Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Повітряний вимикач типу ВНВ



Вимикачі серії ВНВ мають укрупнений двухразрывный дугогасительный модуль на напругу 220 кВ.

а) пневматична схема; б) електрична функціональна схема.

Малюнок 1.13 - Схематичний розріз дугогасительного модуля

вимикача ВНВ і електрична схема.

Всі вимикачі цієї серії компонуються з резервуара із шафою керування й опорної ізоляційної колонки, на якій змонтований дугогасительный модуль. Полюс вимикача на 220 кВ має одну опорну колонку з одним двухразрывным модулем (мал. 1.13), на 500 кВ - дві опорні колонки й два модулі, на 750 - три колонки й три модулі. Полюс вимикача на 110 кВ має одноразрывный модуль.

Дугогасительный модуль - це двухразрывная дугогасительная камера, контактна система якої перебуває постійно в середовищі стисненого повітря (4 Мпа) як у включеному, так і у відключеному положенні. Контакти змонтовані в металевому резервуарі, на якому встановлені контейнери із шунтувальними резисторами й комутуючими їхніми механізмами, також заповнені стисненим повітрям. Струмоведучі частини приєднані до контактної системи за допомогою ізолюючих уведень. Гасіння дуги в камері здійснюється двостороннім дуттям стисненим повітрям, що викидається через внутрішні порожнини контактів і вихлопні клапани в атмосферу. Контакти мають двотактний рух: при гасінні дуги розрив між контактами має мінімальне значення, чим забезпечується інтенсивне дуття, після закінчення гасіння дуги рухливий контакт переміщається на максимальну відстань, забезпечуючи необхідну електричну міцність.

На малюнку 1.13 а схематично показаний пристрій одного розриву дугогасительного модуля вимикача ВНВ на 500 кВ у включеному положенні. Відключення відбувається при спрацьовуванні електромагніта відключення, що, впливаючи на клапан пневматичної системи, пов'язаної з резервуаром 1, створює рух ізольованої тяги 2 і важелів 3, у результаті чого рухомий контакт 6 переміщається вправо. Спочатку розмикаються головні робочі контакти 7, а потім дугогасительные 8. Дуга виникає між внутрішньої дугостойкой поверхнею рухливого контакту 6, ламелями дугогасительного контакту, і потоком стисненого повітря з камери здуває на рухливе сопло 5. Тому що внутрішні порожнини контактів пов'язані з вихлопною порожниною 11 і через неї з атмосферою, створюється потужне дуття й дуга гасне. Після закінчення гасіння дуги рухливий контакт переміщається на максимальну відстань і “ховається” за електростатичний екран 4. Одночасно, при русі тяги 2 долілиць переміщається шток 12 і, впливаючи виступом на важіль, відкриває оперативний клапан 14. Повітря під поршнем 15 викидається в атмосферу, сам поршень переміщається, і рухливе сопло 5 рухається вправо до упору, припиняючи вихлоп повітря в атмосферу. Витікання повітря з нерухливого контакту також припиняється, тому що вихлопний клапан 9, що приводиться тягою 10, перекриває отвір контакту 8.

При включенні, спрацьовує електромагніт включення, він відкриває пусковий клапан, і шток 12 під дією пружини, що включає, 13 переміщається нагору. Зі штоком 12 зв'язана тяга 2, що через важіль 3 передає рух рухливому контакту 6. Він переміщається вліво й замикає ланцюг. Пневмомеханическое пристрій, застосований у вимикачі ВНВ, зменшує власний час відключення до 0,02 - 0,025 с. Розподіл напруги між дугогасительными розривами здійснюється за допомогою паралельно включених конденсаторів 3 (мал. 1.13 б). При необхідності, вимикачі можуть оснащуватися шунтувальними резисторами 1. У цьому випадку, після гасіння дуги в головному ланцюзі на контакті 2, відключаються допоміжні контакти 4 у середовищі стисненого повітря, розриваючи невеликий струм.

Всі порцелянові покришки розвантажені від впливу стисненого повітря й динамічних навантажень стеклоэпоксидными циліндрами. Крім вимикачів на опорних ізоляторах розроблені конструкції підвісних вимикачів з модулями серії ВНВ, які забезпечують значну економію площі РЕПЕТУЮ. Вимикачі серії ВНВ розраховані на струм відключення 40 - 63 ка. У порівнянні з вимикачами ВВБ ці вимикачі мають меншу масу й менші габарити.

До недоліків всіх повітряних вимикачів варто віднести необхідність компресорної установки, складну конструкцію ряду деталей і вузлів, відносно високу вартість, труднощі установки убудованих трансформаторів струму.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 561 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...