Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Критерії оцінки контрольної роботи



6.1. Критеріями оцінки контрольної роботи є:

· Правильне рішення письмових задач;

· Обсяг літератури стосовно тем;

· Використання спеціальної літератури та нормативних актів;

· Самостійність виконання роботи;

· Додержання вимог щодо виконання контрольної роботи у відповідності з даними методичними рекомендаціями.

7. Контрольні роботи не зараховуються у наступних випадках:

· Контрольна робота виконана на підставі застарілого (відміненого, зміненого) законодавства;

· Хоча б одна задача варіанту роботи виконана невірно;

· Робота є несамостійною, або не відповідає вищезазначеним вимогам;

· Контрольна робота виконана не за належним варіантом.

Заключні положення.

Консультації з усіх інших питань, пов’язаних з виконанням контрольної роботи, студенти можуть отримати безпосередньо у викладача або в кабінеті кафедри кримінального, кримінально-виконавчого права та кримінології у чергового викладача кафедри.

ВАРИАНТ № 1.

Задача № 1.

Громадянин Росії Кутіков та Медвєдєв, які постійно мешкали у м. Києві, їхали потягом до м. Москва. Після розпиття трьох пляшок горілки з сусідами по купе громадянами України Голубом і Сичом на перегоні, що перетинав державний кордон України та Росії, між Медвєдєвим і Сичом виникла сварка, що переросла в обопільну бійку, під час якої Медвєдєв своїм ножем вдарив Сича у правий бік. Останній від отриманого поранення помер. Коли потяг залишив територію України, Кутіков поклав цей ніж у кишеню Голубу, який перебував у стані сильного сп’яніння і міцно спав.

Прикордонникам Росії, а потім і працівнику міліції, який їх опитував, Кутіков і Медвєдєв заявили, що вдарив ножем Сича Голуб вже на території Росії. Під час розслідування справи органами прокуратури Росії з'ясувалася справжня картина злочину. Кутіков і Медвєдєв у цей час перебували в Україні.

Варіант: На час розслідування справи Кутіков і Медвєдєв перебували в Росії.

1. За якими принципами визначається дія закону про кримінальну відповідальність у просторі? Охарактеризуйте ці принципи.

2. На території якої держави було вчинено злочин?

3. За Кримінальним кодексом якої держави підлягає відповідальності Медвєдєв і Кутіков якщо:

а) вони є громадянами України,

б) вони є особами без громадянства?

Задача № 2.

Мальцев двічі вступав до політехнічного інституту, але не проходив за конкурсом. Серед абітурієнтів ходи­ли, чутки, що незважаючи на відсутність у правилах прийому пільг абітурієнтам-спортсменам, приймальна комісія фактично надає їм перевагу. Бажаючи навчати­ся в вузі, Мальцев частково підробив видану йому за місцем роботи характеристику, додрукувавши строчку про те, що він має 1 спортивний розряд з волейболу. Цю характеристику разом з іншими документами він подав до будівельного інституту, успішно склав іспити і його було зараховано до складу студентів.

Мальцева за підробку документів було засуджено за ст. 358 КК України. Вважаючи дії Мальцева незлочинними, адвокат оскаржив вирок.

1. Дайте визначення поняття злочину та його ознак?

2. Ознайомтеся зі ст. 358 КК України зробіть висновок: чи є в діях Мальцева всі ознаки злочину?

3. У чому знайшла вияв суспільна небезпека даного діяння?

4. Охарактеризуйте два критерії суспільної небезпеки.

5. Чи містить дане діяння ознаку винності?

Задача № 3.

Старший черговий підстанції електромережі Попов одержав повідомлення про обрив дроту на одному з будівельних майданчиків і замість того, щоб вимкнути струм у лінії, направив для усунення пошкодження чергових електромонтерів Бакаїна і Довбню. На територію майданчика самовільно проникли діти, і один з них - Кузьменко доторкнувся до обірваного дроту, внаслідок чого він помер на місці від враження електричним струмом.

1. Що таке об’єктивна сторона складу злочину?

2. Вирішіть питання про об’єктивну сторону діяння, скоєного Поповим. Чим у даному випадку виражена об’єктивна сторона (дія чи бездіяльність)?

3. Розкрийте поняття дії та бездіяльності.

4. Охарактеризуйте умови кримінальної відповідальності за злочинну бездіяльність.

