Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Метрологічна служба України



Забезпечення єдності вимірювань як діяль­ності, спрямованої на досягнення і підтримку єдності вимірювань в Україні є досить складним і відповідальним завданням, яке й визначає головний зміст метрології і метрологічних служб держави. Виходячи з цього, метрологічне забезпечення — це встановлення і застосування метрологічних норм і правил, а також розроблення, виготов­лення та застосування технічних засобів, необхідних для досягнення єдності і потрібної точності вимірювань.

Єдність вимірювань - стан вимірювань, за якого їхні результати виражаються в узаконених одиницях вимірювань, а похибки вимірювань відомі та із заданою ймовірністю не виходять за встановлені межі.

Державна метрологічна система забезпечує єдність вимірювань в державі і спрямована на:

· реалізацію єдиної технічної політики в галузі метрології;

· захист громадян і національної економіки від наслідків недостовірних результатів вимірювань;

· економію всіх різновидів ресурсів;

· створення науково-технічних, нормативних та організаційних основ забезпечення єдності вимірювань в державі.

Координує діяльність Державної метрологічної системи Держстандарт України.

Від точності та достовірності одержаних результатів вимірювань залежить значною мірою технічний рівень виробництва та продукції, створення безпечних умов праці людини та безаварійного режиму роботи транспорту, якість медичних діагнозів тощо.

Основною метою метрологічного забезпечення є поліпшення якості продукції, підвищення ефективності виробництва, використовування матеріальних цінностей та енергетичних ресурсів, а також наукових досліджень.

Метрологічне забезпечення складається із наукової, законодавчої, нормативної, технічної та організаційної основ.

Науковою основою метрологічного забезпечення є метрологія.

Законодавчою основою метрологічного забезпечення є Закони України, Декрети і постанови Кабінету Міністрів України, які спрямовані на забезпечення єдності вимірювань.

Закон України «Про метрологію і метрологічну діяльність» (11 лютого 1998 року № 113/98-ВР) визначає правові основи забезпечення єдності вимірювань в державі, регулює суспільні відносини у сфері метрологічної діяльності, спрямований на захист громадян і національної економіки від наслідків недостовірних результатів вимірювань.

Як нормативна складова метрологічного забезпечення діють державні стандарти та інші документи державної системи забезпечення єдності вимірювань, відповідні нормативні документи Державного комітету технічного регулювання та споживчої політики України, методичні вказівки і рекомендації, що регламентують єдину номенклатуру, способи подання і оцінювання метрологічних характеристик, правила стандартизації й атестації засобів вимірювальної техніки, вимоги до проведення державних випробувань, повірки, ревізії та експертизи засобів вимірювальної техніки.

Нормативною основою метрологічного забезпечення є державні стандарти та інші документи державної системи забезпечення єдності вимірювань (ДСВ), відповідні нормативні документи Держстандарту України, методичні вказівки та рекомендації.

Технічною основою метрологічного забезпечення є:

· система державних еталонів одиниць фізичних величин, яка забезпечує їх відтворення з найвищою точністю;

· система робочих еталонів і зразкових засобів вимірювань, за допомогою яких здійснюється передача розмірів одиниць фізичних величин робочим засобам вимірювань;

· система стандартних зразків складу та властивостей речовин і матеріалів, що забезпечує відтворення одиниць фізичних величин, які характеризують склад і властивості речовин і матеріалів;

· система робочих засобів вимірювальної техніки (засобів вимірювань), які використовуються під час розроблення, виробництва, випробувань та експлуатації продукції, наукових досліджень та інших різновидів діяльності.

Організаційною основою метрологічного забезпечення є Державна метрологічна та відомча служба, метрологічні служби центральних органів виконавчої влади, підприємств та організацій.

Загальні правила і норми метрологічного забезпечення встановлюються стандартами державної системи забезпе­чення єдності вимірювань.

Організаційною основою метрологічного забезпечення відповідно до ДСТУ 2682 є Державна метрологічна служба України – мережа державних і відомчих метрологічних служб, що являє собою систему спеціальних уповноважених органів, діяльність яких спрямована на забезпечення єдності вимірювань. Діяльність метрологічних служб здійснюється на основі Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» та ДСТУ 2682.

Державну метрологічну службу України очолює Держстандарт України, який організовує проведення комплексу робіт щодо єдиної технічної політики з метрологічного забезпечення на всій території України, у всіх галузях народного господарства, діє в інтересах держави та її населення. Ця служба має над відомчий характер і виконує законодавчі та контрольні функції.

Метрологічна служба України складається із Державної метрологічної служби і метрологічних служб центральних органів виконавчої влади, підприємств та організацій. Очолює державну метрологічну службу Державний комітет з стандартизації, метрології, сертифікації (Держстандарт).

Держстандарт України безпосередньо підпорядкований Кабінету Міністрів України, який здійснює загальне керівництво Держстандартом, затверджує загальнодержавні стандарти і проводить механічну політику в країні.

