Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вживання и та і в іншомовних словах



У словах іншомовного походження букви и та і пишуться по-різному в загальних назвах, у власних особових назвах і у власних географічних назвах.

Спільним у написані и та і для всіх трьох категорій слів є таке:

1) на початку слів і в абсолютному кінці незмінюваних слів, перед голосними та й пишемо і: і нститут, шас і, жур і, д і аметр, адаж і о, станц і я, І кар, Голсуорс і, Осс і ан, Д і єго-Гарс і я, Гельвец і й, І сланд і я, Соч і, Р і о-де-Жанейро;

2) після шиплячих (ще їжджу) та ц (якщо це не в абсолютному кінці слова, не перед голосним та й) пишемо и: ш и фр, ч и нара, дж и нси, ц и рк, Ч и нгісхан, Ш и ллер, Ваш и нгтон, Ч и каго, Ж и ронда, Ц и ммервальд;

3) після губних (мавпа Буф), задньоротових (хуґа гука) та двох сонорних зубних н, л звичайно пишемо і (якщо слово не входить у винятки): в і там і н, г і потеза, х і м і к, н і трати, Б і смарк, Г і ппократ, Л і нкольн, Б і рм і нгем, Г і малаї, Х і б і ни, Н і л.

Окремо для кожної категорії слів іншомовного походження правила написання и та і звучать так.

У загальних назвах після “дев’ятки” д, т, з, с, ц, ч, ш, ж, р (де ти з’їси цю чашу жиру) перед наступним приголосним, крім й, пишемо и: д и ректор, ст и мул, поз и ція, с и нус, ц и фра, ш и фер, реж и м, бр и гада.

Як виняток, букву и пишемо також не після “дев’ятки”:

1) у давно запозичених словах: м и тропол и т, єп и скоп, б и нт, в и мпел, єх и дна, к и парис, л и ман, л и мон, м и ля, м и рт, сп и рт, скипидар, граф и н, шп и нат, шп и таль тощо;

2) у словах, запозичених із східних мов: башк и р, калм и к, к и рг и з, к и нджал, к и сет, к и шм и ш тощо.

Букву и пишемо у давно запозичених словах також перед й: христ и янин, д и якон.

В інших випадках у загальних назвах іншомовного походження пишемо і: і м і дж, б і знес, г і тара, п і лот, к і но, арх і в, граф і к, абітур і єнт, т і ара.

У власних географічних назвах (і похідних від них словах) після “дев’ятки”, крім з, с (де ти… цю чашу жиру), перед наступним приголосним, крім й, пишемо и: Афр и ка, афр и канці, Ч и лі, ч и лійський, Ж и гулі, Лейпц и г, Кр и т, Сканд и навія, Т и бет, Гр и нвіч.

Як виняток, букву и пишемо після з, с, а також після букв, що не входять до “дев’ятки”, в таких словах: Браз и лія, С и рія, С и цилія, С и ракузи, Корс и ка, Мекс и ка, Колх и да, Єг и пет, Єрусал и м, К и тай, Пак и стан, К и рг и зія, Узбек и стан.

В інших випадках у власних географічних назвах іншомовного походження пишемо і: З і мбабве, Занз і бар, С і дней, С і нгапур, Тб і л і с і, Х і рос і ма, К і пр, Г і ндукуш, Ш і офок, Ч і ангмай, Тр і єст.

У власних особових назвах після шиплячих (ще їжджу) та ц перед наступним приголосним, крім й, пишемо и: Ж и гмонді, Абаш и дзе, Ч и ковані, Пучч и ні, Ц и церон.

В інших випадках у власних особових назвах іншомовного походження пишемо і: Т і ц і ан, Фр і др і х, Ар і стотель, Т і мур, З і льберт, Д і дро, Леонардо да В і нч і. Винятків нема.

Перевірте себе. 1. Вставте в загальних іншомовних назвах пропущені букви и або і. Слова запишіть у дві колонки: 1) зі вставленою буквою и; 2) зі вставленою буквою і.

Інж..р, нарц..с, зеф..р, ет..кет, бат..ст, ех..нокок, окс..ген, мар..онетка, неод..м, ларинг..т, експер..мент, баз..ліка, еп..граф, уайт-спір..т, юстиц..я, лімуз..н, об’єкт..в.

Ключ. З перших букв повинно скластися закінчення вислову М.Сома: “Земля ніколи небом не була, але ж …”

Перевірте себе. 2. Вставте у власних географічних іншомовних назвах пропущені букви и або і. Слова запишіть у дві колонки: 1) зі вставленою буквою и; 2) зі вставленою буквою і.

Янг..базар, Ваш..нгтон, С..рія, Яр..лгач, Зар..а, В..нбург, Уок..ган, Кукуш..лі, Ель-Дж..з, Г..бралтар, Акх..сар, Зугд..ді, Лейпц..г, Нючоп..нг, Ель-Кеб..рі, Очамч..ра, Баш...

Ключ. З перших букв повинен скластися вислів Сократа, який закінчується складом “…ним”.

Перевірте себе. 3. Вставте у власних особових іншомовних назвах пропущені букви и або і. Слова запишіть у дві колонки: 1) зі вставленою буквою и; 2) зі вставленою буквою і.

Гойт..с о ло, Пучч.. н і, Б.. з е, С.. н х, П..ф а гор, Ц..рк е ль, Д..н к ар, Тіц.. а н, Ч..маро з а, Ж..г м онді, Д і кш..тар, Кваз.. м одо, М у р..льйо, Д.. д ро, Дж.. н с, Г р..г, Ар..ст о тель, Ш.. н кель, М.. с траль, Аб а ш..дзе, Б..дс т руп, Кун і к..да.

Ключ. З виділених букв повинно скластися закінчення вислову Ралфа Емерсона: “Здатність бачити чудесне в звичайному — …”





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1077 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...