Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття і система кримінального права України



Кримінальне право - це галузь права, що є сукупністю (системою) юридичних норм (а по суті — законів), прийнятих Верховною Радою України, що визначають загальні принципи, умови та підстави кримінальної відповідальності та покарання, а також звільнення від кримінальної відповідальності та покарання, встановлюють, які суспільно небезпечні діяння є злочинами і які покарання чи інші заходи кримінально – правового впливу можуть бути застосовні до осіб, що їх вчинили.

Кримінальний закон - це акт вищого органу державної влади, який визначає підстави кримінальної відповідальності, визнає які правопорушення є злочинами і встановлює міри покарання за їх вчинення.

Єдиним законодавчим актом України є Кримінальний кодекс України, прийнятий сьомою сесією Верховної Ради України 5 квітня 2001 року та введений в дію з 1 вересня 2001 року. Він складається з Загальної та Особливої частин (15 та 20 розділів відповідно, 447 статей).

Норми Загальної частини визначають:

· завдання Кримінального кодексу;

· підстави кримінальної відповідальності;

· чинність Кримінального кодексу в просторі, в часі та по колу осіб;

· поняття злочину;

· форми вини;

· обставини, що містять суспільну небезпечність або протиправність діяння;

· стадії вчинення злочину;

· співучасть у злочині;

· види покарань,

· загальні засади призначення покарання;

· погашення та зняття судимості тощо.

Сутність і призначення норм Загальної частини Кримінального кодексу виявляються лише в органічній єдності з положеннями його Особливої частини. Норми Особливої частини визначають:

· конкретні норми, які забороняють вчиняти те чи інше діяння;

· відповідне покарання винної особи за порушення цих норм;

· підстави й умови, за наявності яких особа може бути звільнена від кримінальної відповідальності)

· окремі поняття тощо.

Крім Загальної та Особливої частини КК України складається з Прикінцевих та перехідних положень, а також додатку з Переліком майна, що не підлягає конфіскації за судовим вироком.

Стаття 1 КК України закріплює своїм завданням правове забезпечення охорони прав і свобод людини і громадянина, власності, громадського порядку та громадської безпеки, довкілля, конституційного устрою України від злочинних посягань, забезпечення миру і безпеки людства, а також запобігання злочинам.

Метод правового регулювання кримінального права має дві складові:

1) визначення того, які суспільне небезпечні діяння є злочинами;

2) визначення того, які покарання застосовуються до осіб, що вчинили злочини.

Принципи кримінального права – це вихідні основоположні ідеї, які випливають зі змісту правових норм, закріплених у кримінальному законі, визначають зміст кримінального права і його окремих інститутів.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 211 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...