Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Призначення й принцип дії трансформаторів напруги



Вимірювальним трансформатором напруги називають трансформатор, призначений для перетворення напруги до значення, зручного для виміру, і виконаний так, що вторинна напруга трансформатора, збільшена в коефіцієнт трансформації раз, відповідає з необхідною точністю первинній напрузі як по модулі, так і по фазі.

Застосування трансформаторів напруги (TН) дозволяє використовувати для виміру на високій напрузі стандартні вимірювальні прилади, розширюючи межі виміру, і обмотки реле стандартного виконання. Крім того, трансформатор напруги ізолює вимірювальні прилади й реле від високої напруги, завдяки чому забезпечується безпека їхнього обслуговування.

Трансформатори напруги широко застосовується в установках високої напруги. Від їхньої роботи залежить точність електричних змін і обліку електроенергії, а також надійність дії релейного захисту й противоаварийной автоматики.

Трансформатор напруги за принципом виконання нічим не відрізняється від силового понижувального трансформатора. Він складається з муздрамтеатру, набраного із пластин листової електротехнічної сталі, первинної обмотки й однієї або двох вторинних обмоток. На малюнку 3.1 показана схема трансформатора напруги з одною вторинною обмоткою. На первинну обмотку подається висока напруга , а напруга вторинної обмотки підводить до вимірювальних приладів. Початок первинної й вторинної обмоток позначені буквами А и а, а кінці – Х и х. Такі позначення звичайно наносяться на корпус трансформатора напруги поруч із виводами обмоток.

Відношення первинної номінальної напруги до вторинної номінальної напруги називається номінальним коефіцієнтом трансформації трансформатора напруги:

. (3.1)

Малюнок 3.1 - Схема включення трансформатора напруги.

При роботі трансформатора напруги без погрішностей його первинна й вторинна напруги збігаються по фазі, малюнок 3.1.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 371 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...