Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Викуп (приватизація) об'єкта оренди



Орендар має право на викуп об'єкта оренди, якщо таке право передбачено договором оренди. Умови викупу орендованого дер­жавного (комунального) майна (цілісного майнового комплексу) визначаються законом.

Орендар має право в будь-який час відмовитися від здійснен­ня передбаченого в договорі права на викуп об'єкта оренди.

Приватизація зданих в оренду цілісних майнових комплексів здійснюється у випадках і порядку, передбачених законом (ст. 289 ГКУ).

У ст. 290 ГКУ зазначається, що відносини, пов'язані з орен­дою землі як засобу виробництва, регулюються Земельним коде­ксом України та відповідними законами України.

Оренда земельної ділянки без договору, укладеного в письмо­вій формі, посвідченого нотаріально та зареєстрованого в устано­вленому законом порядку, забороняється.

Розмір плати за користування земельною ділянкою, що є дер­жавною або комунальною власністю, не може бути нижчий за встановлений відповідно до закону. Випадки звільнення від пла­ти за користування земельною ділянкою або зменшення розміру плати визначаються законом.

Припинення договору оренди регулюється ст. 291 ГКУ, де, зокрема, визначено, що одностороння відмова від договору орен­ди забороняється.

Договір оренди припиняється в таких випадках:

• закінчення строку, на який його було укладено;

• викупу (приватизації) об'єкта оренди;

• ліквідації суб'єкта господарювання — орендаря;

• загибелі (знищення) об'єкта оренди.

Договір оренди може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї зі сторін договір оренди може бути достроково розірваний з підстав, передбачених Цивільним кодексом Украї­ни для розірвання договору найму, у порядку, встановленому ст. 188 ГКУ (порядок зміни та розірвання господарських дого­ворів).

Правові наслідки припинення договору оренди визначаються відповідно до умов регулювання договору найму Цивільним ко­дексом України.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 236 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...