Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Робота з текстом в Corel Draw



Працювати з текстом в Corel Draw дуже зручно - для оформлення тексту це один з найзручніших інструментів, оскільки

У Corel Draw є море ефектів, застосовних до тексту, які можна використовувати, не перетворюючи текст в лінії.

Види тексту. В Corel Draw існує два види тексту - художній і простій. Художній текст можна модифікувати як будь-який графічний об’єкт, при цьому він не перестає бути текстом, навіть після застосування ефектів.Проте з таким текстом не працюють більшість інструментів автоматичного редагування. Простій текст можна лише заливати кольором і розташовувати усередині контура.

В той же час для нього можливі автоматичні перенесення і перевірка орфографії. У зв′язку з цим ЗАГОЛОВКИ, СЛОГАНИ, КОРОТКІ ПОМІТНІ НАПИСИ прийнято оформляти ХУДОЖНІМ ТЕКСТОМ. Простим же текстом оформляють ТАБЛИЦІ, СПИСКИ і інший текст, що складається із значної кількості друкарських знаків.

Інструменти для роботи з текстом. Для набору тексту використовується інструмент ТЕКСТ (на панелі він виглядає як буква [A]). Щоб набрати ХУДОЖНІЙ, текст клацніть мишкою в потрібному місці екрану. Якщо потрібно набрати ПРОСТІЙ текст, за допомогою того ж інструменту намалюйте прямокутник, усередині якого розташовуватиметься текст. На екрані з’явиться пунктирна рамка із запрошуючим курсором для введення тексту.
Рамка є окремим об’єктом, проте вона буде невидимою при перегляді, якщо вона не заповнена текстом. Будь-яка буква, що навіть складається з дуже тонких ліній, - це контур, а не набір відрізків. Тому зміна кольору тексту проводиться за допомогою інструменту заливка.

Щоб змінити відстань між буквами в Corel (коли виникає таке питання, зазвичай мають зважаючи на відстань між символами по горизонталі - КЕРНІНГ, або відстань між базовими лініями двох сусідніх рядків по вертикалі - ІНТЕРЛІНЬЯЖ).

Так от, щоб змінити ці параметри і увеличить/уменьшить міжрядковий або міжбуквений інтервал в Corel Draw 12 наприклад досить було вибрати инструмент<текст> [A] і, виділивши свій напис, натиснути ПКМ (права кнопка миші).

У меню, що з’явилося, потрібне було выбрать<свойства> і далі у вікні, що відкрилося, знайти вкладку де власне і можна було міняти потрібні параметри (як в % співвідношенні до розміру шрифту, так і в числовому, відповідно розміру кегля). У Corel Draw X3 міжрядковий і міжбуквений інтервали міняються у вкладке<текст> <форматування>.

Ефекти тексту. Нижче розглянуті найбільш часто використовувані ефекти тексту.

Окрім власне кольори, текст можна заливати орнаментом, градієнтом, текстурою (вибрати інструмент ГРАДІЄНТ, ОРНАМЕНТ або ТЕКСТУРА з групи інструментів ЗАЛИВКА).

Можна зробити текст різною мірою прозорим, за допомогою інструменту ІНТЕРАКТИВНА ПРОЗОРІСТЬ (у просторіччі чарка).

Для того, щоб створити об’ємний текст, необхідно заздалегідь залити букви кольором, а потім скористатися командою ЭФФЕКТЫ/ВЫДАВЛИВАНИЕ (EFFECTS/EXTRUDE).

В меню ефекту ВИТИСКУВАННЯ настроюються (по порядку розташування вкладок): ТИП ПЕРСПЕКТИВИ, ОБЕРТАННЯ, РОЗТАШУВАННЯ ДЖЕРЕЛ ОСВІТЛЕННЯ, КОЛІР ТІНІ і СКІС НА ФРОНТАЛЬНІЙ ПОВЕРХНІ ОБ’ЄКТУ (остання вкладка). Навіть після використання ефекту витискування текст не перетворюється на лінії. Для його зміни досить вибрати інструмент ТЕКСТ і натиснути на одну з букв.

