Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Література. Тема 4:Рішення МКА та їх виконання – 2 год



7,8,10,13,19-21,29-31,34,35,43,44,48,61,65,68.

Тема 4: Рішення МКА та їх виконання – 2 год.

1. Складіть рішення арбітражу про його компетенцію розглядати даний спір;

2. Складіть таблицю «Визнання та примусове виконання іноземних арбітражних рішень»;

3. Складіть таблицю «Міжнародно-правове регулювання визнання та примусового виконання іноземних арбітражних рішень»;

4. Складіть клопотання сторони, що програла про відміну арбітражного рішення:

5. в український суд загальної юрисдикції;

6. в український господарський суд;

7. Складіть рішення Арбітражного суду МТП, винесене на підставі принципів справедливості та добрих звичаїв.

Задачі:

1. За свідченням Голови Вищого господарського суду Республіки Білорусь B.C. Каменкова, з окремими державами, з якими в Білорусі немає договорів про правову допомогу, складається хороша практика взаємного виконання рішень державних судів. Так, в 2000 р. виникло питання про виконання рішення Вищого господарського суду Республіки Білорусь в Чеській Республіці. До розгляду клопотання про визнання і виконання цього рішення, Міністерство юстиції Чехії зробило запит до Вищого господарського суду Республіки Білорусі про те, чи будуть виконуватися господарськими судами Білорусі рішення компетентних судів Чехії. Після здобуття засвідчення в готовності такого визнання і виконання на засадах взаємності, рішення Вищого господарського суду Республіки Білорусі було виконано.

Що в даному випадку є правовою підставою виконання іноземних судових рішень? Чи можливо виникнення схожої практики за участю України? Які можливості для захисту своїх інтересів існують в особи, проти якої обернене виконання?

2. Лондонський третейський суд виніс ухвалу, в якій задовольнив позов англійської фірми до українського підприємства про визнання угоди недійсною. Надалі англійська фірма звернулася до російського арбітражного суду і зажадала проведення двосторонньої реституції між договірними сторонами. Український суд заново дослідив питання і дійшов до висновку, що договір дійсний і, відповідно, в задоволенні позову повинно бути відмовлено. Представник англійської компанії заявив, що рішення Лондонського третейського суду володіє преюдиціальною силою і обставини, що в ньому встановлені, не підлягають доведенню.

Яким чином має бути вирішена дана ситуація? Чи зміниться рішення задачі, якщо рішення про визнання угоди недійсною було прийнято не третейським судом, а державним судом Великобританії?

3. Дві організації уклали договір купівлі-продажу, в якому містилася умова наступного змісту: «Всі суперечки між сторонами, пов'язані з тлумаченням і застосуванням дійсного договору, розглядаються головою суспільної організації «Економдовідка» паном Х». На початку 2012 р. пан X помер, а в кінці цього ж року виникла суперечка з приводу даного договору.

Яка доля арбітражного застереження? Ким має бути вирішена дана суперечка?





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 269 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...