Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оформлення креслення будинку



Закінчене креслення перевіряють і видаляють зайві лінії, рис. 12.1.

Порядок видалення зайвих ліній.

14.1. Обріжте координаційну ось 2 усередині між дверними прорізами однойменною командою.

14.2. Видаліть зайві ділянки координаційних осей 1, 3, 4, А, Б, В, що не забезпечують місць прив'язки елементів плану за допомогою команди Разорвать з панелі Редактирование.

14.3. Суцільні виносні лінії розмірних блоків не повинні значною мірою накладатися на штрих-пунктирні лінії координаційних осей, що залишилися. Відредагуйте довжину виносних ліній за допомогою “ручек”, які з’являються при виділенні розмірного блоку.

Список рекомендованої літератури

1. Ванін В. В., Перевертун В. В., Надкренична Т. М. Комп’ютерна інженерна графіка в середовищі AutoCAD: Навч. посібник. – К.: Каравела, 2008. – 336 с.

2. Михайленко В. Є, Ванін В. В., Ковальов С. М. Інженерна та комп’ютерна графіка: підруч. для студ. вищих закл. освіти / За ред. В. Є. Михайленка. – К.: Каравела, 2003. – 344 с.

3. Полещук Н. Н. AutoCAD 2011. – СПб.: БХВ-Петербург, 2011. – 752 с.: ил.

4. Жарков Н. В. AutoCAD 2011: официальная русская версия. Эффективный самоучитель. – СПб.: Наука и Техника, 2011. – 624 с.

5. ДСТУ Б А.2.4-4:2009. Система проектної документації для будівництва. Основні вимоги до проектної та робочої документації. / Міністерство регіонального розвитку та будівництва України. Чинний від 2010.01.01. Видавництво “Державне підприємство “Укрархбудінформ”. – К., 2009.

6. ДСТУ Б А.2.4-7:2009. Система проектної документації для будівництва. Правила виконання архітектурно-будівельних робочих креслень. / Міністерство регіонального розвитку та будівництва України. Чинний від 2010.01.01. Видавництво “Державне підприємство “Укрархбудінформ”. – К., 2009.

7. ДСТУ Б А.2.4-8:2009. Система проектної документації для будівництва. Умовні графічні зображення і познаки елементів санітарно-технічних систем. / Міністерство регіонального розвитку та будівництва України. Чинний від 2010.01.01. Видавництво “Державне підприємство “Укрархбудінформ”. – К., 2009.

8. Справочник по инженерно-строительному черчению / Н. Л. Русскевич, Д. И. Ткач, М. Н. Ткач. - 2 изд., перераб. и доп. – К.: Будівельник, 1987. – 264 с.: ил. Библиогр.: с. 260.

9. Методичні вказівки. Комп’ютерна графіка у середовищі AutoCAD до лабораторних занять та самостійної роботи студентів різних спеціальностей. / Укл.: С. О. Недодатко, В. С. Бодня, Р. М. Булава. - Дніпропетровськ: ПДАБА, 2003. – 116 стор. – рос. мовою.

10. Методичні вказівки для самостійної роботи студентів технічних спеціальностей по використанню шаблонів САПР AutoCAD при виконанні будівельних і машинобудівних креслень та схем, текстових документів. / Укладачі: В. О. Бараненко, С. О. Недодатко, О. О. Кушвід. - Дніпропетровськ: ПДАБА, 2007. – 20 с.

Додаток А

Електронна бібліотека AutoCAD

основних умовних графічних зображень будівельних конструкцій

системи проектної документації для будівництва

А.1. Структура та склад доповнень до бібліотеки

До електронної бібліотеки Центру Проектування (Design Center) AutoCAD внесено новий розділ (папка) “Будівельні конструкції. Умовні зображення”, який відповідає вимогам стандартів [5, 6] системи проектної документації для будівництва (СПДБ).

Його розроблено для підвищення точності, швидкості, рівня автоматизації, якості графічних робіт при виконанні архітектурно-будівельних, санітарно-технічних та інших креслень будівель і споруд, зокрема, житлових будинків. Для виконання їх планів, фасадів та розрізів призначені чотири файли, рис. А.1:

- Двері, ворота за ДСТУ Б А.2.4-7-2009 (дблоки). dwg;

- Канали вентиляційні і димові за ДСТУ Б А.2.4-7-2009 (дблоки). dwg;

- Координаційні осі за ДСТУ Б А.2.4-4-2009 (дблоки). dwg;

- Прорізи (віконні) за ДСТУ Б А.2.4-7-2009 (дблоки). dwg.

