Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дніпропетровськ -2013 2 страница



3. Практичне завдання: На підставі аналізу не менш десяти міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання майнових відносин подружжя.

4. Задача: Громадянин Росії Алексеев звернувся до суду України про відшкодування шкоди, завданої професійним захворюванням. Лікарі виявили у нього хронічний бронхіт.

Алексеев 3 роки працював шахтарем в Росії, 10 років працював шахтарем в Білорусії, останні 5 років, аж до закриття шахти працював шахтарем в Україні. Зараз постійно проживає в Росії.

3а законодавством якої країни повинно бути відшкодування шкоди завданої професійним захворюванням? В суд якої країни повинен звернутися потерпілий за відшкодуванням збитків, завданих професійним захворюванням?

5. Задача: Громадянин України Л, який постійно проживав у Росії, помер, не склавши заповіту. На частку в спадщині претендували його дружина, діти, які проживали в Росії, а також сестра і неповнолітній племінник - інвалід II групи з дитинства - жителі м. Дніпропетровська, яким Л. надавав систематично матеріальну допомогу протягом останніх двох років. Хто з перелічених осіб буде спадкоємцем за законом?

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо відшкодування моральної шкоди

Варіант №12

1. Теоретичне питання: Поняття та зміст взаємності та реторсії у міжнародному приватному праві

2. Практичне завдання: Проаналізувати Договір між Україною і Китайською Народною Республікою про правову допомогу у цивільних та кримінальних справах та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу не менш 10 міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання припинення шлюбу.

4. Задача: Міллер (Англія) листом від 2 вересня 1988 р. зробив пропозицію Дюпону (Франція) про продаж партії вина. В оферті було вказано, що Міллер чекає відповіді з найближчою поштою. Міллер відповідь міг би отримати 5 вересня, якщо б лист, що містить оферту, було б адресовано вірно. Проте лист було отримано Дюпоном тільки 7 вересня. Акцепт оферти, відправлений в той же день поштою, був отриманий Міллером тільки 9 вересня. За день до отримання акцепту Міллер продав вино іншим особам.

Дюпон подав позов, вимагаючи від Міллера виконання договору. Міллер проти позову заперечував, стверджуючи, що між сторонами не було ніякого договору.

Як слід вирішити спір?

5. Задача: Громадянка України Іванова М.В. вийшла заміж за громадянина Франції Дюпонт Ф. і переїхала до нього в Париж. До шлюбу жінка на праві приватної власності мала нерухоме майно на території України, а саме: житловий будинок з земельною ділянкою у м. Дніпропетровськ; земельну ділянку сільськогосподарського призначення у пгт. Синельникове. Також, до вступу у шлюб у Франції Іванова придбала 2 картини І.К.Айвазовського.

15.07.2009р. Іванова М.В. склала заповіт на користь свого чоловіка громадянина Франції, в якому заповіла йому житловий будинок з земельною ділянкою у м. Дніпропетровськ, земельну ділянку сільськогосподарського призначення у пгт. Синельникове, 2 картини І.К.Айвазовського. В заповіті було зроблено застереження щодо заповідального відказу, а саме на спадкоємця було покладено обов'язок надати громадянки України Нестеровой В.М. (доньці Іванової М.В.) право користуватися житловий будинок у м. Дніпропетровськ.

02.02.2011р. Іванова В.М. померла в Парижі.

Правом якої держави потрібно користуватися при відкритті спадщини? В який момент у спадкоємця виникає право власності на нерухоме майно? У разі смерті Несторової В.М. її спадкоємці мають право користування житловим будинком у м. Дніпропетровськ? Чи має право громадянин Франції Дюпонт Ф. прийняти у спадщина за заповітом земельні ділянки? За правом якої держави повинен бути складений заповіт?

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо трудових відносин.

Варіант №13

1. Теоретичне питання: Поняття та зміст особистого закону фізичних осіб у міжнародному приватному праві

2. Практичне завдання: Проаналізувати Договір між Україною і Литовською Республікою про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу не менш десяти міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання недійсності шлюбу.

4. Задача: 3 липня у французькому патентному відомості була зареєстрована заявка на винахід безшовне зварювання кольорових металів, зроблена французьким інженером Д. У встановлені строки він отримав патент. 23 липня (тобто через 20 днів) в Укрпатенті була зареєстрована заявка на патентування аналогічного винаходу з тією ж назвою від російського винахідника К.

