Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Документування прийому на роботу за контрактом



Модуль 8 ПФ.С.02.ПП.О.12.02, ПФ.С.02.ПП.О.13.01, ПФ.С.02.ПП.О.14.01, ПФ.С.02.ПП.О.15.01, ПФ.С.02.ПП.О.16.02, ПФ.С.02.ПП.О.17.02, ПФ.С.02.ПП.О.18.03, ПФ.С.02.ПП.О.19.03, ПФ.С.02.ПП.О.20.02, ПФ.С.01.ПП.О.01.03

Документування з кадрово-контрактних питань

План

1 Законодавчі та інструктивні акти, які регламентують документування кадрово-контрактових питань.

2 Структурні підрозділи та посадові особи, які здійснюють кадрове діловодство.

3 Види трудових договорів. Контракт – сучасна форма трудових договорів. Правова основа вступу громадян у контрактні відносини з работодавцем. Особливості контрактної форми трудових відносин.

4 Види контрактів,їх характеристика і оформлення.

5 Документування прийому на роботу за контрактом.

6 Документування продовження терміну дії контракту, зміни його положень.

7 Документування дострокового розірвання контракту. Припинення трудових відносин у зв`язку із закінченням терміну дії контракту.

8 Склад документів, який забезпечує документування роботи з кадрами.

9 Порядок ведення діловодства при прийомі на роботу по безстроковому договору. Оформлення документів з особового складу за допомогою яких здійснюється прийом на роботу.

10 Формування особової справи. Склад документів особової справи. Заведення трудової книжки. Правила роботи з трудовою книжкою

11 Порядок ведення діловодства при переведенні на іншу роботу. Оформлення документації з особового складу за допомогою якої здійснюється перевод.

12 Порядок ведення діловодства при наданні відпустки. Оформлення документації з особового складу з питань надання відпустки.

13 Порядок ведення діловодства при заохоченні працівників та при накладенні дисциплінарного стягнення. Оформлення відповідної документації з особового складу.

14 Порядок ведення діловодства при звільненні. Документи з особового складу, які оформлюють процес звільнення.

15 Оперативне зберігання особових справ. Передача документів з кадрово-контрактових питань до відомчого архіву.

1 Законодавчі та інструктивні акти, які регламентують документування кадрово-контрактових питань

Перелік законодавчих актів України та ії науково-практичний коментар можна знайти у спеціальній літературі та серії «Нормативні документи та коментарі», яка виходить з 1999 року у видавництві К.: А.С.К

Наведемо деякі з них:

- Кодекс законів про прац

- Цивільний кодекс України від 16.03.2003

- Господарський кодекс Українивід 16.01.2003

- Про власність. – Закон України від 07.02.1991

- Про зайнятість населення. - Закон України від 01.03.1991

- Про зовнішньо-екномічну діяльність. Закон України від16.04.1991

- Про статус суддів.- Закон України від15.12.1992

- Про нотаріат. - Закон України від02.09ю1993

- Про державну службу України- Закон України від16.12.1993

- Про освіту.- Закон України в ред. від 23.03.1996

- Прорядок проведення атестації робочих місць за умовами праці. Затв. -Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 №442

- Список сезонних робіт,зайнятість на яких протягом повного сезону зараховується до стажу роботи для призначення пенсії за рік роботи. Затв. Постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.1992 №583

- Положення про укладення контракту з керівником підприємства,що є у державній власності. При прийманні на роботу. Затв. Постановою Кабінету Міністрів України від 19.03.1993.№203

- Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, організацій, установ.. ПостановаКабінету Міністрів України від 03.04.1993 №245

- Про трудові книжки працівників. ПостановаКабінету Міністрів України від 03.04.1993 №301

- Положення про порядокукладення контрактів при прийнятті (наймі) на роботу працівників.- Затв. Постановою Кабінету Міністрів України від 19.03.1994 №170

2 Структурні підрозділи та посадові особи, якц здійснюють кадрове діловодство

На крупних підприємствах формується відділ кадрів,який може поділятися на сектори (прйому на роботу, переводу, військового обліку тощо).

