Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Транспортування, складування, подача й розкладка цегли на стіні



Транспортування й подача. Для зменшення втрат цегли при навантаженні й підвищенні продуктивності праці цегла й інші кам'яні матеріали перевозять пакетами на піддонах або вконтейнерах. Піддони для стеновых матеріалів застосовують двох типів: на брусках (мал. 6, а) деревометаллические розміром 600×1915 або 520×1740мм для силікатної цегли або з гаками (мал. 6, б) для керамічної цегли, для керамічних і шлакобетонних каменів розмір піддона 520×1030мм. На піддон укладають 200 керамічних і до 450 силікатних цегл.

Рис. 6. Укладання на піддонах цегли з перев'язкою:
а, б - перехресної, в - "у ялинку"

Цегла на піддоні розташовують із перехресною перев'язкою (мал. 6, а, б) і "у ялинку" (мал. 6, в). При перев'язці "у ялинку" цеглу укладають із нахилом до центру пакета під кутом 45°, тому пакет не розвалюється під час перевезення. Це дозволяє використовувати для перевезення пакетів звичайні автомобілі без додаткових бортів і кріплень. Недолік пакетів "у ялинку" у тому, що при укладанні цегли на піддони й подачі його з піддона на стіну трохи збільшуються трудові витрати.

Пакети з піддонами на брусках рекомендується завантажувати на транспортні засоби виделковим підхопленням, а з гаками - кліщовим підхопленням. Для розвантаження й подачі на робочі місця пакетів з піддонами на брусках застосовують підхопленнятфутляр (рис. 7), а з гаками - захоплення-футляр. Стінки футляра мають унизу прути, за які зачіпають гаки піддонів, коли надягають футляр на пакет.

Рис. 7. Підхоплення в футляр:
1 - загарбні важелі зі стінкою, 2 - вісь, 3 - піддон із цеглою

Складування.цеглу ухвалюють партіями. При цьому проводять зовнішній огляд цегли (каменів) і перевіряють паспорта, у яких зазначені вид і марка цегли й інші дані, передбачені діючими стандартами або технічними умовами.

У цегли будь-яких видів не повинне бути відбитих кутів, скривлень і інших дефектів, що не допускаються технічними умовами, а лицьова цегла, крім того, повинен мати рівну чисту поверхню. Силікатна цегла повинна бути однорідного кольору, без тріщин і включень грудок мінеральної сировини. Не допускається до приймання керамічна цегла "недожог", а також цегла, що має вапняні включення (дутики), що викликають руйнування цегли.

Цегла складируют по видах і маркам, а лицьова цегла - також по кольору лицьової поверхні. Якщо цеглу доставляють на стройплощадку без контейнерів або пакетів, то його розвантажують вручну, укладають у штабелі висотою до 1,6м або на піддони. При цьому цегла з некрізними порожнечами мають у своєму розпорядженні порожнечі вниз, для того, щоб у них не проникала вода, яка збільшує вологість стін і при замерзанні може викликати руйнування цегли. Лицьова цеглу укладають у штабелі правильними рядами по сортах, квітах і відтінкам. Висота штабеля не повинна перевищувати 1,5м. Пакети із цеглою встановлюють при об'єкті на складі штабелями, в один-два яруси.

Керамічні стеновые й лицювальні камені, а також камені з інших матеріалів розвантажують, складируют і зберігають так само, як лицьова цегла. Лицювальні вироби з керамічних, бетонних і інших плит зберігають у контейнерах або штабелях на дерев'яних прокладках, вони покладені в 2-3 ряду на ребро лицьовою поверхнею друг до друга. Фасадні плитки малого розміру складируют у контейнерах, а лицювальні архітектурні деталі - укладають на підбивках, в один ряд по висоті.

Розкладка цегли на стіні. Цегли розміщають на возводимой стіні, якнайближче до місця укладання: для ложковых рядів - паралельно стіні, або під невеликим кутом до неї. Для тычковых рядів - перпендикулярно осі стіни. Для зовнішньої версти цеглу розкладають на внутрішній половині стіни, а для внутрішньої версти - на зовнішній. При цьому постіль, призначену для укладання версти або забутки, не займають цеглою

На стінах товщиною від 2 цегл і більш для тычковых зовнішніх верст (мал. 8, а) цеглу розкладають стопками по 2 цегли перпендикулярно осі стіни із проміжками між ними 1/2. цегли або під кутом 45° до осі стіни; для ложковых зовнішніх верст - стопками по дві цегли паралельно осі стіни або під кутом 45° до неї з відстанню між стопками одна цегла

На стінах товщиною 11/2 цегли для тичкового ряду цегли укладають стопками по дві цегли паралельно осі стіни з відстанню між стопками 1/2 цегли; для ложкового ряду так само, але із проміжками між стопками одна цегла (мал.8, б).

На стінах товщиною одна цегла для ложкового ряду цегли мають у своєму розпорядженні стопки по дві цегли, розташовуваними посередині стіни, паралельно її осі з відстанню між стопками 1 цегла; для тычкового ряду - на середині стіни перпендикулярно її осі з відстанню між стопками 1/2. цегли (мал. 8, в).

Мал. 8. Розкладка цегли при кладці стін товщиною:
а - два з половиною цегли, б - півтора цегли, в - одну цегла;
1 - для тичковой версти, 2 - для ложковой версти

Для стін і перегородок товщиною 1/2 цегли цеглу розкладають паралельно осі стіни по одному один за одним.

Цеглу розташовують на стіні, відступаючи на 50...60див від місця укладання, щоб зручно було укладати розчинну постіль. При цьому на переміщення цегли до місця укладання потрібне мінімальна кількість рухів. Розкладаючи цегли на стіні, стежать, щоб до фасаду будинку вони були звернені стороною, що не має ушкоджень і відколів.

У всіх випадках для кладки зовнішньої версти цеглу розкладають на внутрішній частині стіни, а для кладки внутрішньої версти - на зовнішній частині стіни. При кладці забутки цеглу розкладають на зовнішній версті.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 2204 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...