Чи буде виданий патент К.? Що таке конвенційний пріоритет та як він регулюється в МПП?

5. Задача: Громадянка України Іванова М.В. вийшла заміж за громадянина Франції Дюпонт Ф. і переїхала до нього в Париж. До шлюбу жінка на праві приватної власності мала нерухоме майно на території України, а саме: житловий будинок з земельною ділянкою у м. Дніпропетровськ; земельну ділянку сільськогосподарського призначення у пгт. Синельникове. Також, до вступу у шлюб у Франції Іванова придбала 2 картини І.К.Айвазовського.

15.07.2009р. Іванова М.В. склала заповіт на користь свого чоловіка громадянина Франції, в якому заповіла йому житловий будинок з земельною ділянкою у м. Дніпропетровськ, земельну ділянку сільськогосподарського призначення у пгт. Синельникове, 2 картини І.К.Айвазовського. В заповіті було зроблено застереження щодо заповідального відказу, а саме на спадкоємця було покладено обов'язок надати громадянки України Нестеровой В.М. (доньці Іванової М.В.) право користуватися житловий будинок у м. Дніпропетровськ.

02.02.2011р. Іванова В.М. померла в Парижі.

Правом якої держави потрібно користуватися при відкритті спадщини?

У заповідача Іванової М.В. є непрацездатна рідна сестра Оніщенко П.Т., яка подала позов до суду про спадкування майна померлої. Яке рішення прийме суд?

Після смерті Іванової В.М. стало відомо, що існує заповіт, складений нею 04.05.2000р. у приватного нотаріуса Дніпропетровського міського округу на користь громадянки України Несторової В.М. Який заповіт є дійсним: складений у Франції чи в Україні?

Після смерті Іванової В.М. стало відомо, що 15.11.2010р. вона придбала гараж у м. Дніпропетровськ. За правом якої країни і хто є спадкоємцями цього майна?

Чи має право Дюпонт Ф. відмовитися від прийняття у спадщину 1/4 гаражу на користь рідної сестри померлої Онищенко П.Т.?

Чи має право Дюпонт Ф. прийняти житловий будинок у спадщину з умовою, що по цьому будинку існує заборгованость по оплаті комунальних послуг?

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо складання і виконання заповіту

Варіант №14

1. Теоретичне питання: Поняття та зміст особистого закону юридичних осіб у міжнародному приватному праві

2. Практичне завдання: Проаналізувати Договір між Україною і Республікою Молдова про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу не менше десяти міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання складання і виконання заповіту.

4. Задача: Громадянин України К. звернувся до місцевого суду Дзержинського району м. Харкова (за місцем свого проживання) з позовною заявою про відшкодування шкоди, що була завдана йому під час туристичної поїздки до Німеччини. Відповідачем у позовній заяві було зазначено Федеративну Республіку Німеччину.

Суддя відмовив у прийняті позовної заяви К. до розгляду, посилаючись на те, що необхідно отримання згоди компетентних органів Німеччини на пред’явлення такого позову. Також К. було роз’яснено його право звернутися з подібним позовом безпосередньо до суду Німеччини.

Чи правомірна відмова судді у прийнятті позовної заяви? У чому полягає імунітет держави? Який вид імунітету держави у даному випадку було застосовано? Чи вірне роз’яснення було надано судом України?

5. Задача: Громадянин Великобританії Адамсон переїхав до с. Ярок Закарпатської обл. з тим, щоб доглядати непрацездатну мати. Відчувши раптове погіршення здоров'я він вирішив негайно скласти заповіт. У якості свідка було взято одну сусідку, бо на момент посвідчення окрім неї нікого більше в селі не було. Після смерті Адамсона В.Г., його мати та родичі, які були вказані у тексті заповіту, звернулися до нотаріуса у м. Ужгород для подачі заяви про прийняття спадщини за заповітом.

Якою має бути відповідь нотаріуса? Право якої держави має застосовуватися до приватноправових відносин з іноземним елементом в даному випадку? Чи може бути видане свідоцтво про право на спадщину за таким заповітом? Які види правових колізій спадкування існують в міжнародному приватному праві?

