Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Форма і розміри плавильного простору



Висота плавильного простору (стін), так як і інші параметри, дає суперечливий вплив на конструкцію і ТЕП роботи ДСП.

Для того, щоб склепіння не обмежувало теплові можливості печі, висота стін від рівня укосів до п'ят склепіння (Нст) повинна бути такою, щоб максимальна теплова напруженість її кладки була менше допустимої. В цьому разі зростає відстань між дугами і склепінням, що значно підвищує його стійкість. Велика Нст корисна і з точки зору розміщення в ній всій завалки, що має невелику насипну густину. З іншого боку, Нст повинна бути мінімальною, щоб мати мінімальні габарити і тепловіддачу поверхні. Зі збільшенням Нст, окрім цього, збільшується довжина і хід електродів, висота печі, споруди тощо.

Досвід роботи діючих ДСП свідчить, що з позиції рівномірного розподілу теплового навантаження при великоваговій шихті для малих ДСП (0,5-6 т)

, (6.8)

для середніх (12-50 т)

, (6.9)

для великих (100-200 т і більше)

. (6.10)

В ДСП основна кількість теплової енергії (~90 %) виділяється в дугах (дугових розрядах), що утворюються між торцями електродів і шлаком і розташовуються практично на рівні укосів. Тобто максимальне теплове навантаження сприймають нижні частини стін - "гарячий пояс стін", який і визначає стійкість стін ДСП.

Для підвищення стійкості стін їх нижня частина виконується похилою. Але тут потрібно мати на увазі, що з заміною вертикальних стін похилими зростають габарити, поверхня, що віддає тепло, довжина короткої мережі, з'являються інші недоліки, що вже згадувалися, і особливо явно вони виявляються у великовантажних ДСП.

В зв'язку з цим доцільно, особливо при одношлаковому процесі і тим більш при використанні ДСП для отримання напівпродукту (з наступним рафінуванням в спеціальних установках), при проектуванні великовантажних ДСП знов повернутися до циліндричної форми. А з метою підвищення стійкості стін, як це робиться за кордоном, потрібно йти по шляху використання в зонах перегріву (найбільшого руйнування кладки) електроплавлених та інших спеціальних вогнетривів, торкретування локальних дільниць, охолодження зовнішньої поверхні, вдосконалення електричних і технологічних режимів плавки та ін.

Отже, потрібно знати, для чого буде використовуватись дана піч, і, в разі прийняття умови необхідності виконання нижньої частини стін похилою, користуватися наступними умовами. Низ стін печей (середніх і великих) на висоту Hк, що складає 0,15 dу, нахилити на кут a=18-22° до вертикалі (рис. 6.2). Для точного розрахунку кута нахилу при ступені несиметричності по фазам меншій, або рівній 5 %, можливо використовувати формулу a= m ×0,08+21, град.

Тоді діаметр циліндричної частини плавильного простору розраховується виходячи з кута нахилу нижньої частини стін до вертикалі:

. (6.11)

Визначивши профіль і розміри ванни і плавильного простору, потрібно перевірити, чи достатній об'єм робочого простору печі (до рівня п¢ят склепіння) для того, щоб при насипній густині скрапу 1,4 т/м3 в один прийом, без додаткової завалки, увести всю шихту з урахуванням видатковогу коефіцієнту Квид, що в середньому складає 1,06.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 155 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...