Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Визначення категорій приміщень та будівель за вибухопожежною та пожежною небезпекою



Категорії приміщень по вибухопожежній і пожежній небезпеці приймаються по таблиці 1 НАПБ Б.03.002-2007 «Норми визначення категорій приміщень, будинків та зовнішніх установок за вибухопожежною та пожежною небезпекою»

Категорії приміщень за вибухопожежною та пожежною небезпекою.

До вибухопожежонебезпечної категорії “А” відносяться приміщення, в яких обертаються: Горючі гази (ГГ), ЛЗР з температурою спалаху до 28° С в такій кількості, що можуть утворити вибухонебезпечні парогазоповітряні суміші, у разі займання яких розвивається розрахунковий надлишковий тиск вибуху в приміщенні більше 5 кПа. Речовини та матеріали, які здатні вибухати та горіти при взаємодії з водою, киснем або один з одним, в такій кількості, що розрахунковий надлишковий тиск вибуху в приміщенні більше 5 кПа.
До вибухопожежонебезпечної категорії “Б” відносяться приміщення в яких обертаються: Горючий пил, волокна, ЛЗР з температурою спалаху більше 28° С, горючі рідини (ГР) в такій кількості, що можуть утворювати вибухонебезпечні пилеповітряні або пароповітряні суміші, у разі займання яких розвивається розрахунковий надлишковий тиск вибуху в приміщенні більше 5 кПа.
До пожежонебезпечної категорії “В” відносяться приміщення в яких обертаються:   Горючі гази (ГГ), легкозаймисті, горючі і важкогорючі рідини, а також речовини та матеріали, які здатні при взаємодії з водою, киснем, повітрям або один з одним вибухати і горіти; Горючий пил, волокна, тверді горючі та важкогорючі речовини та матеріали, за умови, що приміщення, яких вони є в наявності або обертаються, не відносяться до категорії “А” і “Б” і питоме пожежне навантаження для твердих і рідких легкозаймистих та горючих речовин на окремих ділянках1 площею не менше 10 м2 кожна перевищує 180 МДж/м2.2
До категорії “Г” відносяться приміщення в яких обертаються:   Негорючі речовини та матеріали в гарячому, розжареному, розплавленому стані, процес обробки котрих супроводжується виділенням променистого тепла, іскор і полум`я; Горючі гази (ГГ), рідини та тверді речовини, що спалюються або утилізуються як паливо.
До категорії “Д” відносяться приміщення, в яких обертаються:   Речовини і матеріали, що вказані вище для категорії приміщень А, Б, В (крім горючих газів (ГГ)) у такій кількості, що їх питоме пожежне навантаження для твердих і рідких легкозаймистих та горючих речовин на окремих ділянках площею не менше 10 м2 кожна не перевищує 180 МДж/м2, а також негорючі речовини і/або матеріали в холодному стані, за умови, що приміщення, в яких знаходяться вищевказані речовини і матеріали, не відносяться до категорії “А”,“Б” і "В".

Примітка 1. Площа окремих ділянок для твердих і рідких важкогорючих, горючих та легкозаймистих речовин, що утворюють пожежну навантагу, визначають за розмірами проекції їх площі розміщення, а також площі розливу під час розрахункових аварій на горизонтальну поверхню підлоги.

Примітка 2. Приміщення відноситься до категорії В, якщо його площа менше або дорівнює 10 м2 і в ньому знаходяться горючі матеріали і речовини, що утворюють пожежну навантагу, за умови, що приміщення не відноситься до категорії А і Б.

Категорії будівель за вибухопожежною та пожежною небезпекою.

Категорії будівель визначають виходячи з загальних об’ємів приміщень, які входять до складу будівель.

Будівля відноситься до категорії А, якщо сумарний об’єм приміщень категорії А перевищує 5% загального об’єму будинку.

Будівля відноситься до категорії Б, якщо одночасно виконуються дві умови:

а) будівля або п/п відсік не відноситься до категорії А;

б) сумарний об’єм приміщень категорій А і Б перевищує 5% об’єму будинку.

Будівля відноситься до категорії В, якщо одночасно виконуються дві умови:

а) будівля не відноситься до категорії А або Б;

б) сумарний об’єм приміщень категорій А, Б та В перевищує 5% (10%, якщо в будівлі відсутні приміщення категорій А і Б) об’єму будинку.

Будівля відноситься до категорії Г, якщо одночасно виконуються дві умови:

а) будівля не відноситься до категорії А,Б або В;

б) сумарний об’єм приміщень категорій А, Б, В та Г перевищує 5% об’єму будинку.

Будівля відноситься до категорії Д, якщо вона не відноситься до категорій А, Б, В, Г.

Додаток 2.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 584 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...