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо шлюбного договору

Варіант №15

1. Теоретичне питання: Правове становище держави як суб’єкта міжнародного приватного права

2. Практичне завдання: Проаналізувати Договір між Україною і Республікою Польща про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу не меш десяти міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання усиновлення.

4. Задача: Судохідна кампанія, що зареєстрована у Великобританії та має в цій країні своє місце знаходження, уклала з громадянкою Купер, англійською підданою з місцем проживання у Великобританії, трудовий договір, який передбачає, що вона буде працювати в якості касира на пароходному паромі рейсом між англійським портом Шернес та нідерландським портом Фіссанген. Договір був укладений на англійській мові, підписаний сторонами в Шернасе та передбачав виплату винагороди в англійських фунтах стерлінгів.

Судно експлуатується товариством – юридичною особою німецького права, плаває від німецьким прапором та зареєстровано в Гамбурзі (внесено в реєстр суден). Потім договір з нею достроково розривається. В самому договорі про розірвання нічого не вказується. Пані Купер пред’являє позов до кампанії в німецькому суді.

Чи вірно визначена підсудність? Право якої країни повинно бути застосовано відносно розірвання договору, якщо в ньому положень щодо застосування права не передбачено? Що розглядається в якості країни місця роботи у відношенні морського судна? Чи може розглядатися в якості права місця роботи право Нідерландів або Англії з урахуванням того, що паром перетинає територіальні води та відкрите море? Чи підсудна дана справа судам України? Право якої держави слід застосувати для вирішення справи по суті? Якими нормативно-правовими актами повинен керуватися суд? Як вирішити справу?

5. Задача: Громадянин Німеччини Равіль, проживаючий в Німеччині, приїхавши до України 20.11.2010 p., заповів свою квартиру в Дніпропетровську на користь доньки Ніні, яка постійно мешкає в Україні. Заповіт був зроблено в усній формі, громадянин Равіль не мав постійного місця проживання в Німеччині, у грудні 2010 року заповідач помирає в Норвегії.

Правом якої держави регулюються спадкові відносини? Чи є заповіт дійсним?

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо припинення договору.

Варіант №16

1. Теоретичне питання: Право власності та інші речові права на рухоме майно, що перебуває в дорозі

2. Практичне завдання: Проаналізувати Договір між Україною і Соціалістичною Республікою В'єтнам про правову допомогу і правові відносини в цивільних і кримінальних справах та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу не менш десяти міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання встановлення та оспорювання батьківства.

4. Задача: Підданий Йорданії двічі одружувався по мусульманському обряду в цій країні. Втретє там же одружився з українською громадянкою.

Чи може український суд у випадку смерті чоловіка не визнати в рівних частках право всіх трьох дружин на спадкування нерухомого майна, що перебуває в Україні й за кордоном, якщо постійним місцем проживання чоловіка була Йорданія і якщо по йорданському праву всі дружини успадковують у рівних частках?

Чи може суд, пославшись на застереження про публічний порядок, визнати спадкоємицею тільки третю дружину - громадянку України?

Чи повинне застосовуватися застереження про публічний порядок у випадку невідповідності норми іноземного права, застосування якої приписує вітчизняна колізійна норма, якщо вона несумісна з основними принципами українського права або якщо її застосування веде до результату, що явно несумісний із принципом такого роду?

Чи повинні суди застосовувати застереження про публічний порядок у виняткових випадках або у випадках, коли іноземне право відрізняється від вітчизняного? Як повинен діяти суд у цьому випадку?

5. Задача: Громадянином України Нечипоренком, який постійно проживав в Німеччині, у 2006 році був складений заповіт, згідно з яким єдиним спадкоємцем усього його майна визнавалася дружина Нечипоренка. Крім того, гр.. Нечипоренко у своєму заповіті передбачив, що спадкові відносини повинні регулюватися правом Німеччини. Після смерті Нечипоренка у 2009 році його син, що проживає в Україні у квартирі, що належала батькові, звернувся до суду за місцем перебування квартири з позовом про визнання заповіту недійсним оскільки вважає, що батько склав заповіт під тиском з боку дружини. Суд позов прийняв до розгляду та суддею для регулювання даних правовідносин (з урахуванням змісту заповіту щодо вибору права відносно спадкових відносин) було обране право Німеччини. Відповідно до колізійного законодавства ФРН відносини по спадкуванню рухомого і нерухомого майна регулюються законом громадянства спадкодавця.