До основних функцій Державної метрологічної служби належать:

· визначення основних напрямків розвитку метрологічного забезпечення, які охоплюють розробку міжгалузевих програм метрологічного забезпечення, науково-методичних, техніко-економічних, правових і організаційних основ метрологічного забезпечення на усіх рівнях управління народним господарством;

· удосконалення еталонів одиниць фізичних величин; проведення робіт, які направлені на встановлення єдиних вимог до метрологічних характеристик засобів вимірювань, на випуск нових типів засобів вимірювань, здійснення контролю за якістю засобів вимірювань, на встановлення єдиного порядку передачі розмірів одиниць фізичних величин від державних еталонів до робочих засобів вимірювань;

· забезпечення науково-методичного керівництва розробляємих комплексних програм метрологічного забезпечення галузей народного господарства, а також міжнародне співробітництво в галузі метрології.

До складу Державної метрологічної служби входять:

· підрозділи центрального апарату Держстандарту України;

· державні наукові метрологічні центри Держстандарту України;

· територіальні Органи Держстандарту України;

· Державна служба єдиного часу та еталонних частот;

· Державна служба стандартних зразків складу та властивостей речовин і матеріалів;

· Державна служба стандартних довідкових даних про фізичні константи та властивості речовин матеріалів.

Рисунок 1 -Структура метрологічної служби України

Підрозділи центрального апарату Держстандарту України встановлюють пріоритетні напрями розвитку метрологічної забезпечення та Державної метрологічної системи, координують роботи в галузі метрологічної діяльності у межах України, представляють інтереси держави в міжнародних організаціях.

До державних наукових метрологічних центрів належать Державне науково-виробниче об'єднання "Метрологія" (ДНВО «Метрологія»), Державний науково-дослідний інститут "Система" (ДНДІ «Система»), Український, Дніпропетровський, Івано-Франківський, Харківський та Білоцерківський центри стандартизації та метрології

Головним центром з забезпечення єдності вимірювань в Україні є ДНВО "Метрологія" (м. Харків), яке здійснює роботи щодо розроблення: концепції забезпечення єдності вимірювань в країні; наукових, методичних, організаційних і законодавчих основ забезпечення єдності вимірювань; координації та виконання фундаментальних досліджень з теоретичних основ метрології; розробки еталонної бази і системи передачі розмірів одиниць від еталонів іншим засобам вимірювання.

До головних організацій з видів вимірювань і напрямів діяль­ності метрології належать ДНВО "Метрологія", ДНДІ "Система", Центри стандартизації та метрології, які виконують фундаментальні дослідження нових фізичних ефектів з метою створення та удосконалення методів і засобів вимірювань; відтворення та збереження в закріплених видах вимірювань одиниць фізичних величин та надання їх розмірів засобам вимірювань, що знаходяться в державних та відомчих метрологічних службах, розробляють нормативні документи на методи і засоби повірки засобів вимірювань та здійснюють інші роботи, спрямовані на вдосконалення метрологічного забезпечення в країні.

Головним центром метрологічної служби є Український центр стандартизації та метрології (УкрЦСМ, м. Київ). Метрологічні центри Держстандарту України здійснюють роботи, пов'язані зі створенням, вдосконаленням, зберіганням і застосуванням державних еталонів, займаються розповсюдженням нормативних документів з метрології, а також здійснюють державний метрологічний нагляд.

У зв'язку з тим, що територія України має значну площу, утворені територіальні органи в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві, Севастополі та містах обласного підпорядкування. Вони являють собою центри стандартизації, метрології та сертифікації (ЦСМ) і лабораторії державного нагляду за стандартами та вимірювальною технікою. Усі територіальні органи Держстандарту України є самостійними організаціями господарського управління й організують свою діяльність за наступними напрямками:

1 - нагляд за впровадженням і виконанням вимог стандартів;

2 - метрологічне забезпечення народного господарства;

3 - організаційно-методична робота з метрологічного забезпечення.

Територіальні органи забезпечують передачу інформації щодо розмірів одиниць фізичних величин та видів вимірювань, по областях, які закріплені за ними, здійснюють державний нагляд за виробництвом і ремонтом засобів вимірювань, метрологічним забез­печенням виробництва продукції, виконанням метрологічних правил, вимог і норм в галузях народного господарства країни та методичне керівництво діяльністю метрологічних служб підприємств і організацій.

Державна служба єдиного часу та еталонних частот здійснює: міжрегіональну і міжгалузеву координацію та виконання робіт, які спрямовані на забезпечення єдності вимірювань часу і частоти та визначення параметрів обертання Землі; метрологічний контроль за відповідністю частотно-часової інформації.

