Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тип малюнку протектора та направленість шини



За типом малюнку протектора шини поділяють на симетричні та асиметричні. Асиметрична шина має асиметричний малюнок протектора відносно осьової лінії протектора шини, симетрична – вдповідно симетричний. Тип малюнку протектора ніяк не позначається в маркуванні шини.

Рисунок 1 ‑ Симетрична та асиметрична шини

Асиметричні шини – зазвичай літні шини. Дизайн зовнішньої частини протектора звичайно виконаний заодно з поздовжньою канавкою шини. Дизайн внутрішньої частини протектора зазвичай більш роздроблений і має більше поперечних канавок. Шину потрібно встановлювати відповідно до наявних на боковині відміток, наприклад, відмітка «inside» повинна бути з внутрішнього боку, а «outside» – з зовнішнього боку. Шина з асиметричним малюнком, як правило, має індекс швидкості Н або вищий. Завдяки асиметричному малюнку протектора досягаються кращі властивості шини на поворотах, при гальмуванні та краще зчеплення на мокрій поверхні. Симетричні шини мають симетричний малюнок протектора відносно його осьової лінії. Вважається, що симетрична шина має краще співвідношення якість-ціна, адже не кожного водія цікавить забезпечення максимально можливих параметрів експлуатації. Тому симетричні шини для багатьох можуть бути гарним недорогим рішенням при виборі шин.

За направленістю обертання шини поділяють на направлені та ненаправлені.

Рисунок 2 – Направлені та ненаправлені шини

Направлені шини встановлюються відповідно до зазначеного напрямку обертання, оскільки протектор таких шин спеціально спроектований для забезпечення максимальних характеристик саме в цьому напрямку обертання. Відмітка про напрямок обертання стоїть на боковині шини. Направлені літні шини (часто зі стрілоподібним малюнком протектора) дають найкращі властивості при русі на мокрій трасі. Такий дизайн ефективно видаляє воду з-під колеса навіть при русі на високій швидкості. Направлені зимові шини забезпечують поліпшене вгризання шашок і ламелей у дорогу, а також здатність шини видаляти шугу, сніг та воду.

Поєднанням параметру симетричності та напрямку обертання виділяється підклас асиметричних направлених шин.

Асиметричні направлені шини найчастіше – літні. Їх специфіка полягає в тому, що для комплектації лівої та правої сторін автомобіля потрібні різні, відповідно ліві та праві шини. Такі шини установлюють відповідно до інструкції: шину з відміткою «Left» ставлять на ліву половину автомобіля, а шину з відміткою «Right» - на праву половину, враховуючи при встановленні одночасно і напрямок обертання шин. Завдяки поєднанню одночасно як асиметричності, так і направленості шини, прагнуть поєднати кращі властивості асиметричної шини та шини з певним напрямком обертання.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 2122 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...