Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фактори ризику



ДІЄТА. Насампереред всього до факторів, які сприяють виникнення РТК, слід віднести характер харчування населення з переважанням "малошлакових", рафінірованих продуктів з великим вмістом тваринних білків та жирів, в той час як у мешканців країн з низькою захворюваністю в дієті переважає рослинний харч.

Встановлено, що надмірне вживання тваринних жирів приводить до збільшення синтезу холестерину та жовчних кислот печінкою і відповідно збільшеному їх вмісту у товстій кишці. Під впливом мікрофлори кишківника вони перетворюються у вторинні жовчні кислоти та другі потенційно токсичні метаболічні продукти.

Низький вміст клітковини в харчах зумовлює сповільнений рух вмісту по товстій кишці, що приводить до збільшення концентрації метаболітів жовчних кислот у калі та зростання тривалості їх контакту з слизовою оболонкою товстої кишки. При цьому було встановлено, що в групах населення, які віддають перевагу дієті з високим вмістом тваринних жирів і білків (західні дієти), екскреція цих продуктів суттєво вища, ніж у популяціях, які віддають перевагу рослинному харчуванню. Теоретично велика кількість клітковини збільшує об'єм фекальних мас, розбавляє та зв'язує можливі канцерогенні агенти, зменшує час транзиту вмісту по кишці, обмежує тим самим час контакту кишкової стінки канцерогенними агентами.

КОЛОРЕКТАЛЬНІ ПОЛІПИ. Л.Л. Капуллер (1985) встановив, що певні типи поліпів товстої кишки збільшують риск розвитку в неї раку. При цьому у 38% пацієнтів з початковими формами раку він знаходив залишки аденом. Колоректальні поліпи відносно рідко зустрічаються в молодому віці, але більш розповсюджені у людей старшого віку, особливо після 50 років. Деякі дослідження підтверджують, що більш ніж 50% населення старше 60 років мають поліпи в товстій кишці (Frу К.В. і соаbt., 1989).

Послідовність поліп-рак підтверджена багаточисленними дослідженнями, хоч і не кожний поліп, особливо розміром менш 1 см., трансформується у рак, але така імовірність існує у значної кількості цих новоутворень. Своєчасне видалення цих поліпів через колоноскоп безперечно зменшує ризик розвитку РТК.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 211 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...