У цьому випадку у штатному розкладі може бути Відповідно до структури підприємства, кількості працюючих на ньому, планів роботи на наступний період формується структура та чисельний склад кадрової служби.

У мінітерстві вона може бути представлена управлінням з кадрів,

взазначена посада заступника директора з кадрових питань.

Частіше кадрову службу очолює начальник відділу кадрів.

На підприємствах незначних за розміром, чисельним складом працюючих, кадрову роботу може виконувати інспектор по кадрах. Якщо він виконує самостійні дільниці роботи чи має підлеглими двох – трьох інспекторів, він може одержати посаду старшого інспектора відділу кадрів.

На часному підприємстві функції кадрової служби можуть бути покладені на секретаря, бухгалтера чи іншу особу за розпорядженням керівника підприємства та відповідно посадовій інструкції.

Діяльність кадрових служб регламентується організаційними документами,до яких відносяться: штатний розклад, правила внутрішнього розпорядку, колективний договір.

Штатний розклад містить в собі посадовий та чисельний склад підприємства,перелік посад, відомості про штатні посади, посадові оклади та щомісячний фонд заробітньої плати.

Якщо у штатному розкладі є вакантні робочі місця, підпрємство повинно повідомити про це державну службу зайнятості шляхом подання форми №3-ПН «Звіт про наявність вільних місць (вакантних посад) та потребу в робітниках» до 28 числа щомісячно.

Правила внутрішнього трудового розпорядку визначають організацію работи на підприємстві, обов`язки робітників та адміністрації, режим роботи та інші питання. Для розробки Правил можна використовувати Типові правила внутрішнього трудового розпорядку для робочих,службовців підприємств організацій, установ, затверджених у 20.07.1984 та котрі діють і зараз, тому що досі не прийнято відповідний аналог цьому документу.

Відповідно постанові Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства СРСР» від 12.09.1991

№1545-XII положення названих Правил носять рекомендаційний характер та використовуються у частині,яка не суперечить вимогам Конституції України та законов України.

Колективний договір заключається на підприємстві з метою урегулювання виробничих трудових та соціально-економічних відносин, узгодження інтересів трудящих, власників, уповноважених органів. Обовязковість складання таких договорів визначена ст. 11 Кодекса законів про працю України (КзоТ) і Законом України «Про колективні договори та угоди» від 01.07.1993 №3356-II зі змінами та доповненнями Колективний договірукладається між власником підприємства або уповноваженим ним органом та трудовим колективом в особі профспілкової організації або при її відсутності,представника трудового колективу.

В колективному договорі визначаються взаємні обов`язки сторін за питаннями:

-змін в організації праці;

-забезпечення продуктивної зайнятості;

-нормування та оплати праці, встановлення форм, систем, розмірів заробітної плати та інших видів трудових виплат (доплат, надбавок, премій тощо);

-участі колективу в формуванні, розподілі та використанні

прибутку підприємства (якщо це визначено статуьом);

-умов і охорони праці;

-режима роботи, тривалісті робочого часу та відпочинку;

-забезпечення житлово- битового, культурного, медичного обслуговування, організації оздоровлення та відпочинку робітників;

-гарантій діяльності профспілкової та інших представницьких організацій трудящих;

-умов регулювання фондів оплати проці та встановлення міжкваліфікаційних (міжпосадових)співвідношин в оплаті праці.В колективний договір можуть включатися додаткові гарантії та пільги, які не передбачені чинним законодавством.

Колективний договір має бути зареєстролваним у місцевих органах виконавчої влади і відповідності з п.1 Положення про порядок повідомчої реєстрації галузевих та регіональних угод колективних договорів, затвердженого постановою Кабінета Міністрів України від 05.04.1994 №225 зі змінами і доповненнями.