Чи підсудна дана справа судам України?

Право якої держави має обрати суд для вирішення питання щодо дійсності заповіту?

Право якої держави має бути застосоване щодо успадкування нерухомого та рухомого майна, що знаходиться як в Україні так і в Німеччини?

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо відповідальності сторін договору.

Варіант №17

1. Теоретичне питання: Правове регулювання іноземних інвестицій у міжнародному приватному праві

2. Практичне завдання: Проаналізувати Договір між Україною та Естонською Республікою про правову допомогу та правові відносини у цивільних та кримінальних справах та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу не менш десяти міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання припинення та недійсності шлюбу.

4. Задача: Приватне підприємство “Алтай”, зареєстроване в Україні, з метою продажу своїх товарів за кордон вирішило укласти договір з арабською фірмою “Халіф”. Перед укладенням договору виникло питання щодо правомірності діяльності арабської фірми на території України, на підтвердження якої було надано статут фірми “Халіф”, викладений арабською мовою.

Якими документами підтверджується статус іноземних юридичних осіб на території України? Які вимоги ставляться до таких документів? Розкрийте зміст поняття “національність” юридичної особи.

5. Задача: Громадянином України Сидоренко у січні 2009 р. разом зі своєю другою дружиною громадянкою Обертович виїхав на постійне проживання до Ізраїлю. Перед від’їздом Сидоренко склав заповіт згідно з яким належна йому на праві приватної власності однокімнатна квартира, що знаходиться у м. Дніпропетровськ, після його смерті переходить його дочці від першого шлюбу. Після смерті Сидоренко Обертович подала до суду України позов про визнання за нею права на обов’язкову частку у спадщини незалежно від змісту заповіту на тій підставі, що вона є непрацездатною (61 рік). Відповідачка заперечувала проти позову Обертович на тій підставі, що вона не вважається непрацездатною за законодавством Ізраїлю, адже не досягла загального в Ізраїлі пенсійного віку – 64 років.

Вирішить спір.

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо прав та обов’язків сторін договору.

Варіант №18

1. Теоретичне питання: Форма і зміст правочину. Сфера дії права, що застосовується до правочину

2. Практичне завдання: Проаналізувати Договір між Україною та Ісламською Республікою Іран про правові відносини та правову допомогу в цивільних і кримінальних справах та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу не менш десяти міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання форми і порядку укладення шлюбу.

4. Задача: У липні 2008 р. громадянин Уваров звернувся до суду з позовом до Посольства Республіки Куба в Україні (далі – Посольство) про відшкодування шкоди. Позивач зазначав, що 25 травня 2008 р. належний Посольству легковий автомобіль марки "Шкода Філіція" внаслідок дорожньо-транспортної пригоди (далі – ДТП) завдав шкоду легковому автомобілю марки "Мерседес-Бенц", який належить йому на праві власності. Згідно з довідкою управління ДАІ УМВС України в м. Києві від 28 травня 20082 р. винним у ДТП визнано водія Посольства. Суд виходив із того, що Посольство є власником автомобіля, яким заподіяно шкоду автомобілю позивача, і тому повинно відповідати за цивільним законодавством.

Посилаючись на те, що Посольство в добровільному порядку шкоду не відшкодувало, а на ремонт автомобіля він витратив 67 тис. 421 грн., позивач просив задовольнити позовні вимоги і, крім зазначеної суми, стягнути й інші понесені ним витрати.

Рішенням місцевого суду Шевченківського району м. Києва від 28 жовтня 2008 р. позов було задоволено. З Посольства стягнуто на користь Уварова 29 тис. 12 грн.

Відповідачем було подано скаргу до Київського апеляційного суду.

Хто повинен бути відповідачем? Право якої країни підлягає застосуванню? Суд якої країни повинен розглядати спір? Чи підлягає скарга задоволенню?

5. Задача: Громадянин України К., який постійно проживав в м. Чернігові, працював водієм на підприємстві в м. Нарві (Естонія). Його дружина, громадянка Естонії, проживала разом з ним. Вона народилась у 1930 р. у естонському селі, у сім’ї старообрядців.