Рис. А.1

Файл Двері, ворота за ДСТУ Б А.2.4-7-2009 (дблоки). dwg ”, рис. А.2, має одинадцять динамічних блоків - умовні графічні зображення, що виконано у натуральну величину, різних дверей та воріт на плані за [6]. Файл застосовується при виконанні планів.

Файл Канали вентиляційні і димові за ДСТУ Б А.2.4-7-2009 (дблоки). dwg ”, рис. А.3, складається з шістнадцяти динамічних блоків –

Продовження додатку А

Рис. А.2

умовних графічних зображень, що виконано у натуральну величину, різних каналів вентиляційних і димових на плані у масштабах 1:50 та 1:100 за [6]. Файл застосовується при виконанні планів.

Файл Координаційні осі за ДСТУ Б А.2.4-4-2009 (дблоки). dwg ”, рис. А.4, містить три динамічних блоки – стандартні [5] зображення координаційних осей будинків. Файл застосовується при виконанні планів, розрізів та фасадів будівель та споруд.

Файл Прорізи (віконні) за ДСТУ Б А.2.4-7-2009 (дблоки). dwg ”,

Продовження додатку А

Рис. А.3

рис. А.5, містить чотири динамічних блоки - умовні графічні зображення, що виконано у натуральну величину, різних віконних прорізів на плані та у розрізі за [6]. Файл застосовується при виконанні архітектурно-будівельних та санітарно-технічних планів та розрізів

А.2. Опис блоків та їх застосування

Опис у відомій команді по створенню статичних блоків Создать Блок (Make Block) містить три елементи: Объекты, Базовую точку, Имя.

Об’єкти AutoCAD, з яких складаються статичні блоки бібліотечних

Продовження додатку А

файлів, створені у шарі 0 з властивостями (товщина, колір та тип ліній) По слою. При входженні блоків у файл креслення вони матимуть властивості

Рис. А.4

його поточного шару. Тому у файлі бажано мати певний шар з заданими властивостями і зробити його поточним безпосередньо перед входженням. За необхідністю, у файлі креслення шар блоку можна змінювати.

Розміри в міліметрах усіх графічних зображень взято у натуральну величину.

Кожен блок має Базовую точку, визначену при його створенні. Вона виділяється квадратом, як правило синього кольору, або під час “перетягування” блоку з бібліотеки DesignCenter у процесі його входження, або при наведенні прицілу на любий його елемент після входження. Бажано використовувати Базовую точку як Точку вставки. Це полегшує роботу над кресленням, підвищує її точність та швидкість завдяки використанню кнопок Шаг, Сетка, Орто та Объектной Привязки, де серед складових також є Точка вставки.

Кожний блок має ім’я, що відповідає стандартному [5, 6] найменуванню умовного графічного зображення елемента.

Статичні блоки індивідуально перетворено у динамічні за допомогою спеціального Редактора з надбанням нових властивостей, що до змін певних геометричних параметрів у кожному з них. Параметри відповідають області призначення кожного динамічного блоку та визначаються спеціальними стандартними для AutoCAD графічними

Продовження додатку А

знаками. Вони висвічуються на екрані при виділенні блоку прицілом.

Застосування динамічних блоків у файлі креслення рекомендується здійснювати з DesignCenter у такому порядку:

Рис. А.5

- визвати команду DesignCenter і відкриється однойменне вікно, рис. А.1, у якомусь певному вигляді;

- привести, у разі необхідності, на закладці Папки Список папок до виду: AutoCADSampleDesignCenter →Будівельні конструкції. Умовні зображення→(обрати необхідний у даний момент файл, наприклад) Координаційні осі за ДСТУ Б А.2.4-4-2009 (дблоки). dwg →Блоки;

- праворуч у вікні з’являться зображення та імена динамічних блоків;

- привести, у разі необхідності, лівою кнопкою миші вікно DesignCenter до виду, прийнятного для подальшої роботи;

- знайти необхідний динамічний блок за його зображенням або

Закінчення додатку А

іменем, наприклад, Прямокутна сітка осей;

- обрати необхідний динамічний блок, натиснувши на його зображенні лівою кнопкою миші, і, не відпускаючи її, почекати появи його зображення у нижньому оглядовому віконці та “перетягнути” мишею на вільне місце креслення, наприклад, Прямокутна сітка осей у п. 2.1;

