Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Економічний аналіз як функція управління та елемент керуючої системи



В сучасних умовах економічний аналіз займає важливе місце серед економічних наук. Його розглядають як одну з функцій управління виробництвом. Місце аналізу в системі управління можна зобразити у вигляді схеми. Наукова теорія управління відрізняється складністю функцій і елементів. В якості складових системи управління виступають: планування, облік (контроль і аудит), економічний аналіз, прийняття управлінських рішень.

Головною задачею планування є забезпечення планомірності розвитку економіки підприємства і діяльності кожного його підрозділу, визначення шляхів досягнення кращих кінцевих результатів діяльності.

Для управління діяльністю потрібно мати повну і достовірну інформацію про стан справ, порядок виконання планів. Це забезпечується завдяки обліку.

Для управління потрібно мати уявлення не тільки про хід виконання планів, але і про тенденції і характер здійснюваних змін в економіці підприємства. Аналіз господарської діяльності є важливим елементом в системі управління підприємством, діючим засобом виявлення внутрішньогосподарських резервів, основою розробки науково-обгрунтованих планів і управлінських рішень. Тобто економічний аналіз – функція управління, яка забезпечує наукове прийняття рішень.

Мета аналізу як функції управління На основі загальної кількості даних, які характеризують досліджуваний об’єкт, дати його характеристику, вивчити властиві йому тенденції і закономірності і зробити виважені висновки для вироблення управлінських рішень

Функції управління Характеристика
Планування Визначає напрямок та зміст діяльності підприємства, його структурних підрозділів та окремих працівників. Головна задача планування – забезпечення планомірного розвитку економіки підприємства для управління необхідно мати повну і достовірну інформацію про хід виробничого процесу. Тому однією з функцій управління є облік.
Облік Облік забезпечує постійний збір, систематизацію і узагальнення даних необхідних для управління виробництвом і контролю за ходом виконання планів та виробничих процесів.
Економічний аналіз Первинна інформація проходить аналітичну обробку (порівняння, вплив різних факторів). Це функція управління, яка забезпечує науковість прийняття рішень

Питання для контролю поточних знань студентів:

1. Поняття економічного аналізу, його наукова основа.

2. Роль економічного аналізу в системі управління виробництвом.

3. Зміст та задачі економічного аналізу.

4. Принципи економічного аналізу.

5. Яка відмінність між макро- та мікроекономічним аналізом?





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 2449 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...