Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Висновок. Підводячи підсумок нашої лекції можемо зазначити наступне:



Підводячи підсумок нашої лекції можемо зазначити наступне:

Право природокористування – система юридичних норм і засобів спрямованих на врегулювання відносин щодо ефективного використання, відновлення і охорони природних ресурсів, забезпечення багатогранних матеріальних, економічних і соціальних інтересів та законних прав суб’єктів природокористування.

Ознаки права природокористування:

- персоніфіковане право особи, щодо використання природних ресурсів;

- юридичний титул суб’єктів природокористування;

- правовий гарант захисту законних прав(повноважень) суб’єктів природокористування;

- формально-визначена форма виникнення, зміни та припинення правосуб’єктності природо користувачів;

- механізм правового забезпечення ефективного використання, відтворення і захисту природних ресурсів на основі внутрішньо біологічної цінності та видової диференціації.

Конституція України передбачає, що держава забезпечує права всіх суб'єктів права власності і господарювання. Усі суб'єкти рівні перед законом (ч. 4 ст. 13).

Екологічне право забезпечує, насамперед, правове регулювання і захист відносин права природокористування в нормальних умовах.

При цьому норми права передбачають порядок здійснення права природокористування, права і обов'язків природокористувачів, а також визначають гарантії і захист законних прав і інтересів природокористувачів.

З метою їх захисту законодавством передбачається, що порушені права та інтереси законних природокаристувачів мають бути поновлені. Поновлення права природокористувачів здійснюється разом відповідно до їх компетенції, а також судом або третейським судом.

Втручання в діяльність природокористувачів, пов'язану з використанням природних об'єктів, з боку держави, господарських та інших органів і організацій забороняється, за винятком порушення природокористувачами екологічного законодавства.

Захист права природокористування відбувається шляхом подання в судові органи позовних заяв про поновлення порушених прав і інтересів природокористувачів тощо.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 225 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...