Задача № 4.

Капустян і Алімов, готуючись до служби у ВДВ, займалися в секції бойового самбо, де використовували для відпрацювання прийомів дерев’яні макети ножів та пістолетів. Вважаючи, що вони досягли певних результатів, за спільною згодою для наближення тренувань до реальних ситуацій, вирішили використати саморобний ніж. Відпрацьовуючи прийом “захист від удару ножем зверху”, Алімов не встиг перехопити руку з ножем Капустяна, а Капустян, розраховуючи на реакцію Алімова, не зміг вчасно зупинити свій удар, внаслідок чого Алімов отримав ножове поранення у область шиї, яке згідно судово-медичної експертизи належить до тяжкого тілесного ушкодження.

1. Що представляє собою суб’єктивна сторона складу злочину?

2. Проаналізуйте суб’єктивну сторону діяння, скоєного Капустяном. Чи є вина у діях Капустяна?

3. Які ознаки характеризують вину?

4. Чи зміниться рішення, якщо ніж використовувався за вимогою Алімова?

5. Чи зміниться рішення, якщо вправи з холодною зброєю входили до плану тренувань?

ВАРИАНТ № 2

Задача № 1.

Громадянин України Щербицький, що постійно проживав в Ужгороді, гостював у родичів у Кракові (Республіка Польща), де в ресторані заподіяв громадянинові Польщі умисне тяжке тілесне ушкодження. В Польщі він затриманий не був і повернувся додому.

Варіант: Щербицький був громадянином Білорусі і вчинив у Кракові умисне вбивство, після чого повернувся в Ужгород.

1. Якими принципами визначається дія закону про кримінальну відповідальність у просторі та колу осіб? Охарактеризуйте ці принципи.

2. Визначте, який принцип потрібно застосовувати у даному випадку?

3. Дайте визначення екстрадиції. Назвіть види екстрадиції.

4. Ознайомтесь зі ст. 121 та 115 КК України, визначте вид диспозиції та санкції, цих норм.

Задача № 2.

П'яний водій Угрюмов, керуючи машиною ГАЗ-53, в якій були пасажири і вантаж, перевищив дозволену швидкість руху, внаслідок чого машина перекинулась. Під кузовом опинився Кочетков. Однак Угрюмов та інші па­сажири - Колигін і Сигов, які при аварії не постраждали, заходів щодо врятування Кочеткова не вжили і одразу пішли в поряд розташоване селище. В селищі ніхто з них не заявив, що під кузовом перевернутої машини зна­ходиться Кочетков. Лише через тривалий час на місце події прибули робітники з трактором, які, піднявши ма­шину, стали розбирати вантаж, під яким знайшли мерт­вого Кочеткова.

Угрюмова притягли до кримінальної відповідальності за порушення правил безпеки руху, що спричинило смерть потерпілого.

1. Наведіть законодавче визначення поняття злочину та виділіть ознаки.

2. Чи правильно вирішено справу?

3. Ознайомтесь зі ст. ст. 135 та 286 КК України визначить, чи є в даному прикладі ознаки злочину?

4. Чи зміниться вирішення задачі, якщо шофер Угрюмов не знав про те, що він перевозить у кузові своєї машини Кочеткова?

5. Чи зміниться кваліфікація дій Угрюмова, якби Кочетков залишився живий?

6. Чи вплине на вирішення задачі та обставина, що в Угрюмова і пасажирів Колигіна і Сигова не було фізичної можливості надати допомогу Кочеткову?

Задача № 3.

Полтавець, електрик за спеціальністю, з метою охорони своєї теплиці, огородив її дротом та підключив до електромережі. Сусід Полтавця Котов, перебуваючи у нетверезому стані, зайшов до двору Полтавця і, зачепив рукою дріт, який знаходився під напругою, внаслідок чого був смертельно травмований електрострумом.

1. Що таке суб’єктивна сторона злочину? Які ознаки її характеризують?

2. Що таке вина, чім визначається її зміст, сутність, ступінь та форми?

3. Проаналізуйте форму вини у злочині, вчиненому Полтавцем?

4. Чи зміниться рішення суду, якщо Полтавець перед підключенням електроструму попередив про це сусідів, в том числі й Котова, а також перед теплицею встановив попереджувальні щити з написом “Обережно напруга! Прохід заборонено!”?

