Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

IP-телефония



Останнім часом телефонні компанії все частіше пропонують суттєво заощадити на дзвінках, використовуючи IP-телефонію. А чи можна застосувати цю технологію на підприємстві і чи є економічна вигода від її використання?

Популярно про коливання і затримки

IP-телефонія — це технологія передачі голосу і факсових повідомлень через Інтернет, у режимі реального часу. На відміну від IP-телефонії, традиційний телефонний зв’язок — це передача голосу по окремо виділеному каналу. IP-телефонія поєднує переваги Інтернету і звичайного телефонного зв’язку.

Ця технологія з’єднує дві мережі: комутовані телефонні лінії (для передачі голосової інформації) та лінії для передачі оцифрованого голосу у вигляді потоку даних. Розпізнавання голосу і його передача з першої мережі в другу і навпаки здійснюється за допомогою шлюзу — пристрою, до якого з одного боку підключається телефонна лінія, а з іншого — IP-мережа. Його функція така: аналоговий сигнал, тобто голос, що надходить з телефонної мережі в шлюз, обробляється там спеціальною картою і перетворюється в цифровий потік інформації. Своєю чергою, прийомний шлюз абонента здійснює зворотне перетворення цифрового пакета на голосовий сигнал. Таким чином, «цифровий голос» доставляється так само, як і електронна пошта, на свою IP-адресу і за допомогою шлюзу надходить у локальну телефонну лінію.

Використання Інтернету для передачі голосу значно підвищує якість зв’язку. Це пояснюється високою швидкістю обробки пакетів «оцифрованого голосу». Оскільки вони можуть приходить не в тій послідовності, IP-телефонія дозволяє їх накопичувати і відновлювати задану послідовність. На це витрачається лише 150-250 мс. Цього цілком достатньо, щоб вухо людини не розрізняло затримки. Приміром, в аналогових лініях затримки через перевідбиття сигналу іноді доходять до 500 мс. Ось чому голос на короткі проміжки часу може зникати при використанні звичайної телефонної лінії.

Якщо у вас немає телефону

А що робити, якщо на вашому підприємстві необхідно організувати голосовий зв’язок, але матеріальних засобів для підключення до телефонної мережі недостатньо? У цьому випадку єдино можливим рішенням може стати використання IP-телефонії в режимі «комп’ютер-комп’ютер». Щоправда, слід уточнити, що цей варіант — не зовсім класичний вид IP-телефонії, бо тут не використовується вихід у телефонну мережу.

Нині є досить багато програм (наприклад, AOL ICQ, MSN Messenger, Skype), які дозволяють користувачам, використовуючи комп’ютер, спілкуватися між собою за допомогою слів. Для цього досить мати материнську плату з інтегрованим звуковим чіпсетом (повинний бути на кожному сучасному ПК) і купити телефонну гарнітуру, що складається з навушників і мікрофона (за ціною не більш 10 у.о.) і, звичайно, вихід в Інтернет. Вимоги до такого комп’ютера звичайні: процесор не нижче 500 МГц, 256 МБ оперативної пам’яті і мережна карта на 100 Мб/с.

Перевагою такого варіанта є те, що не треба мати власну АТС, телефонні апарати, прокладати локальну мережу. Організація дешевої системи VoiceIP для 12 робочих місць обійдеться приблизно в 120 USD (вартість 12 комплектів телефонних гарнітур — навушники з мікрофонами). Вартість стандартної телефонізації офісу — міні-АТС на 12 номерів — 360 USD, плюс 180 USD за 12 апаратів Panasonic, плюс прокладка і розведення телефонного кабелю. Разом одержуємо, що з використанням технології IP ви витратите на телефонізацію офісу лише 20% запланованої спочатку суми.

Додатковим плюсом такої схеми є пересилання текстових повідомлень між абонентами. Адже іноді виникає потреба дати точні відомості, наприклад, ідентифікаційний номер, серію паспорта, банківський рахунок. А ці дані простіше і надійніше відіслати за допомогою клавіатури.

Програму для дзвінків по VoiceIP можна безплатно стягнути з Інтернету, серед них: X-Lite, Open Phone H.323. Інтерфейс у цієї родини утиліт є інтуїтивно зрозумілим, тож ніякого навчання не треба. Вам усе стане зрозуміло після 5 хвилин роботи з програмою.

Єдиним недоліком такого виду IP-телефонії, порівняно з її класичним варіантом (з використанням АТС і IP-шлюзів), є нижча якість зв’язку.

Дзвінок з телефону через Інтернет

Без сумніву, дзвінок з телефону на телефон через Інтернет — найбільш надійний і якісний спосіб IP-телефонії. Як ми сказали вище, для організації такого зв’язку необхідна наявність певних мережних пристроїв. Для того, щоб скористатися цією послугою, потрібно набрати з телефону номер провайдера, що обслуговує шлюз, ввести свій пін-код (він написаний на телефонній картці), номер абонента, і після з’єднання з ним можна розмовляти. Перед цим автоматична база даних проконтролює стан платіжних засобів на вашому рахунку і повідомить суму поточного авансу. Таким чином, можна попередньо оцінити, скільки хвилин вдасться поговорити.

Якість зв’язку порівняно з дзвінком через телефонний інтернет-сервер чудова, на рівні цифрової телефонної лінії. Схема оплати така сама, як і в операторів мобільного зв’язку, — надходження авансових платежів на рахунок.

Попри те, що ця послуга не безкоштовна (на відміну від систем VoiceIP), однак порівняно зі звичайним телефонним зв’язком економія коштів є досить великою. Особливо це помітно у випадку міжміських і міжнародних розмов.

Тому якщо вам потрібно переговорити з партнером по бізнесу, що знаходиться за кордоном, користуйтеся тільки IP-телефонією. Це дозволить вам заощадити до 95% коштів порівняно зі стандартною телефонією.

Зараз в Інтернеті є безліч телефонних серверів, що надають послуги додзвону на будь-який телефон у будь-яку точку світу. З власного досвіду скажемо, що в деяких випадках якість зв’язку залишає бажати кращого, однак зрозуміти зміст переданої інформації можна без проблем, виникають лише час від часу невеликі затримки голосу. На таких серверах потрібно зареєструватися, а надалі вводити свій логін і пароль у вікні, що з’явилося, та набирати необхідний номер телефону. Одна хвилина розмови коштує певну кількість очок. Їх можна заробляти переглядом рекламних банерів або відповідаючи на анкети телефонних компаній, чи просто купуючи за веб-гроші.

Для передачі телефонної розмови за допомогою IP-телефонії немає потреби використовувати дорогі виділені канали зв’язку між міськими АТС.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 600 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...