Із нормативних документів слід визначити посадову інструкцію.

Відповідно з вимогами чинного заканодавства та на підставі Довідника кваліфікаційних характеристик професій робітників, роботодавець розробляє та затверджує посадові інструкції для керівників, професіоналів та спеціалістів. Для технічних службовців та робочих при необхідності розробляються робочі інструкції.

Посадові інструкції визначають організаційно-правовий статус робітника та є нормативним документом, який визначає функції,обов`язки права, відповідальність, взаємовідношення робітника з іншими співробітниками

підприємства.

3 Види трудових договорів. Контракт – сучасна форма трудових договорів. Правова основа вступу громадян у контрактні відносини з работодавцем. Особливості контрактної форми трудових відносин

Кожна людина реалізує право на працю шляхом заключення трудового договора з підприємством,установою, організацією чи фізичною особою.

Трудовий договір - угода між робітником та власником юридичної особи або уповноваженим ним органом чи фізичною особою.

Під час заключення трудового договору робітник зобовязується виконувативизначену роботу, підкоряясь внутрішньому розпорядкуа власник зобов`язується сплачувати заробітну плату та забезпечувати умови праці, необхідні для виконання праці, передбачені законодавстваом про працю, колективним договором та угодою сторін.

Відповідно до ст23 КЗпП трудовий договір може бути:

- безтерміновим, який заключається на невизначений термін;

- таким, що заключається на визначений термін (строковий). Термін визначається узгодженням сторін;

-таким, що заключається на час виконання певної роботи.

Строковий трудовий договір заключається у випадках, коли трудові відносини можуть бути встановлені на певний термін з урахуванням наступної роботи або умов її виконання, інтересів робітника та в інших випадках передбачених чинним законодавством.

Основними обов`язковими умовами трудового договору є: місце роботи,трудові функції, початок роботи.

До додаткових умов відносяться: випробувальний термін,надання житла тощо.

Трудовий договір заключається, як правило, у письмовій формі. Згідно зі ст.24 КЗпП дотримання письмової форми є обовязковим у наступних випадках:

- організаційного набору робітників;

- заключення трудового договору про роботу у районах з особливими природничими та геологічними умовами, умовами підвищенного ризику для здоров`я;

- заключення контракта;

- якщо робітник наполягає на заключенні трудового контракту у письмовій формі;

- заключення трудового договору з неповнолітніми;

- заключення трудового договору з підприємцем.

Особливою формою трудового договору є контракт, в якому термін його дії, права, обов`язки, відповідальність сторін (у тому числи матеріальні), умови матеріального забезпечення та організація праці робітника, умови розірвання договору, в тому числі достроково, встановлюються по узгодженню сторін.

Відповідно ч.3 ст.21 КЗпП сфера використання контракту визничається тільки законами України. Тому контрактна форма трудового договору використовується тільки у випадках, прямо передбачених законами України.

Порядк заключення та розірвання контрактів регулюється Положенням про порядок заключення контрактів при прийомі (наймі)на роботу робітників, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 19.03.1994 №170 та Положенням про порядок заключення контракту з керівником підприємства, яке знаходиться у державній власності, при наймі еа роботу, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 19.03.1993 №203, зі змінами та доповненнями.

Наведемо деякі законодавчі акти.які регулюють контрактні відносини та категорії працівників чи робіт,де за цими законами застосовується контрактна форма трудового договору.

