Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Правила технічної безпеки



Безпека на виробництві забезпечується при точнім дотриманні правил і приймань виконання робіт.

Усі інструменти й пристосування необхідно використовувати відповідно до їхнього призначення. Перед роботою засвідчують, що інструменти справні: правильно й міцно насаджені на ручки, робочі поверхні інструментів рівні, без заусенцев; ушкоджені або деформовані інструменти використовувати нельзя.

Муляр повинен працювати в рукавицях, що охороняють шкіру від стирання.

Цегельну кладку виконують із перекриттів інвентарного риштовання або настилу лісів. Лісу й подмости встановлюють на очищені, вирівняні поверхні. Особлива увагу приділяють тому, щоб стійки трубчастих лісів були правильно встановлені на ґрунт, ґрунт повинен бути щільно втрамбований. Забороняється встановлювати стійки на ґрунт, не очищений від снігу й льоду. Для рівномірного розподілу тиску під стійки укладають дерев'яні підбивки, перпендикулярно возводимой стіні (одна підбивка під дві стійки). Лісу й подмости не можна перевантажувати матеріалами понад установлену для даної конструкції ліси або риштовання розрахункового навантаження. Слід уникати концентрації матеріалів в одному місці. Матеріали укладають так, щоб вони не заважали проходу робітників і транспортуванню матеріалів.

Між штабелями матеріалів і стіною залишають робочий прохід шириною не менш 60см.

Настили з інвентарних щитів, зшитих планками, на лісах і риштованні повинні бути рівними й без щілин. Зазор між стіною споруджуваного будинку й робочим настилом риштовання не повинен перевищувати 5див. Цей зазор потрібний для того, щоб, вилучивши схил нижче риштовання, можна було перевірити вертикальність возводимой кладки

Усі настили лісів і риштовання висотою більш 1,1м, за винятком риштовання суцільного замащивания, обгороджують поруччям висотою не менш 1,1м. Вони складаються зі стійок і прикріплених до них із внутрішньої сторони (не менш трьох) горизонтальних елементів: бортової дошки висотою 150мм, установлюваної впритул до настилу, проміжного елемента й доручення. Якщо поручень виготовлений з дошки, її потрібно острогать. Бортову дошку ставлять для того, щоб не допустити падіння яких-небудь предметів з риштовання. Для підйому робітників на подмости встановлюють драбини з огородженнями (поруччям).

За станом лісів і риштовання (з'єднань, кріплень, настилу й огороджень) установлюють систематичне спостереження. Щодня після закінчення роботи подмости очищають від сміття й перед початком, зміни їх перевіряють майстер, що керує відповідною ділянкою робіт на даному об'єкті, і бригадир.

Цеглу піднімають на поверхи (подмости, лісу), як правило, пакетами на піддонах за допомогою футлярів, що виключають випадання цегл. У контейнерах і пакетах без піддонів допускається піднімати цегли лише за допомогою захоплень, що забезпечують безпеку (за умови застосування пристосувань, що обгороджують пакет). Пристосування для підйому цегли (футляри, захоплення) повинні мати обладнання, що запобігають мимовільне розкриття цих обладнань під час підйому. Забороняється скидати з поверхів порожні футляри, захоплення, піддони; їх опускають краном

Кладку будь-якого ярусу стін виконують так, щоб рівень її після кожного перемощування риштовання був на 70см вище рівня робочого настилу або перекриття. Нижче цього рівня муляри працюють у запобіжних поясах, які пристібають до конструкцій, або периметр кладки обгороджують захисними сітками.

На стінах не можна залишати матеріали, інструменти, будівельне сміття, тому що вони можуть упасти на людей, що перебувають унизу.

По ходу кладки в прорізи стін установлюють віконні й дверні блоки або інвентарні огородження.

Карнизи, що виступають за площину стіни більш ніж на 30див, викладають із зовнішніх лісів або з інвентарного випускного риштовання, ширина настилу яких повинна бути на 60див більш ширини карниза. При цьому матеріали розташовують на внутрішніх настилах, а муляри працюють, перебуваючи на випускні лісах.

Мал. 45. Захисні козирки:
а - схема кріплення кронштейна, б - схема установки козирка й навіси;
1 - кронштейн, 2 - дошка, 3 - сталевий гак, 4 - козирок, 5 навіс

При кладці стін висотою більш 7м по всім периметру будинку влаштовують зовнішні інвентарні захисні козирки у вигляді настилу на кронштейнах (мал. 45). Кронштейни 1 навішують на сталеві гаки 3, забиті в кладку в міру її зведення. Ширина козирка не менше 1,5м, зовнішній кут підйому 20°. При обладнанні козирків дотримують наступних вимог: перший ряд козирків 4 установлюють на висоті не більш 6м від землі, і залишають до зведення кладки стін на всю висоту. Другий ряд козирків, виготовлений суцільним настилом, або із сітчастих матеріалів із гніздом не більш 50×50мм, - на висоті 6-7м над першим рядом козирків, а потім по ходу кладки переставляють через кожні 6-7м.

Робітники монтують захисні козирки в запобіжних поясах. Забороняється ходити по козирках, а також використовувати їх як риштовання й для складання матеріалів. Без захисних козирків 4 можна вести кладку стін будинків висотою не більш 7м, але при цьому на землі по периметру будинку влаштовують огородження на відстані не менш 1,5м від стіни.

При кладці стін із внутрішнього риштовання над входами в сходові клітки влаштовують постійні навіси 5 (мал. 45, б) розміром не менш 2×2м.

Забороняється викладати стіни висотою більш двох поверхів без обладнання междуэтажных перекриттів або тимчасового настилу по балках цих перекриттів, а також без обладнання в сходових клітках майданчиків, маршів і їх тимчасових огороджень.

Шви розшивають із перекриттів або з риштовання після укладання кожного ряду. Під час виконання цієї операції забороняється перебувати на стіні.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 400 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...