Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Променеві синдроми патологічних станів легень



/. Зміни об 'ему і форми легеневих полів:

-дифузне збільшення (емфізема); збільшення окремих ділянок - бульозна і клапана емфізема; - зменшення - результат:

а) високого стояння діафрагми,

б) виражених склеротичних процесів, які зморщують легеню чи її відділ (пневмосклероз),

в) спадання легені (ателектаз).

2. Зміна прозорості: (в нормі - підвищується під час вдиху). Ступінь зміни прозорості є показником функціонального стану легень.

а) підвищення прозорості - симптом "просвітлення"- зменшення об'єму м'яких тканин, збільшення вмісту повітря в легені, або його частці:

-здуття легені або його частки;

-утворення порожнини в легені.

(дифузне емфізема, пневмоторакс; місцеве (локальне) -- бульозні або клапанні емфіземи, бронхоектази, великі порожнини, що містять повітря).

Накопичення рідини у порожнині плеври призводить до затемнення легеневого поля, накопичення повітря до його просвітлення.

б) зниження прозорості м.б. до повного затемнення.

-ущільнення паренхіми та зменшення вмісту повітря в легені (запальні процеси - туберкульоз, пухлина);

-повітревмістка тканина заміщується патологічним субстратом (закупорка бронха, що призводить до ателектазу);

-стиснення легеневої тканини ексудатом, пухлиною (накопичення в альвеолах водяночної рідини (набряк) або запального ексудату (пневмонія));

-заміщення альвеолярної тканини казеозним розпадом (туберкульома), тканиною пухлини;

-розростання сполучної тканини;

-ущільнення проміжної тканини;

- застійні явища у малому колі.

Симптом "затемнення" характеризується наступними ознаками (за 1.1. Федоровим):

1) поширеність та локалізація - поширюється на частку, сегмент, цілу легеню; локалізуються в секторі та полі легень. Для деяких захворювань має місце характерна локалізація патологічного процесу.

Вогнищеві тіні в ділянці верхівки свідчать про туберкульозну етіологію; вогнищеві тіні в нижніх легеневих
полях - про неспіцефічне запалення; округла тінь в підключичній зоні характерна для туберкульозного інфільтрату, а в нижніх відділах для пухлинного процесу. Округлі тіні в прямій проекції в ділянці міжчасткової плевральної щілини належать до осумкованих міжчасткових плевритів.

2.величиною - поширені, поодинокі, вогнищеві;

3.формою - затемнення типові (представляють частину легені (частку, сегмент, шварту, міжчастковий випіт) і нетипові, округлі, овальні, трикутні, невизначеної форми, лінійні. Округлі або овальні
тіні утворюють ІЬс інфільтрати, деякі кісти, доброякісні пухлини, збільшені прикорневі лімфатичні вузли.

4. Трикутні - спостерігаються при сегментарних ателектазах, при медіастінальних плевритах, при інфарктах легені. Тіні невизначеної форми утворюють зливні вогнищеві пневмонії, атипові пневмонії (крайові), злоякісні пухлини з інфільтруючим ростом, пневмосклерози і цирози, звапнення. Лінійні тіні визначаються при стовщенні плеври, при розростанні сполучної тканини інтерстиціально, при ателектазах невеликих ділянок. Кільцевидна тінь обумовлена порожниною в легеневій тканині - абсцес, кіста.

5.інтенсивністю - інтенсивні, середньої інтенсивності, малої інтенсивності. На фоні тіні малої інтенсивності видно легеневий малюнок, якого не видно на фоні тіні середньої інтенсивності, але чітко простежується тінь ребра. Якщо на фоні тіні не простежується ребро, таку тінь вважають дуже інтенсивною, або щільною. Інтенсивність тіні порівнювати з інтенсивністю тіні ребра, серця або з сполучнотканинним малюнком легеневої тканини.

6.структурою - однорідні (гомогенні), неоднорідні (негомогенні). Однорідні - визначаються при ателектазі, ексудативному плевриті, доброякісних пухлинах і кістах, при крупозній пневмонії в стадії опечінкування. Неоднорідні тіні спостерігаються при бронхопневмоніях, бронхоектатичній хворобі, хронічних інтерстиціальних пневмоніях, абсцедуючих пневмоніях та пухлинах легень, що розпадаються.

7. контуром - з чіткими і нечіткими; рівним або зубчастим, нерівним. Чіткі рівні контури – свідчать про доброякісність патологічного процесу, про його хронічний перебіг. Нечіткі і нерівні контури характерні для гострих або злоякісних процесів (пухлин).

7) кількістю поодинокі, чітко окреслені тіні характерні для доброякісних пухлин, кист, туберкульозних інфільтратів у фазу ущільнення. Чітко окресленні, але множинні - спостерігаються при метастазах злоякісної пухлини в легені.

Розрізняють тіні:

/. Поширені (дифузні):

Тотальні, субтотальні затемнення (ателектаз, розростання сполучної тканин й, ексудативний плеврит).