№№ з/п Назва закону (пункт, части- на, стаття) Категорії працівників чи роботи,. де може застосовуватись контрактна форма трудового договору
  Про наукову і науково-технічну діяльність (части- на 5, ст.24) Після виходу на пенсію працівник може бути прийнятий на роботу в наукову установу за строковим трудовим договором (контрактом)
  Про комітети Верховної Ради Українип.5, ст.31) До роботи в робочих групах за рішенням комітету можуть залучатися фахівці на контрактній основі
  Про нотаріат (ст.13) Стажист нотаріуса
  Про місцеві державні адміністрації (ст.36) Керівники підприємств,установ,організацій, що належать до сфери управління місцевих деожавних адміністрацій
  Основи законодавства України про культуру (ст.30) З іноземними юридичними і фізичними особами на будь-які форми співробітництва
  Про підприємства в Україні (ст 16) Керівники підприємств (для державних підприємств обов`язково)
  Про адвакатуру (ст.8) Помічники адвоката
  Про освіту (ст.20,54) Керівники закладів освіти,педагогічні та науково-педагогічні працівники
  Про професійно-технічну освіту (ст.24) Директор державного професійно-технічного закладу
  Про міліцію (ст.17) На службу в органи міліції приймаються тільки на контрактній основі

4 Види контрактів, їх характеристика і оформлення

Відповідно до чинного законодавства, яке визначає.сферу використання трудових контрактів, умови введення контрактної системи на підприємстві обговорюються колективним договором або локальним нормативним актом – положенням про контрактну систему підприємства.

Трудовий контракт заключеється тілки з тим робітником, який працевлаштовується на визначений термін або на час виконання певної роботи. Тому такий контракт є строковим контрактом.на підставі ст.21 КЗпП власник має право вимагати від рьбітника, який працбє по трудовому договору, укладення контракту тільки у тому випадку,якщо він відноситься до каьегорії робітників, з якими згідно із законом може бути заключено контракт.Якщо власником прийнято рішення про перевід постійних робітників на контрактну форму трудових відносин, згідно Закону, то робітники повинні бути проінформовані про це не пізніше як за 2 місяця (ст.32 КЗпП)

Відмова робітника заключити контракт може бути підставою для припиненнятрудового договору (п.6 ст.36 КЗпП).

Трудовий контракт може бути укладений на один місяць (первинний), на шість місяців (вторинний), на один рік, на три роки, на п`ять років.

Первинний та вторинний контракти, як правило укладаються як своєрідна форма випробування. Але власник має право ці контракти або один з них не використовувати і відразу заключати контракт на рік три або п`ять років.

За характером змісту можна виділити контракти які укладаються:

- з керівником державного підприємства;

- з робітником,якого призначено на посаду керівника комерційної структури (товариства, часного підприємства тощо);

- зі спеціалістом;

- з технічним робітником

Особливо слід виділити трудовий контракт, що укладається між фізичноюособою-підприємцем та робітникомщо наймається.

Згідно з п.6 ст.24 КЗпП України підприємець при прийомі на роботу робітника повинен укласти з ним письмовий трудовий контракт та обов`язково зареєструвати його в державній службі зайнятості за місцем свого мешкання відповідно зі ст241 КЗпП України та Порядком реєстрації трудового договору між робітником та фізичною особою, затвердженим Мінпраці та соціальної політики України 08.06.2001 №26 0. Цей документ затвердив типову форму трудового контракту (загальну) та типову форму трудового контракту між робітником та фізичною особою.

Для реєстрації трудового контракту часний підприємець надає наступн документи:

-трудовий контракт в 3 примірниках;

-паспорта (свій та робітника);

-довідки(свою та робітника) податкової інспекції з удентифікаційними кодами;

-трудову книжку робітника

На кожному примірнику контракту посадова особа центру зайнятості робить запис про дату реєстрації, реєстраційном номері, назву державної служби зайнятості. Цей запис засвідчується підпису посадової особи та печаткою служби зайнятості. Після закінчення терміну дії контракту або при достроковому припинення його дії в контракті робляться відповідні записи (з посиланням на статті КЗпП), про що сторони повідомляють службу зайнятості, де був зареєстрований трудовий контракт. Відповідальна особа служби зайнятості в трйохденний термін знімає контракт з реєстрації.

