Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 3. Нормативна база в організації проектної справи в будівництві



Закон України «про архітектурну діяльність»

Закон визначає правові та організаційні засади здійснення архітектурної діяльності і спрямований на формування сприятливого життєвого середовища, досягнення естетичної виразності, економічної доцільності і надійності будинків, споруд та їх комплексів.

Архітектурна діяльність − діяльність щодо створення об'єктів архітектури, яка включає творчий процес пошуку архітектурного рішення та його втілення, координацію дій учасників розроблення всіх складових частин проектів з планування забудови і благоустрою територій, будівництва (нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту) будівель і споруд, здійснення архітектурно-будівельного контролю і авторського нагляду за їх будівництвом, а також здійснення науково-дослідної та викладацької роботи у цій сфері.

Проект − документація для будівництва об'єктів архітектури, що складається з креслень, графічних і текстових матеріалів, інженерних і кошторисних розрахунків, які визначають містобудівні, об'ємно-планувальні, архітектурні, конструктивні, технічні та технологічні рішення, вартісні показники конкретного об'єкта архітектури, та відповідає вимогам державних стандартів, будівельних норм і правил.

Завдання на проектування − документ, у якому містяться обґрунтовані в межах законодавства вимоги замовника до планувальних, архітектурних, інженерних і технологічних рішень та властивостей об'єкта архітектури, його основних параметрів, вартості та організації його будівництва і який складається відповідно до містобудівних умов і обмежень забудови земельної ділянки, технічних умов.

Технічний нагляд − здійснення замовником контролю за дотриманням проектних рішень та вимог державних стандартів, будівельних норм і правил, а також контролю за якістю виконаних робіт та їх обсягами під час будівництва або зміни (у тому числі шляхом знесення) об'єкта містобудування.

Архітектор (інженер), що має кваліфікаційний сертифікат, - фахівець, який за результатами атестації отримав такий сертифікат, що надає йому повноваження ведення особистої діяльності у сфері архітектурної діяльності, і який несе відповідальність за результати своєї роботию.

Архітектурна діяльність включає:

- підготовку містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки;

- здійснення передпроектних робіт;

- розроблення, погодження і затвердження проекту;

- виконання робочої документації для будівництва або здійснення авторського нагляду за таким виконанням;

- будівництво, технічний та авторський нагляди під час здійснення будівництва або зміни об'єкта містобудування;

- прийняття спорудженого об'єкта в експлуатацію.

Проект розробляється під керівництвом або з обов'язковою участю архітектора, який має відповідний кваліфікаційний сертифікат, проект завіряється підписом і скріплюється особистою печаткою архітектора. Проекти затверджуються замовником. Внесення змін до затвердженого проекту проводиться виключно за згодою архітектора − автора проекту, а в разі відхилення від технічних умов − за погодженням з підприємствами, установами та організаціями, які надали такі технічні умови, та замовником.

Архітектор − автор проекту або уповноважена ним особа бере участь у прийнятті в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта архітектури та підписує відповідний акт. Без підпису архітектора − автора проекту або уповноваженої ним особи такий акт є недійсним.

Під час будівництва здійснюється авторський та технічний нагляд. Технічний нагляд забезпечується замовником та здійснюється особами, які мають відповідний кваліфікаційний сертифікат. Авторський нагляд здійснюється архітектором − автором проекту об'єкта архітектури, іншими розробниками затвердженого проекту або уповноваженими ними особами.

Архітектор під час проектування і будівництва об'єктів архітектури має право:

- без попереднього дозволу розробляти проектні пропозиції щодо забудови будь-якої земельної ділянки;

- одержувати містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки і технічні умови;

- вільно обирати засоби і способи реалізації архітектурного рішення;

- залучати до розроблення проекту інших фахівців, здійснювати керівництво цими роботами;

- здійснювати експертизу проектної документації;

- страхувати свою професійну відповідальність.

- Архітектор, інші проектувальники, які здійснюють роботи по створенню об'єктів архітектури, зобов'язані:

- додержуватися державних стандартів, норм і правил, вимог вихідних даних на проектування;

- не порушувати під час проектування законні права та інтереси будинків прилеглих до ділянки забудови;

- не розголошувати без згоди замовника відомості, які становлять комерційну таємницю проекту.

Проектна організація, яка розробляла проектну документацію, а також головний архітектор та головний інженер проекту несуть відповідальність за відповідність проектної документації вихідним даним на проектування, вимогам державних стандартів, норм і правил.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1262 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...