Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Характеристика основних форм відносин за дипломатичним протоколом



План

I. Характеристика основних форм відносин за дипломатичним протоколом.

II. Класифікація дипломатичних прийомів та структура підготовчої роботи щодо їх влаштування.

III.Класифікація та характеристика прийомів.

IV.Складання схеми розміщення гостей за столами.

V. Складання меню для прийомів.

VI.Підготовка приміщення до обслуговування та вибір варіанта розміщення меблів у залі.

VII.Особливості сервірування бенкетних столів.

VIII.Організація обслуговування гостей на бенкетах-прийомах.

Характеристика основних форм відносин за дипломатичним протоколом

Багатовіковий досвід розвитку міжнародних відносин дозволив затвердити найважливіші основні правила спілкування між представ­никами різних країн. Ці правила в найбільш сконцентрованому вигля­ді надані в дипломатичному протоколі та етикеті.

Особлива роль дипломатичного протоколу була пов'язана з тим, що протягом багатьох років міжнародні відносини головним чином розвивалися на міждержавному рівні, де відхилення протоколу могло спричинити серйозні політичні наслідки. Ще сивої давнини укладання угод з іноземцями обставлялося низкою обов'язкових умов, відповід­ними нормами. Першу спробу систематизації та законодавчого оформлення цих норм було здійснено у 1774 р., а у 1827 р. їх було доповнено та розвинуто у зводі норм та правил Російської Імперії у документі "Высочайше утвержденные этикеты при Императорском российском дворе".

Дипломатичний протокол - це сукупність правил, традицій та умовностей, які визнають і дотримують уряди країн та їх офіційні представники.

На сьогодні існують загальновизнані протокольні правила та звичаї, якими керуються у всіх країнах, хоча кожна держава має свої особливості, які виходять із її історичних і національних традицій. Базовим документом, що визначає відповідні норми та принципи в умовах сучасності, є Віденська конвенція про дипломатичні відно­сини.

Найбільш розповсюдженою формою ділового спілкування є прийом. Прийоми є важливим засобом спілкування і встановлення контактів між членами дипломатичного корпуса, представниками міністерства іноземних справ, урядовими, громадськими і діловими колами держави. Вони є також засобами отримання інформації, роз'яснень тощо. Ділові питання вирішуються не лише за столом переговорів або через листування чи телефонний, факсимільний, елект­ронний зв'язки, але й під час прийомів. Дипломатичні прийоми завжди мають політичний характер, тому що на них відбувається контакт різних держав через їх представників (рис. 1, 2).

Рис. 1. Загальний вигляд зали, де відбувається дипломатичний прийом

Рис. 2. Фрагменти дипломатичного прийому: а — підписання угоди; б — приклад сервірування бенкетного столу; в — загальний вигляд зали на прийомі з розсаджуванням; г — фрагмент обслуговування почесних гостей "в обніс"





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 812 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...