Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Опалення шкільного будинку



Оптимальний температурний режим шкільного будинку в холодну пору року підтримується з допомогою опалення. Опалення буває центральне і місцеве. Центральне опалення буває водяне, парове, мішане, повітряне і променеве.

Найкращим видом опалення дитячих установ є центральне водяне низького тиску, з температурою нагріву води в котлі не вище 90—95°, а в радіаторах не вище 70°. Воно має ряд переваг над іншими видами опалення, а саме: створює рівномірну температуру в приміщенні, економне, легко регулюється, не засмічує приміщення, не дає чаду і найбільш безпечне в протипожежному відношенні. Інші системи центрального опалення в дитячих установах не застосовуються. При паровому опаленні температура радіаторів досягає 95°, тому можуть бути опіки дітей, пригоряння на них пилу, що викликає неприємне самопочуття і головний біль. Спостереження показують, що найбільш приємний тепловий стан у людини зберігається тоді, коли в приміщенні підтримується рівномірна температура повітря з коливаннями по горизонталі (від зовнішньої до внутрішньої стіни) до 2° і по вертикалі (від підлоги до стелі) до 3°.

Радіатори центрального опалення розміщують під вікнами; це створює невелику різницю між температурою повітря кімнати і зовнішніх стін і во­лога, що є в кімнатному повітрі, при доторканні до зовнішніх стін не осідає на них. Радіатори повинні забезпечувати достатню і рівномірну віддачу тепла в повітря кімнати; на них не повинно бути гострих кутів, щоб уникнути ушибів дітей; з них легко повинен увалятись пил.

Місцеве опалення в гігієнічному відношенні гірше, бо воно зв'язане з деяким забрудненням приміщень під час поставлення палива та видалення попелу. До місцевого опалення належать печі великої, середньої і малої теплоємкості. В шкільних будинках допустимі лише печі великої теплоємкості, в яких утримується тепло майже всю добу. До цих печей з великою теплоємкістю належать так звані грубки. Гігієнічне значення їх полягає в тому, що вони поряд в великою теплоємкістю мають і велику теплову поверхню, яка випромінює тепло і тим благотворно впливає на організм людини. Крім того, грубки одночасно служать і для вентиляції приміщення.

Поверхня грубки повинна бути гладенькою, з кахлю, покритого поливою. В школах грубки кладуть так, щоб їх отвори для палива виходили в коридор. Це дає можливість уникати засмічення приміщення під час занесення палива. Топлять грубки рано-вранці до початку занять, щоб не було опіків, пожежі та чаду. Це дає рівномірну температуру в класі до початку занять. Коли топляться грубки, слід влаштовувати наскрізне провітрювання приміщень (протяг).





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1065 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...