Задача № 4.

5 листопада 2001 р. 15-річний Петров прийшов до свого товариша Протасова на день народження, якому у цей день виповнилося 14 років. До приходу батьків Протасова, Протасов запропонував Петрову випити з ним спиртне.

Вживши спиртне Петров і Протасов вирішили вночі скоїти крадіжку майна із складського приміщення приватної фірми.

О 22 год. 25 хв. Протасов відпросився у своїх батьків піти заночувати у Петрова, який мешкав у сусідньому під’їзді. Приблизно о 22.50 вони прийшли до будови спортивної школи, у підвальному приміщенні якої було розміщено склад фірми, заздалегідь знаючи, що він охороняється сторожем. Зламавши замки Петров проник до приміщення складу, де став складати майно у принесені з собою пакети. Протасов залишився біля входу до складу спостерігаючи за оточуючими обставинами. В цей час до складу увійшов сторож Медвєдєв, у якого в руці була дерев’яна палиця. Протасов вирвав у сторожа палицю і наніс йому удар по голові, після чого сторож упав додолу. Петров, злякавшись, що Медвєдєв опритомніє і помітить їх, наніс ще кілька ударів палицею по голові потерпілого, після чого з Протасовим і викраденим майном втік із місця події.

За висновком судово-медичної експертизи Медвєдєву було заподіяно тяжких тілесних ушкоджень. Крім цього, було встановлено, що ушкодження Медвєдєву було заподіяно приблизно о 00 год. 45 хв.

1. Дайте визначення суб’єкта злочину. Наведіть ознаки загального та спеціального суб’єкта.

2. Ознайомтеся із ст. ст.. 187, 121 КК України та визначте, чи є Протасов і Петров суб’єктами злочинів, що передбачені цими статтями КК України?

3. Чи зміниться кваліфікація, якщо буде встановлено, що Протасов завдав ударів по голові Медвєдєва близько 23 год. 45 хв.?

4. З якого віку настає кримінальна відповідальність за вчинення розбою?

ВАРИАНТ № 3

Задача № 1.

Гр-н України Пархоменко, знаходячись у Германії, був засуджений за декілька злочинів. Після відбуття покарання Пархоменко повернувся в Україну.

1. Якими принципами визначається дія закону про кримінальну відповідальність у просторі та колу осіб? Охарактеризуйте ці принципи.

2. Чи підлягає він кримінальній відповідальності в Україні, якщо кримінальний закон України передбачає за такі злочини більш суворе покарання?

3. Чи могла бути застосована процедура екстрадиції до гр-на України Пархоменко під час відбування покарання в Германії?

4. Розкрийте поняття екстрадиції.

5. Як вирішити завдання, якщо Пархоменко - особа без громадянства?

6. Як потрібно вирішити питання, якщо Пархоменко за протиправне діяння, яке в Україні є злочином, у Германії поніс лише адміністративне стягнення?

Задача № 2.

Лисенко серед ночі розбудив свого приятеля Корсакова і запросив його до себе додому, де, пригощаючи розбавленим спиртом, розповів, що з приміщення лікарні викрав спирт, електрокамін та друкарську машинку. Корсаков запропонував повернути викрадене і до світанку вони віднесли в лікарню електрокамін та друкарську ма­шинку, частину спирту вони випили, а частину (10 л.) закопали на городі у Лисенка. Потім між Лисенком і Корюковим виникнула суперечка. Корюков стверджував, що Лисенко вчинив злочин. Останній не погоджувався, стверджуючи, що якщо про крадіжку спирту ніхто не дізнався, значить це не злочин.

1. Наведіть законодавче визначення поняття злочину та виділіть ознаки.

2. Чи є злочином діяння вчинене Лисенком?

3. Чи впливає на ступінь суспільної небезпеки крадіжки спирту те, що власне факт скоєння крадіжки лишився непоміченим?

4. Як необхідно розуміти таку ознаку злочину, як “карність”?

5. У чому виявляється “карність” у тому випадку, коли злочин скоєний, а покарання не було призначено?

Задача № 3.

Дмитрик придбав у невстановленої особи запали до учбово-імітаційних гранат, піропатрони та бойові патрони до ПМ. Всі ці предмети він зберігав у себе вдома. Вироком суду Дмитрика було засуджено за ч. 1 ст. 263 КК України.