Ефект ПЕРЕТІКАННЯ (BLEND) здійснює плавний перехід одного напису в іншу. Для отримання ефекту потрібно створити текст, залити потрібним кольором. Потім здублювати його, а дублікат зрушити на потрібну вам відстань від оригіналу, зменшити і залити іншим відтінком. Потім потрібно виділити обидва написи і скористатися командою ЭФФЕКТЫ/ПЕРЕТЕКАНИЕ (EFFECTS/BLEND).

У меню ефекту ПЕРЕТІКАННЯ настроюються (по порядку розташування вкладок): ЧИСЛО КРОКІВ (к-ть проміжних об’єктів, по-умолчанію їх 20), КУТ ОБЕРТАННЯ ОБ’ЄКТІВ, ФОРМУ КОЛІРНОГО ПЕРЕХОДУ.

Один з найпопулярніших ефектів тексту в Corel Draw - РОЗТАШУВАННЯ ТЕКСТУ УПОДОВЖ КРИВІЙ. Його можна отримати за допомогою команди ТЕКСТ УПОДОВЖ КРИВІЙ (FILL TEXT TO PATH).

Крива (може бути замкнутою і незамкнутою) повинна бути одним об’єктом, а не групою. У меню настройки ефекту можна регулювати: КУТ НАХИЛУ БУКВ відносно кривій, ВІДСТАНЬ ВІД ТЕКСТУ ДО КРИВої, ВИРІВНЮВАННЯ (по початковій точці, по звичайно, по центру).

Щоб написати текст по дузі або по кругу, потрібно перш за все намалювати коло, узявши відповідний інструмент з тулбара [O]. Після того, як коло намальоване беремо інструмент <текст> [A], пишемо потрібний напис в будь-якому місці робочого простору (залишаємо напис виділеної). Потім вибираємо у вкладці властивостей тексту і тикаємо курсором в абрис нашого кола.

Після того, як текст розміщений, його можна рухати уздовж кола використовуючи мітку у першої букви у вигляді точки червоного кольору. Після того, як ми устаканілі напис можна виділити коло курсором і прибрати обведення (зробити нульовий абрис).

Імпорт/Експорт текстую Текст в Corel Draw можна імпотріровать як з текстового файлу, так і з буфера обміну (при імпорті встановите: ВСІ ФАЙЛИ). Імпортований текст в з’являється у вигляді ПРОСТОГО тексту. Його можна перетворювати в художній, редагувати і форматувати.
Якщо ви не збираєтеся зробити в Corel Draw весь модуль, а хочете виготовити лише окремі елементи, їх потрібно буде експортувати у форматі, зрозумілому вашій програмі верстки. Самі распостраненниє формати експорту: EPS, WMF (для векторної графіки) TIFF (для растрової). Для растрових форматів важливий правильно виставлений дозвіл (для серйозного, якісного друку - не меншого 300 dpi).

Якщо модуль містить ефекти, що створюють ілюзію розмитості (світло, тіні, градієнти), то згладжування при експорті потрібно виставляти покращуване. Якщо в модулі присутні лише об’єкти з різким контуром, то згладжування краще не встановлювати взагалі.

При експорті у формат WMF І EPS ви можете перетворити текст криві або не робити цього. Але все таки, після закінчення роботи краще мати дві версії збереженого готового макету - в одній з яких всі шрифти будуть перетворені в криві лінії.

Нерідко виникає ситуація, коли при перенесенні з одного комп’ютера на інший оформлений шрифт в готовому макеті пропадає або замінюється абсолютно іншим, навіть якщо на обох машинах встановлена одна версія Corel Draw. Це відбувається через те, що набір встановлених в системі шрифтів унікальний для кожного комп’ютера.

Тому, якщо ви цінуєте свою працю і час - застосовуйте після закінчення роботи з текстом інструмент ПЕРЕТВОРЕННЯ В КРИВІ (МОНТАЖ/ПРЕОБРАЗОВАТЬ В КРИВІ (LAYOUT/CONVERT TO CURVE)).





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 3771 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...