Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Морская деятельность: определение понятия



Про затвердження Морської доктрини України на період до 2035 року:

ПКМУ від 7.10. 2009 р. № 1307

Формування і реалізація ефективної державної морської політики сприятиме подальшому посиленню позицій України як морської держави, створенню сприятливих умов для досягнення цілей та розв’язанню завдань з розвитку морської діяльності.

Терміни, що вживаються у цій Морській доктрині, мають таке значення:

Державна морська політика – система врегульованих зовнішніх та внутрішніх суспільних відносин, що виникають у процесі провадження морської діяльності, реалізації національних інтересів України у цій сфері;

Морська діяльність - використання ресурсів Азовського і Чорного морів, Керченської протоки та інших районах Світового океану на користь України шляхомпровадження діяльності: морської господарської (ефективної і безпечної); військово-морської (сталої); пов’язаної з охороною державного кордону на морі.

Морська господарська (морегосподарська) діяльність
процес отримання вигоди від використання ресурсів Світового океану (Азовського і Чорного морів, Керченської протоки та інших районах)
для задоволення потреб людини і суспільства та відтворення (розширеного) потенціалу Світового океану (природно-ресурсного).

Військово-морська діяльність – складова морської діяльності, спрямована на:

= захист національних інтересів України,

= реалізацію пріоритетів діяльності у сфері вивчення, освоєння та використання Азовського і Чорного морів, Керченської протоки та інших районах Світового океану в інтересах оборони держави та її безпеки;

Торговельне судноплавство – діяльність, пов’язана з використанням морських і річкових суден змішаного плавання („річка-море”) для перевезення вантажів, пасажирів, багажу і почти, рибних та інших морських промислів, розвідкою та видобуванням корисних копалин, виконання буксирних, криголамних і рятувальних операцій, прокладенням кабелю, а також для інших господарських, наукових і культурних цілей.

Морський потенціал України – сукупність природних ресурсів і надбань людини, які використовуються в процесі провадження морської діяльності в інтересах Українського народу в галузі морського транспорту, суднобудування, судноремонту та рибного господарства, наукової та експериментально-дослідної бази і система підготовки та перепідготовки фахівців для морської галузі всієї світової спільноти, Військово-Морських Збройних Сил України і Морської охорони Держприкордонслужби;






Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 196 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...