Ознайомтесь з постановою Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про викрадення та інше незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами, вибуховими речовинами, вибуховими пристроями чи радіоактивними матеріалами» від 26 квітня 2002 р. № 3.

1. Що таке об’єкт та предмет злочину? Яка відмінність між ними?

2. Чи вірно вирішена справа?

3. Чи можуть бути зазначені речі предметами злочину, передбаченого ст. 263 КК України?

Задача № 4.

Працівник воєнізованої охорони Синюхін супроводжував нові автомобілі. В дорозі він помітив групу підлітків, які кидали каміння по вагонах. Один з каменів потрапив в скло автомобіля. Щоб припинити хуліганські дії підлітків, Синюхін кинув в них обрізок дошки, котрий влучив в голову неповнолітнього Ніколаєва. Від отриманої травми черепа хлопчик через три дні помер у лікарні.

1. Визначте форму вини Синюхіна відносно скоєних дій і їх наслідків.

2. Дайте аналіз змішаної (подвійної) форми вини.

3. Чи зміниться рішення, якщо Синюхін кинув обрізок дошки з близької відстані?

ВАРИАНТ № 4

Задача № 1.

Сидорин і Прокопчено за вчинення хуліганства, пов’язаного з опором представникові влади (працівнику міліції), були засуджені 18 серпня 2001 р. за ч. 2 ст. 206 КК України в ред. 1960 р. відповідно Сидорина до 3 років позбавлення волі та Прокопчено до 2 років 6 місяців позбавлення волі. На вирок суду вони подали апеляцію з клопотанням зменшити їм міру покарання, яка була розглянута у жовтні 2001 р.

1. Що таке дія закону про кримінальну відповідальність у часі?

2. Дайте визначення зворотної дії закону. Які існують правила застосування зворотної дії закону?

3. Ознайомтесь зі ст. 206 КК України 1960 р., ст.ст. 296, 342 КК України 2001 р. Який закон треба визнати більш м’яким?

4. Чи підлягає задоволенню апеляційна скарга Сидорина і Прокопчено?

Задача № 2.

Між Козловим та Барановським, які мешкали у сусідніх приватних будинках, склалися особисті неприязні стосунки. Восени Козлов регулярно палив листя у себе у дворі, вітром дим зносило до садиби Барановського. Барановський звернувся до правоохоронних органів з заявою про притягнення Козлова до кримінальної відповідальності за дії, які порушують конституційне право Барановського на чисте повітря.

1. Наведіть законодавче визначення поняття злочину та виділіть ознаки.

2. Що таке протиправність, як ознака злочину?

3. Ознайомившись із розд. II, розд. VIII і розд. XІІІ КК України та визначте, чи присутні ознаки злочину у діях Козлова?

4. Як вирішити питання, якщо внаслідок цього Барановський захворіє?

Задача № 3.

Між Курциним і Шешенею, що перебували на квартирі останнього, виникла сварка, під час якої Шешеня вдарив Курцина по голові, спричинивши легке тілесне ушкодження з короткочасним розладом здоров'я. Через деякий час це спричинило крово­вилив у мозок з тяжкими змінами в речовині і судинах головного мозку, внаслідок чого Курцин помер. У вис­новку судово-медичної експертизи вказано, що в розвит­ку крововиливу, який призвів до смерті, визначальними моментами була патологія артеріальних судин, а супут­німи захворювання (гіпертонія), алкогольне сп'яніння, конфліктна ситуація і незначна травма. Про наявність у Курцина патологічних змін судин головного мозку Ше­шеня не знав.

1. Що таке об’єктивна сторона складу злочину?

2. Ознайомившись із ст. ст. 119 та 125 КК України, визначте, чи підлягає Шешеня кримінальній відповідальності?

3. Дайте аналіз об’єктивної сторони означених складів злочину.

4. Назвіть види причинного зв’язку.

5. Який причинний зв’язок характерний для цього випадку?

Задача № 4.

На місці вчинення злочину (крадіжка з продовольчого кіоску) працівники міліції затримали Проктова. Під час попереднього слідства було встановлено, що він тривалий час не має постійного місця проживання, батька та матері не знає з народження, ніяких документів, які підтверджували б його особу та вік знайдено не було. Також не було встановлено будь-яких з його родичів. У зв’язку з цим виникла необхідність проведення комплексної експертизи.