К. загинув при аварії у 1997 р., після його смерті залишились син (проживає в м. Нарві), дочка (проживає в м. Чернігові) і брат (проживає в м. Талліні). Заповіту складено не було. Після смерті К. виникли суперечки з приводу майна померлого. В Чернігові він мав власний будинок і автомобіль, в Усть-Нарві (Естонія) – літній будиночок та цегляний гараж, а також внесок в естонському банку (в м. Нарві).

В установах якої країни повинно вирішуватись питання про спадкування? Право якої країни слід застосувати?

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо тлумачення правочинів (договорів).

Варіант №19

1. Теоретичне питання: Колізійне регулювання деліктних зобов’язань

2. Практичне завдання: Проаналізувати Договір між Україною та Корейською Народно-Демократичною Республікою про правову допомогу в цивільних та кримінальних справах та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу декількох міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання відшкодування моральної шкоди.

4. Задача: Українське державне підприємство уклало з російським акціонерним товариством договір доручення, за яким російському товариству доручалося здійснити декілька платежів за вказівкою українського підприємства на користь третьої особи за рахунок рублевих коштів, що перераховувалися довірителем. Повірений здійснив декілька платежів, але у подальшому рух коштів на його рахунках був припинений податковими органами, а потім ці кошти були списані у безспірному порядку по сплаті податкових недоїмок. Українське підприємство звернулося до російського арбітражного суду з позовом до податкової інспекції про повернення сум, перерахованих російському акціонерному товариству, посилаючись на те, що ці кошти є державною власністю України і на них не може звертатися стягнення без згоди держави.

Чи може бути задоволений позов українського підприємства? Відповідь обґрунтуйте.

5. Задача: У ході розгляду спору між австрійською фірмою і російським ВАТ виникло питання про визначення статусу позивача. Позивач (австрійська фірма) стверджував, що за відсутності угоди сторін суд повинен застосувати право кредитора, в даному випадку австрійське, як він вважав, право. Відповідач заперечував, посилаючись на те, що позивач не зареєстрований в Австрії.

Чому австрійська фірма посилалася на австрійське право? Які існують правила визначення особистого закону юридичної особи? Які питання вирішуються за допомогою особистого закону юридичної особи?

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо недійсності шлюбу

Варіант №20

1. Теоретичне питання: Колізійне регулювання представництва в міжнародному приватному праві

2. Практичне завдання: Проаналізувати Договір між Україною та Латвійською Республікою про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних, трудових та кримінальних справах та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу не менш десяти міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання виконання судових доручень.

4. Задача: Громадянин України Вакулов, здійснюючи туристичну поїздку, перебував у Франції разом зі своїм собакою. Вирушаючи на прогулянку містом, Вакулов замкнув собаку в номері готелю. Під час відсутності Вакулова в його номер зайшла покоївка для проведення прибирання. Собака, якому випадково вдалося стягнути намордник, напав на покоївку та покусав її. Ст. 1385 Французького цивільного кодексу передбачає відповідальність за шкоду, заподіяну тваринами, незалежно від наявності вини їх власника. Позов про відшкодування заподіяної шкоди був поданий до українського суду за місцем проживання Вакулова. Суддя, вивчивши обставини справи, дійшов висновку про невинуватість Вакулова у завданні шкоди, кваліфікувавши обставини, які склалися, як казус та застосувавши право України на підставі ч. 3 ст. 49 Закону України «Про міжнародне приватне право» відмовив у задоволені позову.

Чи обґрунтоване рішення суду? Право якої держави підлягає застосуванню до цих правовідносин? У чому полягає зміст з’ясування «попереднє питання»? Як повинне бути вирішене питання про відповідальність Вакулова за шкоду, завдану належною йому собакою? В чому полягає сенс застереження про публічний порядок? Чи припустимо використовувати в цьому випадку застереження про публічний порядок?

5. Задача: Компанія з місцезнаходженням в Парижі зафрахтувала у компанії, що знаходиться в Лондоні, судно для перевезення цукру з Констанци в Басру. З вини судновласника судно виявилося немореходним і було змушене кілька разів відхилятися від курсу для ремонту, в результаті чого прибуло до місця призначення із запізненням на 9 днів.

