кримінальної відповідальності і покарання – це регулятивна функція. Закон про кримінальну відповідальність виконує також і превентивну функцію (виховну і попереджувальну місії).

Значення закону про кримінальну відповідальність зводиться до таких положень:

· закон про кримінальну відповідальність є єдиним джерелом кримінального права;

· закон про кримінальну відповідальність установлює підстави і принципи кримінальної відповідальності;

· закон про кримінальну відповідальність визначає, які небезпечні для особистості, суспільства або держави діяння визнаються злочинами;

· закон про кримінальну відповідальність установлює види покарань та інші міри кримінально-правового характеру за вчинення злочинів;

· закон про кримінальну відповідальність самим фактом свого видання, а також наступного застосування в судовій практиці має попереджувальне і виховне значення.

Як уже зазначалося, законодавство про кримінальну відповідальність – КК України складається з двох частин: Загальної та Особливої. Кожна частина поділяється на розділи, які мають відповідну назву і номер. Деякі з частин поділяються ще й на пункти тощо. Загальна частина містить 15 розділів, Особлива – 20. Як вже зазначалося, норми обох частин взаємопов’язані й застосовуються тільки у їх єдності.

Таким чином, Закон про кримінальну відповідальність ( кримінальний закон )це письмовий правовий акт, що має вищу юридичну силу, приймається Верховною Радою України або всеукраїнським референдумом, відповідає Конституції України та загальновизнаним нормам і принципам міжнародного права і містить кримінально-правові норми, які встановлюють підстави і принципи кримінальної відповідальності, визначають, які суспільно небезпечні діяння є злочинами і які покарання належить застосовувати до осіб, винних у їх вчиненні, формулюють інші кримінально-правові наслідки вчинення злочину.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 224 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...