Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Будова світлового мікроскопа



Лабораторні роботи

з курсу «Цитологія»

Студента (ки) __________________________________

Групи__________________________________________

Спеціальності___________________________________

Факультету_____________________________________

Викладач_______________________________________

Миколаїв

Навчальний рік


Лабораторна робота №1

Тема: Будова світлового мікроскопу і правила роботи з ним

Мета: вивчити будову мікроскопу; засвоїти правила користування світловим мікроскопом і уміти за його допомогою виконувати мікроскопію гістологічних препаратів.

Матеріали та обладнання: мікроскопи, постійні гістологічні препарати, таблиці, робочі альбоми, навчальне приладдя

Хід роботи

І. Теоретична частина

Запитання для теоретичного опрацювання:

1. Цитологія як наука. Предмет і завдання цитології.

2. Які етапи можна виділити в історії вивчення клітин?

3. Назвіть частини світлового мікроскопа.

4. Чим представлена механічна частина мікроскопу?

5. Назвіть складові елементи оптичної системи мікроскопу. Яке їх призначення?

6. Що входить до складу освітлювальної частини мікроскопу?

7. Правила роботи з мікроскопом.

Термінологічний словник (тезаурус)

Цитологія - __________________________________________________

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

Еукаріотичні клітини - ________________________________________

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

Прокаріотичні клітини - ______________________________________

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

Роздільна здатність мікроскопа_________________________________

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

ІІ. Практична частина

Будова світлового мікроскопа

Вивчаючи будову мікроскопа необхідно користуватися самим приладом і його рисунками в підручнику і практикумі. До складу світлового мікроскопа входять три частини:

- механічна;

- оптична;

- освітлювальна.

Механічна частина представлена штативом, револьвером, предметним столиком, макро- і мікрогвинтами. Штатив об’єднує всі частини мікроскопа. В ньому розрізняють підставку, тубусоутримувач і тубус. Підставка (основа мікроскопа) має прямокутну форму. Вона надає стійкості мікроскопу. Зверху до неї нерухомо кріпиться коробка з механізмом точного фокусування. Він представлений мікрогвинтом. Його рукоятки (рукоятка),

залежно від конструкції мікроскопа, можуть бути по боках коробки, або знаходиться в підставці. Тубусоутримувач (колонка штативу) рухомо з’єднується з коробкою МТФ. В його нижній частині, з боків, розташовані рукоятки макрогвинта (кремальєри). За його допомогою тубусоутримувач підіймається або опускається. Цим досягається грубе фокусування мікроскопа. Верхній кінець тубусоутримувача називається головкою. До неї приєднується тубус і револьвер. Тубус має циліндричну форму і з’єднується з тубусоутримувачем за допомогою гвинта. В його верхній кінець вставляється окуляр. Нижній кінець тубуса розширений і називається футляр призми. Призма змінює вертикальне положення пучка світлових променів на похиле (45°) і спрямовує його до окуляра. Револьвер рухомо з’єднаний з головкою. На ньому є чотири отвори для об’єктивів. Предметний столик знаходиться на кронштейні, який з’єднаний з коробкою МТФ. На його верхній поверхні є отвір над яким розміщують гістопрепарат і гнізда для його фіксаторів (затискувачів). З боків предметного столика є гвинти, за допомогою яких столик можна переміщувати навколо своєї осі і по двох взаємно перпендикулярних площинах. Завдяки рухам предметного столика досягається центрування необхідного на гістопрепараті місця.

До складу оптичної частини мікроскопа входять об’єктиви і окуляри – системи скомбінованих лінз. Об’єктиви ділять на чотири категорії: малого збільшення (8×, 9×, 10×), середнього (20×), великого (40×) і дуже великого (90×). Серед них виділяють сухі (8×, 20×, 40×) та імерсійні (90×). Як імерсійне середовище використовують кедрову олію. Окуляри також ділять на окуляри малого збільшення (5× або 7×), середнього (10×) і великого (15×). Збільшення об’єкта дослідження визначають помножуючи збільшення об’єктива на збільшення окуляра.

Освітлювальна частина мікроскопа представлена дзеркалом, освітлювачем, діафрагмою та кільцем для світлофільтра. Дзеркало розташоване над передньою частиною підставки і з’єднане з коробкою МТФ. Воно має увігнуту і плоску поверхні. При звичайному освітленні користуються увігнутою поверхнею, а при спеціальному – плоскою. Освітлювач (конденсор) знаходиться під предметним столиком. Він рухомо з’єднаний з коробкою МТФ. Підіймають або опускають освітлювач за допомогою гвинта, рукоятка якого розташована на правій стороні його кронштейна. Головною частиною освітлювача є лінза (лінзи). Завдяки їй освітлювач концентрує світлові промені на об’єкті дослідження. Освітленість об’єкта дослідження регулюється за допомогою діафрагми.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 26940 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...