Документування прийому на роботу за контрактом

Як правило, прийняттю на роботу за контрактом передує об`явлення конкурсу на заміщення вакантної посади. З цього приводу оголошується конкурс (порядок оголошення кункурсу, організація його проведення склад комісії може розробляти в межах чинного законодавства кадрова служба підприємства). Для участі у конкурсі необхідно надати заяву, резюме, паспорт, документи про освіту та документи що підтверджують знання, навички, які дозволятьучаснику конкурса зацікавити работодавця та одержати перемогу в конкурсі (сертіфікати, дипломи, патенти тощо)

За результатами конкурсного відбору работодавець надає право кандидату на посаду зайняти її на законній підставі.

Кандидат на посаду повинен написати заяву з проханням прийняти його на роботу за контрактом. В заяві визначається посада, дата прийняття. Заява візується юристом, керівником кадрової служби, головним бухгалтером, керівником структурного підрозділу, до якого приймають робітника.

Складається контракт у двох примірниках. Один з них зберігається у особовій справі робітника, другий примірник робітник одержує на руки.

Оформлюється наказ про прийняття за контрактом. Особливістю цього наказу є те, що в тексті може бути відсутня констатуюча частина, а в розпорядчій частині підкреслюється, що прийом здійснюється за контрактом. Підставою для видання такого наказу є контракт. Наказ, візується відповідними посадовими особами (дивись вище), підписується керівником підприємства, реєструється в книзі реєстрації наказів (розпоряджень) з особового складу. Зі змістом наказу робітник повинен бути ознайомлений у трьохденний термін.

6 Документування продовження терміну дії контракту, зміни його положень

При необхідності в процесі роботи до положень контракту може бути внесено зміни (розмір заробітньої плати, умови праці, режим роботи тощо). Іноді продовжується термін дії контракту без заключення нового контракту.

Всі питання про зміни повинні бути узгоджені сторонами контракту та не суперечити чинному законодавству. Документаційно зміни оформлюються за допомогою додаткової угоди до контракту. Додаткова угода складається у двох примірниках по одному для кожної сторони. В роботі слід керуватися положеннями контракту, а в частині, відображеній у додатковій угоді, положеннями останньої.

Додаткова угода набирає чинності з моменту видання наказу про продовження терміну дії контракту (зміни умов) на підставі додаткової угоди.

7 Документування дострокового розірвання контракту. Припинення трудових відносин у зв`язку із закінченням терміну дії контракту

В разі закінчення терміну дії контракту видається наказ про звільнення робітника у зв`язку із закінченням дії контракту. Підставою для видання наказу є контракт. Наказ набирає чинності з моменту закінчення терміну дії контракту. Наказ візується, підписується. З ним необхідно ознайомити робітника. Заява робітника про звільнення від робітника не береться.

У деяких випадках контракт розривається достроково як за ініциативою робітника, так і за ініциативою роботодавця. У першому випадку робітник повиненн повідомити адміністрацію про рішення достроково розірвати контракт заявою. Заява повинна містити в собі причину дострокового звільнення. Причини можуть бути різноманітні: переїзд до іншого міста, стан здоров`я, невиконання адміністрацією своїх обов`язків за контрактом тощо.

При звільненні за ініциативою работодавця робітник повинен бути проінформований у терміни передбачені чинним законодавством з визначенням причини дострокового звільнення.

Укладається угода про дострокове розірвання контракту. Видається наказ. Порядок візування, підписання, ознайомлення з наказом дивист вище.

8 Склад документів, який забезпечує документування роботи з кадрами

Незважаючи на те, яку структуру має кадрова служба основні її функції наступні:

- оформлення розпорядчих документів по особовому складу;

- ведення облікових документів по кадрам.

-

До розпорядчих документів по особовому складу відносяться накази (розпорядження) керівника підприємства про:

- прийом на роботу, перевід, звільнення робітника;

- надання ввідпустки;

- заохочення та догану;

- внесення змін до посадових інструкцій та наказів.

