Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Компоновка санітарно-побутових і адміністративних приміщень



Адміністративно-побутові будівлі відносяться до громадських, тому вхідні вузли, коридори, сходові клітини та інші планувальні елементи виконуються з урахуванням загальних вимог до громадських будівель.

Проектування починають з нанесення координаційних осей, несучих і огороджувальних конструкцій, віконних і дверних прорізів. Для влаштування деформаційного шва між стіною виробничого цеху і адміністративно-побутовою будівлею розміщують колони з кроком 6 м для спирання конструкцій перекриття адміністративно-побутової будівлі.

Розміщення побутових і адміністративних приміщень на поверхах може бути різним. Важливо, при виборі варіанта, забезпечити зручні функціональні зв’язки між суміжними приміщеннями. Гардеробні, умивальні, убиральні та душові бажано розміщувати на нижніх поверхах. Усі приміщення з вологими режимами роботи (убиральні, умивальні, душові), розташовані на верхніх поверхах, слід блокувати між собою та розміщувати над відповідними приміщеннями нижніх поверхів, для об’єднання водопровідних і каналізаційних стояків та вентиляційних блоків.

Спочатку вирішують розташування вхідних вузлів, сходових кліток, з обов’язковим природним освітленням, а потім переходять до компоновки приміщень першого поверху. У середній частині будівлі, з входом до цеху, розміщують чоловічі і жіночі убиральні. Біля убиралень розміщують інші приміщення з вологим режимом: душові та переддушові, умивальні, ножні та ручні ванни. При розміщенні чоловічих і жіночих гардеробних на одному поверсі, чоловічі та жіночі душові доцільно блокувати між собою.

Проектуючи гардеробні блоки, необхідно враховувати умови підвищення комфортності перебування в них працюючих. Ряди шаф зручно розміщувати торцевою частиною в сторону вікон, а проходи між торцями рядів шаф слід проектувати з темного боку побутових приміщень. Гардеробні, що знаходяться на одних поверхах з адміністративними приміщеннями, допускається розміщувати у приміщеннях без природного освітлення. На поверхах з адміністративними приміщеннями рекомендується приймати коридорну схему планувальних рішень, при цьому для зменшення кількості та площі приміщень без природного освітлення, коридори доцільно проектувати у темних частинах будівлі.

У зв’язку з тим, що довжина побутових приміщень повинна бути кратною 6,0 м, при проектуванні можуть з’явитися вільні, не передбачені розрахунком площі. Не дозволяється за рахунок них збільшувати розміри душових, гардеробних, умивальних, убиралень, коридорів і проходів, розміри яких нормуються з можливістю відхилення на ±10%. На цих площах проектують резервні приміщення для використання у виробничому процесі та для забезпечення безпосередніх функціональних зв’язків з основним цехом.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 580 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...