За цей час ціни на цукор в Басрі значно впали. Фрахтувальники зазнали збитків і пред'явили позов до судновласницький компанії на суму 4183 ф.ст. Та, у свою чергу, вважала себе невинною, так як не володіла спеціальними знаннями в області ціноутворення, зокрема, на цукор.

Вирішить справу.

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо відносин батьків та дітей

Варіант №21

1. Теоретичне питання: Колізійні та матеріально-правові норми щодо позовної давності

2. Практичне завдання: Проаналізувати Договір між Україною та Монголією про правову допомогу у цивільних та кримінальних справах та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу не менш десяти міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання позадоговірних зобов’язань.

4. Задача: Подружжя - громадянин Росії Романов Анатолій та громадянка України Романова Марина - протягом року проживали в Україні, де і вступили в шлюб, вирішили укласти шлюбний договір. За умовами цього договору квартира придбана подружжям під час шлюбу була зареєстрована на дружину і на правах роздільної власності, а саме квартира є особистою приватною власністю дружини і згода чоловіка на розпорядження нею не потрібна. Шлюбний договір був оформлений письмово і підписаний подружжям. Договір нотаріально не посвідчувався. Через два роки Анатолій Романов переїхав до Росії і став вимагати від дружини сплатити йому вартість його долі квартири придбаної під час шлюбу. Марина Романова заперечувала, мотивуючи сою відмову умовами шлюбного договору. Тоді Анатолій Романов звернувся до суду.

Право якої держави повинно бути застосоване до шлюбного договору? Які вимоги повинні бути застосовані до форми правочину в даному випадку? Чи можна цей шлюбний договір визнати недійсним і з яких підстав? Яке рішення повинен прийняти суд? Чи змінилося рішення суду якби Анатолій Романов був громадянином Франції і шлюбний договір був би укладений у Франції? Визначте послідовність колізійного регулювання щодо шлюбного договору за участю іноземного елементу.

5. Задача: У 2004 році громадянка Ізраїлю С. звернулася до українського суду з позовом про позбавлення батьківських прав Т., громадянина України. Суд позов задовольнив.

На підставі яких НПА була визначена підсудність? Право якої країни має бути застосоване? Як вирішувалося б справа, якщо С. була б громадянкою Російської Федерації?

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо усиновлення

Варіант №22

1. Теоретичне питання: Колізійне регулювання міжнародних трудових відносин

2. Практичне завдання: Проаналізувати Договір між Україною та Республікою Болгарія про правову допомогу в цивільних справах та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу не менш десяти міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання недійсності договору.

4. Задача: Сімейна пара Кириленко з України у липні 2009 року відпочивала в м. Анапа (Краснодарський край РФ). Там подружжя познайомилось із співвітчизником громадянином Петренко, який мав у селищі Вітязєво м. Анапи власний будинок і запропонував Кириленко його придбати. Петренко склав власноруч написаний договір, після чого подружжя Кириленко сплатило йому перший внесок у сумі 5 тис. доларів США. Решту суми (25 тис. доларів США) вони домовились заплатити 10.10. 2009 року в м. Києві.

Після повернення до України гр. Киреленко засумнівалися у дійсності правочину та звернулися до гр. Петренко із вимогою повернути гроші.

Оцініть перспективи позову сім’ї Кириленко до гр. Петренко про повернення грошової суми. Чи може гр. Петренко висунути зустрічні вимоги до подружжя Кириленко? Право якої країни необхідно застосувати для вирішення справи? Суд якої країни повинен розглядати справу?

5. Задача: За інформацією, наданою ДКБ «Південне», в процесі запуску ракети-носія «Дніпро» з 18 супутниками на борту на 73-й секунді внаслідок виникнення нештатної ситуації здійснено відключення двигунів першого ступеня. Район падіння носія і супутників лежить на відстані близько 170-180 км від місця старту в безпечному районі пустелі Кизилкум, передбаченому згідно з домовленостями для подібних ситуацій. Це був сьомий пуск за програмою «Дніпро». В результаті шести попередніх стартів ракети з 1999 р. на навколоземні орбіти виведено 23 космічних апарати восьми країн світу.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 606 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.017 с)...