Наказом Міністерства статистики України від09.10.1995 №253 затверджені типові форми наказів:

- наказ (розпорядження) про прийом на роботу (форма №П-1);

- наказ (розпорядження) про перевід на іншу роботу (форма №П-5);

- наказ (розпорядження) про надання відпустки (форма№П-6);

- наказ (розпорядження) про припинення трудового договору (формаП-8).

На підприємствах накази оформлюють за спрощенною формою,яка містить в собі обов`язкові реквізити типової форми. Конкретний перелік реквізитів для кожного наказу визначається його видом.

До облікових документів відносяться:

- особова картка (форма №П-2, а для державних службовців №П-2ДС);

- особова справа (як правило ведеться на керівників, державних службовців);

- табелі урахування використання робочого часу (форми №П-12, №П-13, №П-14);

- книга обліку бланків трудових книжок та вкладинок дл них (форма №п-9);

- книга обліку руху трудових книжок та вкладинок до них (форма №П-10).

9 Порядок ведення діловодства при прийомі на роботу по безстроковому договору. Оформлення документів з особового складу за допомогою яких здійснюється прийом

При прийомі на роботу громадінин повинен надати наступні докменти:

-заяву на ім`я керівника підприємства;

-паспорт;

-документи про освіту;

-трудову книжку;

-військовий білет та інші документи.

Відповвідно до того, на яку роботу приймається робітник, адміністрація має право вимогати пред`ення інших документів(довідок про стан здоров`я, медичну книжку тощо). Якщо громадянин працевлаштовується вперше, трудова книжка буде заведена на підприємстві.

Заява візується посадовими особами, керівник підприємства в резолюції визначає дату прийома, місце роботи,заробітну плату. На піідставі заяви видається наказ про прийом на роботу. Копія наказу направляється до особової справи та до бухгалтерії де відкривається особистий рахунок.

Оригінал наказу зберігається у справі з наказами за особовим складом.

Робітник пише автобіографію, заповнюється особовий листок з обліку кадрів, заводиться додаток до особокого листка, для оперативної робота заповнюється особова картка.

До початку роботи керівник повинен:

-пояснити робітнику його права та обов`язки;

- проінформувати під підпис про умови праці;

-ознайомити робітника з правилами внутрішнього трудового розкладу та колективним договором;

-проінструктувати робітника по техніці безпеки протипожежній охороні тощо.

При прийомі на роботу чи посаду з матеріальною відповідальністю з робітником укладається договір про майнову відповідальність.

13 Порядок ведення діловодства при заохоченні працівників та при накладенні дисциплінарного стягнення.

Оформлення відповідної документації

За сумлінну працю, якісні результати праці та інше, робітник може бути заохочений.

Для документаційного вирішення цього питання необхідно оформити доповідну записку чи клопотання про заохочення робітника. Документ пише посадова особа яка є безпосереднім керівником робітника чи представник громадської організації на ім`я керівника підприємства. Після розглядання питання оформлюється наказ про заохочення. Слід звернути увагу на констатуючу частину наказу, в якій доцільно докладно навести підставу заохочення. Документ візується, підписується. До особової справи копія наказу не направляється, інформація про заохочення міститься в додатку до особового листка по обліку кадрів. Запис про заохочення робиться у трудовій книжці у відповідному розділі.

Якщо робітник порушив правила внутрішнього трудового розпорядку, причинив своїми діями шкоду підприємству, цому може бути винесено догану.

Необхідно нааписати доповідну записку, взяти від порушника пояснювальну записку та видати наказ про винесення догани. Копія наказу про догану до особової справи не направляється, до трудової книжки не заноситься. Відомості про догану записуються у доповнення до особового листка з обліку кадрів.

15 Оперативне зберігання особових справ. Передача документів з кадрово-контрактових питань до відомчого архіву

. Особова справа звільненого, його особова картка вилучаються з картатеки працюючих та переміщуються до картотеки звільнених де зберігаються один рік.