Державна служба стандартних зразків речовин і матеріалів здійснює: координацію та виконання робіт в галузі створення і застосування стандартних зразків речовин і матеріалів; виконання науково-дослідних робот та розробку нормативних і методичних документів з питань стандартних зразків.

Державна служба стандартних довідкових даних про фізичні константи та властивості речовин і матеріалів здійснює прогно­зування потреби економіки України в довідковій інформації, готує інформацію про фізичні константи та властивості речовин і матеріалів; виконує науково-технічну експертизу та атестацію стандартних довідкових даних, розробляє методичну і нормативну документацію щодо стандартних довідкових даних.

Відомчі метрологічні служби є складовою частиною єдиної метрологічної служби України. Діяльність відомчих метрологічних служб спрямована на виконання робіт по забезпеченню єдності та потрібної точності вимірювань та використання єдиних засобів вимірювань в Україні.

Відомчі метрологічні служби включають:

· підрозділи міністерств (відомств), на які покладені функції метрологічної служби;

· головні базові організації метрологічних служб по закріплених галузях діяльності;

· метрологічні служби, інші підрозділи та посадові особи на підприємствах, на які в установленому порядку покладено роботи з метрологічного забезпечення.

Метрологічні служби міністерств (відомств) повинні забезпечувати єдність і точність вимірювань на підприємствах і в організаціях даного міністерства (відомства). М етрологічну службу міністерства (відомства) очолює головний метролог. Відділ головного метролога входить до складу центрального апарату міністерства (відомства) і здійснює організаційно-методичне керівництво усіма роботами з метрологічного забезпечення в системі міністерства (відомства), їх координацію і контроль за діяльністю всіх ланок метрологічної служби. Він також підтримує взаємозв'язок з питань метрологічного забезпечення з підприємствами та організаціями міністерства (відомства) і відповідними управліннями Держстандарту України.

Для здійснення науково-методичного керівництва та координації робіт з метрологічного забезпечення розробки, виробництва, випробувань і експлуатації продукції, яка випускається підприємствами міністерств (відомств), в його складі визначається (за узгодженням з Держстандартом України) головна організація з числа провідних науково-дослідних, проектно-конструкторських і проектно-технологічних організацій. Головна організація метрологічної служби здійснює організаційно-методичне і науково-технічне керівництво базовими організаціями відомчої метрологічної служби та метрологічними службами підприємств.

Базові організації відомчої метрологічної служби утворюються для науково-технічного та організаційно-методичного керівництва роботами з метрологічного забезпечення випуску продукції на закріплених за ними підприємствах. За базовими організаціями скріплюються підприємства за територіальним чи виробничим принципом. Організаційною структурою базової організації передбачено наявність відділу головного метролога, що складається з декількох лабораторій. До функцій метрологічної служби базової організації входить проведення аналізу стану вимірювань на закріплених підприємствах, контроль за метрологічним забезпеченням розробки, виробництва, випробувань і експлуатації закріплених за підприємствами (організаціями) груп продукції, розробка заходів по вдосконаленню вимірювань і метрологічного забезпечення виробництва продукції, визначення її техніко-економічної ефективності.

Основними ланками відомчих метрологічних служб є метрологічні служби підприємств, установ та організацій, які утворюються для науково-технічного і організаційно-методичного керівництва роботами з метрологічного забезпечення в відділах (цехах, лабораторіях) підприємства (організації), а також для безпо­середнього метрологічного забезпечення розробки, виробництва, випробування та експлуатації продукції, що випускається підприємством (організацією). Це самостійні структурні підрозділи, які очолюються головним метрологом підприємства (організації).

Відділ головного метролога підприємства має у своєму складі наступні підрозділи:

• службу відомчої перевірки засобів вимірювань;

• центральну лабораторію вимірювальної техніки і контрольно-перевірочні служби в підрозділах;

• цех, майстерню або дільницю по ремонту засобів вимірювань;

• групу розробки та впровадження нових методів і засобів вимірювань;

• бюро прокату вимірювальних приладів;

• сектор нагляду за дотриманням єдності та достовірності вимірювань.

Основними напрямами діяльності метрологічної служби підприємства є:

1. Забезпечення належного стану мір і вимірювальних приладів, які застосовуються на підприємстві.

2. Систематичне вивчення експлуатаційних властивостей вимірювальної апаратури, встановлення надійності її роботи та оптимальних строків періодичної повірки.

3. Нагляд за станом і правильністю застосування вимірювальної та випробувальної техніки, за додержанням встановлених методів вимірювань та випробувань в усіх підрозділах підприємства.

4. Виготовлення високопродуктивних контрольно-вимірювальних установок, автоматизація вимірювань і контролю.

5. Забезпечення на етапі розробки високих метрологічних характеристик виробів, які проектуються, безпосередня участь у розробках.

Методичне керівництво діяльністю метрологічної служби підприємства здійснює відомча метрологічна служба базової організації, державний нагляд - територіальні органи Держстандарту України.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1679 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...