//. Обмежені:

А. Інфільтративні (розміром 2 см і більше - спостерігаються при різних запальних процесах і злоякісних утвореннях).

Б. Вогнищеві: /. міліарні ( 1 -2 мм.) - туберкульоз, канцироматоз;

1) дрібновогнищеві ( 1 -4 мм.);

2) середи ьовогнищеві (5-8 мм.);

3)великовогнии(еві(9-\5міл.)- пневмонія, метастази злоякісних пухлин.

Поширені затемнення займають цілу легеню або частку, можуть бути: гомогенними і негомогенними, різної інтенсивності. Інтенсивні тіні характеризують патологічний процес (ущільнення легеневої тканини)-при доброякісних і злоякісних пухлинах, дермоїдних кистах, ателектазі, крупозній пневмонії, деяких позалегеневих патологічних процесах (ексудативний плеврит, запальні і пухлинні процеси в органах середостіння, пухлини стінки грудної клітки, утворення, що виходять з діафрагми).

Обмежені, часткові затемнення відповідають ураженню якоїсь частки легені (одного або кількох сегментів). Це великі фокуси, що відповідають туберкульозному інфільтрату, пухлині, сегментарному ателектазу, метастазу.

Сегментарні процеси утворюють досить оформлені трикутні тіні. Характерна форма тіні: при міжчастковому плевриті - веретеноподібна, при ехінококовій кисті - округла, при метастазах - кругла.

Вогнищеві тіні бувають при різних захворюваннях легень, вогнища різноманітні за локалізацією, інтенсивністю, характером контурів. За розмірами вогнища поділяють на:

3. великі вогнища, в основі яких лежить ураження частки (бронхопневмонічні вогнища та ексудативні
вогнища при туберкульозі). Великі вогнища досягають 1-1,5 см. у діаметрі;

4. середні за величиною вогнища (до 0,5 см.) є результатом ураження ацинуса;

5. дуже дрібні, міліарні вогнища завбільшки з просяне зерно.

Вогнищеві тіні в легенях можуть бути поодинокими і численними, дифузними (міліарний туберкульоз, пневмоконіози, карципоматоз) і обмеженими.

При міліарній формі легеневого туберкульозу вогнища густо вкривають легеневі поля, але ці вогнища такі малі, що при рентгеноскопії їх не видно, але їх добре помітно на рентгенограмах.

Зміни коренів легень. При різних патологічних станах відмічається зміна структури, величини і положення коренів легень. Зміни можуть бути однобічні і двобічні. Розширення легеневих коренів без змін їх структури і положення вказують на застійні явища в малому колі кровообігу і супроводжуються посиленням легеневого малюнка. Розширення коренів легень з втратою його структурності і чіткості, без змін положення відмічається при дифузному розростанні сполучної тканини (пневмосклерозі), що доповнюється посиленим деформованим легеневим рисунком. Розширення кореня легені з втратою його структури в дитячому віці є ознакою туберкульозного ураження лімфатичних прикорневих вузлів (бронхоаденітів). Розширення тіней коренів з поліцеклічним зовнішнім контуром у хворого літнього віку вказує на пухлинний процес у лімфатичних вузлах. Зміна положення кореня легень і його деформація відбувається при зменшенні об'єму ділянки легені або при її нерівномірному зморщуванні (ателектаз, пневмосклероз), а також при пневмотораксі, ексудативному плевриті і пухлинах у ділянці кореня і середостіння.

Зміни легеневого рисунка в рентгенівському зображенні проявляються в його посиленні або збіднінні, у втраті структурності, чіткості і в деформації.

Посилення легеневого рисунка свідчить про переповнення кровоносних судин легені (густіша сітка лінійних розгалужених тіней судин, збільшений калібр цих тіней і його поширення до периферії). Дифузне посилення легеневого рисунка з обох боків без порушення його структурності, вказує на застійний характер у малому колі кровообігу, що спостерігається при мітральних і деяких вроджених вадах серця, які супроводжуються скиданням крові з лівих відділів серця в праві.

Обмежене посилення легеневого рисунка (у межах частки або сегмента) відмічається при крупозній пневмонії в стадії гіперемії і при гіповентиляції (неповному ателектазі). При цьому відбувається зменшення об'єму частки або сегмента і розширенням венозних судин внаслідок утруднення відтікання крові із спалого відділу легені. В цих випадках одночасно може спостерігатися зміщення органів середостіння в уражений бік (трахеї, стравоходу, судинного пучка).

Рідше в посиленні легеневого рисунка беруть участь лімфатичні судини. Це спостерігається при поширенні злоякісного пухлинного процесу в лімфатичних шляхах.

Збіднення легеневого рисунка трапляється набагато рідше, ніж його посилення. Маловираженим є легеневий рисунок при клапанних емфіземах (здуттях легені або її відділів), на фоні великих порожнин, а також при малому кровонаповненні легеневих судин, зумовленому деякими природженими вадами (стеноз устя легеневої артерії, вади серця із скиданням крові з правих відділів у ліві).





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 2174 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...