При звільненні робітника закривається його особова справа. З цією метою проводиться її повна науково-технічна обробка. Через рік зберігання в кадровій службі особові справи, особові картки передаються на подальше зберігання до відомчого архіву за описом справ особового складу.

Трудова книжка повинна бути закрита по всіх розділах та видана звільненому під підпис у день звільнення.

Трудові книжки, які не були видані звільненому з особових причин (смерть робітника, відсутність робітника на роботі в день звільнення та неявка за трудовою книжкою) вилучаються з картотеки працюючих, розміщуються в картотеці звільнених. Через рік зберігання в кадровій службі незатребувані трудові книжки передаються до відомчого архіву за самостійним описом.

Терміни зберігання документів з особового складу визначається Переліком типових документів, що утворюються в діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, інших установ, організацій, підприємств, із зазначенням термінів зберігання документів та відповідними відомчими Переліками.

Л І Т Е Р А Т У Р А

1. Конституція України. Прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року

2. Громадянський кодекс України: науково-практичний коментар, - К.: Видавництво політичної літератури, 1991

3. Кодекс законів про працю України, - К: Праця, 1994

4. Закон Україны “Про інформацію”

5. Закон України “Про обов”язкове соціальне страхування”

6. Закон України “Про звернення громадян”

7. Національний стандарт України. Державна уніфікована система документації. Уніфікованасистема організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлювання документів. ДСТУ 4163-2003.

8. Державний стандарт 6.10.4-84 УСД. надання юридичної сили документам на машинному носію та машинограмі, що створені засобами обчислювальної техніки

9. Єдина державна система документаційного забезпечення управління. Загальні вимоги до документів та служб документаційного забезпечення, - М.: Головархів, 1988

10..

11. Інструкція по веденню трудових книжок

12. Бєлова Т.В. Документознавство,-К.: «Експрес-інформація», 1990

13. Бібік С.П., Міхно І.Л., Пустовіт Л.О., Сюта Г.М. Універсальний довідник-практикум з ділових паперів, - К.: Видавництво “Довіра” УНВЦ “Рідна мова”, 1997

14. Гохберг Ю.А., Макогон Ю.В. Сучасні ділові документи та кореспонденція. Навчальний посібник, - Донецьк, ДонДУ, 1997

15. Кушнаренко М.М. Документознавство (навчальний посібник), - К.: Знання, 2000

16. Молдованов М.І., Сидорова Т.М. Сучасний діловий документ, – К.: Консалтінг, 1995

17. Шаталова Т.С., Чикалова С.Ф., Яковенко В.Я. Проектування ДЗУ,.- К.: Вища школа, 1998

18. Яковенко В.Я. Документи і діловодство, - Донецьк: ДонДУ, 1997

19. Янчевський В.С. Трудовий договір, – Житомір, 1996

20. Документознавство, документаційне забезпечення управління. Експрес-інформація.. – М.: ВНДІДАС, 1989

21. Кудряєв А.В. "Організація роботи з документами", - М.: "Інфра", 1998.

22. Кузнєцова Т.В. Документознавство. Документ і системи документації, - М.: МДІАС, 1992

23. Кузнєцова Т.А., Діловодство. М, UNITY, 2002

24. Лившиц Я.І. Документознавство як наукова дисципліна, - М.: МДІАС, 1990

25. Мінгалєв В.С., Ларін М.В. Спеціальні системи документування, - М.: Економіка, 1989

26. Ситнік В. Комп”ютеризація інформаційних процесів на промислових підприємствах. – К: Техніка, 1991.

27. Серагін Н.Т. Основи забезпечення збереження документів, - М.: Вища школа, 1993.

28. Тези доповідей та повідомлень теоретичного семінару “Теоретичні проблеми документознавства”, - М.: 1991.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 457 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.028 с)...