- масштабувати динамічний блок однойменною командою, щоб врахувати прийнятий на кресленні масштаб зображень;

- обернути динамічний блок однойменною командою за або проти годинникової стрілки, за необхідністю;

- надати задані параметри динамічного блоку, наприклад, Прямокутна сітка осей у п. 2.2 та п. 2.3;

- розмістити динамічний блок у потрібному місці або командою Перенести, наприклад, Прямокутна сітка осей у п. 2.4, або командою Копировать, якщо входжень декілька;

Наданої кількості динамічних блоків, зазвичай, достатньо для виконання архітектурно-будівельних планів, розрізів та санітарно-технічних креслень. За необхідністю, можна створити нові динамічні блоки і доповнити ними електронну бібліотеку AutoCAD.

Додаток Б

Електронна бібліотека AutoCAD

основних умовних графічних зображень

елементів санітарно-технічних систем за ДСТУ Б А.2.4-8-2009

Б.1. Структура та склад доповнень до бібліотеки

До електронної бібліотеки Центру Проектування (DesignCenter) AutoCAD внесено новий розділ (папка) “Сантехнічні системи. Умовні зображення”, який відповідає вимогам стандарту [7] СПДБ.

Його розроблено для підвищення точності, швидкості, рівня автоматизації, якості графічних робіт при виконанні архітектурно-будівельних креслень та креслень санітарно-технічних систем будівель та споруд, зокрема, житлових будинків. Папка містить два файли, рис. Б.1:

- Елементи систем водопр. і каналіз. за ДСТУ Б А.2.4-8-2009 (дблоки). dwg;

- Елементи систем водопр. і каналіз. за ДСТУ Б А.2.4-8-2009 (сблоки). dwg.

Файл “Елементи систем водопр. і каналіз. за ДСТУ Б А.2.4-8-2009 (дблоки).dwg”, рис. Б.2, містить п’ятнадцять динамічних блоків - деякі умовні графічні зображення, що виконано у натуральну величину, елементів внутрішніх систем водопроводу і каналізації на плані за [7]. Файл застосовується при виконанні архітектурно-будівельних планів, коли натуральні розміри санітарно-технічного обладнання: раковини, мийниці, ванни тощо - мають значення і викреслюються у прийнятому масштабі.

Файл “Елементи систем водопр. і каналіз. за ДСТУ Б А.2.4-8-2009 (сблоки). dwg ”, рис. Б.3, містить сорок два статичних блока - умовні графічні зображення, що виконано за стандартними розмірами, елементів внутрішніх систем водопроводу і каналізації на плані, розрізі та

Рис. Б.1

Продовження додатку Б

аксонометричній схемі за [7]. Файл застосовується при виконанні креслень та схем санітарно-технічних систем, архітектурно-будівельних планів та розрізів, коли натуральні розміри санітарно-технічного обладнання не мають значення і викреслюються за розмірами із стандарту.

Рис. Б.2

Б.2. Опис блоків та їх застосування

Опис у відомій команді по створенню статичних блоків Создать Блок (Make Block) містить три елементи: Объекты, Базовую точку, Имя.

Об’єкти AutoCAD, з яких складаються статичні блоки бібліотечних файлів, створені у шарі 0 з властивостями (товщина, колір та тип ліній) По слою. При входженні блоків у файл креслення вони матимуть властивості його поточного шару. Тому у файлі бажано мати певний шар з заданими властивостями і зробити його поточним безпосередньо перед входженням. За необхідністю, шар блоку можна змінювати.

Розміри усіх умовних графічних зображень файлу “Елементи систем водопр. і каналіз. за ДСТУ Б А.2.4-8-2009 (сблоки). dwg ” стандартні [7].

Розміри у міліметрах усіх умовних графічних зображень файлу “Елементи систем водопр. і каналіз. за ДСТУ Б А.2.4-8-2009 (дблоки). dwg ” взято у натуральну величину.

Кожен блок має Базовую точку, визначену при його створенні. Вона виділяється квадратом, як правило синього кольору, або під час “перетягування” блоку з бібліотеки DesignCenter у процесі входження, або при наведенні прицілу на любий його елемент після входження. Бажано використовувати Базовую точку як Точку вставки. Це підвищує точність

Продовження додатку Б

та швидкість роботи завдяки використанню кнопок Шаг, Сетка, Орто та Объектной Привязки, де серед складових також є Точка вставки.