1. Дайте визначення суб’єкта злочину. Охарактеризуйте ознаки загального та спеціального суб’єкта злочину.

2. Яким чином висновки експертів вплинуть на притягнення Проктова до кримінальної відповідальності, якщо:

а) буде визначено, що його вік становить 12-15 років;

б) буде визначено, що його вік становить 14-16 років;

в) буде визначено, що його вік становить 14-16 років, але в нього також виявлено затримку у розумовому розвитку і його розумовий розвиток відповідає рівню 10-11 річної дитини?

3. З якого віку особа підлягає кримінальній відповідальності за крадіжку?

ВАРИАНТ № 5

Задача № 1.

Громадянин Туреччини Осман завдав у м. Стамбул громадянину України тяжкі тілесні ушкодження. Через деякий час його було затримано у м. Одеса за збут наркотичних речовин.

1. Охарактеризуйте принципи дії закону про кримінальну відповідальність у просторі та колу осіб.

2. Чи підлягає Осман кримінальній відповідальності за законодавством України за перший злочин?

3. Назвіть угоди, існуючі між Україною і іншими державами по затриманню і видачі злочинців.

4. Розкрийте зміст принципу громадянства, як одного з видів чинності кримінального закону у просторі.

Задача № 2.

Лузін, бажаючи помститися Хотину, скинув з даху багатоповерхового будинку на нього цеглину, однак не влучив. Цеглина впала поруч з Хотином та розбилася. Адвокат Лузіна звернувся до слідчого з клопотанням про припинення кримінальної справи на підставі ч. 2 ст. 11 КК, мотивуючи це тим, що шкоду Хотину заподіяно не було, а отже це діяння не є суспільно небезпечним.

1. Наведіть законодавче визначення злочину та охарактеризуйте ознаки злочину.

2. Чи обґрунтовані аргументи адвоката?

3. Яке діяння згідно з ч. 2 ст.11 КК України не є злочином?

4. Розкрийте поняття винності, як однієї з ознак злочину.

Задача № 3.

Охоронець приватного підприємства Дамаєв, закриваючи ворота підприємства після робочого дня, навісив зіпсований навісний замок та пішов спати у службове приміщення. Вночі група підлітків проникла на територію підприємства, де знаходився службовий автотранспорт. Вони зняли колеса з двох легкових автомашин та винесли їх через ворота. Колеса підлітки реалізували на авторинку, а гроші поділили.

Варіант: Охоронець Дамаєв вночі почув шум у дворі підприємства. Взявши рушницю він вийшов з приміщення. Побачивши підлітків, які знімають колеса зі службових автомашин, Дамаєв почав стріляти по них. Внаслідок цього один підліток був вбитий на місці, а два інших були поранені.

1. Що таке об’єктивна сторона складу злочину?

2. Проаналізуйте варіанти та охарактеризуйте об’єктивну сторону діянь вчинених Дамаєвим та підлітками.

3. Яке кримінально-правове значення мають наслідки дій як підлітків, так і охоронця Дамаєва?

4. Ознайомившись із главою VI КК України охарактеризуйте вчинені ними злочини за конструкцією складу.

5. Розкрийте поняття матеріального та формального складу злочину.

6. Визначте ступінь залежності дій підлітків від діяння Дамаєва.

Задача № 4.

Холодов відпочивав зі своєю подругою у ресторані. До їх столику підійшов Білов, який знаходився у стані сп’яніння, та запропонував дівчині з ним потанцювати. Отримавши відмову, почав їй погрожувати. Холодов, щоб припинити його дії, застосував силу. Білов сказав, що це йому так не минеться. В той же вечір Білов простежив повернення Холодова додому (у приватний будинок). Коли в одному з вікон засвітилося світло, він кинув у цю кімнату гранату. Як було встановлено у ході слідства, Холодов, увімкнувши світло, залишив кімнату і пішов прийняти душ. Від вибуху він не постраждав.

1. Що таке суб’єктивна сторона злочину? Назвіть ознаки суб’єктивної сторони складу злочину.

2. Чи підлягає Білов кримінальній відповідальності?

3. Який вид складу злочину має місце?

4. Визначте, чи є в діях Білова помилка. Якщо є, то якого виду?





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 439 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.017 с)...