Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зв’язок числівників з іменниками



Після числівника один навіть тоді, коли він входить до складеного числівника, іменник ставиться в однині: тридцять один день, тисяча одна ніч.

Після числівників два і більше іменник ставиться у множині: два дні, три тижні, чотири місяці, п’ять років, десять століть.

Причому при числівниках два, три, чотири іменник стоїть у формі називного відмінка, але наголос має, як у родовому (два бра́ти, три книжки), а після числівників п’ять і більше — у родовому множини (п’ять братів, десять книжок).

У непрямих відмінках іменник стоїть у тому самому відмінку, що й числівник, з яким цей іменник пов’язаний: у трьох кімнатах, з п’ятьмастами робітниками, без ста двадцяти одного дня.

Після дробових числівників іменники вживаються тільки в родовому відмінку однини: одна п’ята (частина) кілометра, у трьох четвертих (частинах) кілограма, сімдесятьма цілими і п’ятьма десятими відсотка.

Це стосується також числівника півтора: півтора року, півтора місяця, півтора центнера.

У датах назви місяців вживаються тільки в родовому відмінку однини: вітаю з двадцять четвертим (числом місяця) серпня, перед двадцять восьмим (числом місяця) червня, про перше вересня.

Перевірте себе. Випишіть, розкриваючи дужки, словосполучення в такій послідовності: 1) ті, іменники в яких мають закінчення –и або -і; 2) ті, іменники в яких мають закінчення –а або –я.

Півтора (день), два (океан), три (раз), два (колесо), півтора (оселедець), чотири (ешелон), три (акціонер), півтора (пиріг), чотири (стебло), два (пенал), три (ставок), чотири (сито).

Ключ. З других букв іменників має скластися закінчення прислів’я: “Голова не на те, щоб тільки…)





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 429 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...