Рис. Б.3

Кожний блок має ім’я, що відповідає стандартному [7] найменуванню умовного графічного зображення елемента.

Застосування статичних блоків файлу “Елементи систем водопр. і

Продовження додатку Б

каналіз. за ДСТУ Б А.2.4-8-2009 (сблоки). dwg ” у файлі креслення рекомендується здійснювати з DesignCenter у такому порядку:

- визвати команду DesignCenter і відкриється однойменне вікно, рис. Б.1, у якомусь певному вигляді;

- привести, у разі необхідності на закладці Папки Список папок до необхідного виду: AutoCADSampleDesignCenter →Сантехнічні системи. Умовні зображення→(обрати необхідний у даний момент файл, наприклад) Елементи систем водопр. і каналіз. за ДСТУ Б А.2.4-8-2009 (сблоки). dwg →Блоки;

- праворуч у вікні з’являться зображення та імена статичних блоків;

- привести, у разі необхідності, лівою кнопкою миші вікно DesignCenter до виду, прийнятного для подальшої роботи з кресленням;

- знайти необхідний блок за його зображенням або іменем;

- обрати необхідний статичний блок, натиснувши на його зображенні лівою кнопкою миші, і, не відпускаючи її, почекати появи його зображення у нижньому оглядовому віконці та “перетягнути” мишею на вільне місце креслення;

- масштабувати статичний блок однойменною командою, за необхідністю;

- обернути статичний блок однойменною командою, за необхідністю;

- розмістити статичний блок у потрібному місці або командою Перенести, або командою Копировать, якщо входжень декілька

Розміри усіх або деяких зображень, що використовуються на одному кресленні, можна змінювати, відносно існуючих, після входження блоків у файл, наприклад, масштабуванням з постійним множником. Його величина залежить від формату, кількості та масштабу зображень, складності та насиченості креслення та схеми санітарно-технічної системи.

Наданої кількості блоків достатньо для виконання будівельних креслень. За необхідністю, можна створити нові статичні блоки безпосередньо у файлі креслення або доповнити ними електронну бібліотеку AutoCAD.

Статичні блоки файлу “Елементи систем водопр. і каналіз. за ДСТУ Б А.2.4-8-2009 (дблоки). dwg ” індивідуально перетворено у динамічні за допомогою спеціального Редактора з надбанням нових властивостей, що до змін певних геометричних параметрів: тут ширина та довжина - визначаються спеціальними стандартними для AutoCAD графічними знаками. Вони висвітлюються на екрані при виділенні блоку прицілом.

Застосування динамічних блоків у файлі креслення рекомендується здійснювати з DesignCenter у такому порядку:

- визвати команду DesignCenter і відкриється однойменне вікно, рис. Б.1, у якомусь певному виді;

- привести, у разі необхідності на закладці Папки Список папок до

Закінчення додатку Б

необхідного виду: AutoCADSampleDesignCenter →Сантехнічні системи. Умовні зображення→(обрати необхідний у даний момент файл, наприклад) Елементи систем водопр. і каналіз. за ДСТУ Б А.2.4-8-2009 (дблоки). dwg →Блоки, рис. Б.1;

- праворуч у вікні з’являться зображення та імена динамічних блоків;

- привести, у разі необхідності, лівою кнопкою миші вікно DesignCenter, рис. Б.1, до виду, прийнятного для подальшої роботи з файлом креслення;

- знайти необхідний динамічний блок за його зображенням або іменем, наприклад, Ванна, рис. Б.1;

- обрати необхідний динамічний блок, натиснувши на його зображенні лівою кнопкою миші, і, не відпускаючи її, почекати появи зображення у нижньому оглядовому віконці та “перетягнути” мишею на вільне місце креслення, наприклад, Ванна у п. 8.1 та п. 8.2;

- масштабувати динамічний блок однойменною командою, щоб врахувати прийнятий на кресленні масштаб, наприклад, Ванна у п. 8.3;

- обернути динамічний блок однойменною командою за або проти годинникової стрілки, за необхідністю;

- надати задані параметри динамічного блоку, наприклад, Ванна у п. 8.4 та п. 8.5;

- розмістити динамічний блок у потрібному місці або командою Перенести, наприклад, Ванна у п. 8.6, або командою Копировать, якщо входжень декілька.

Наданої кількості динамічних блоків достатньо для виконання більшості архітектурно-будівельних планів. За необхідністю, можна створити нові динамічні блоки і доповнити ними електронну бібліотеку.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1017 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.016 с)...