Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Проблеми фіскальної політики



При здійсненні тієї або іншої фіскальної політики виникають певні трудності.

1. Часовий розрив. У ході проведення фіскальної політики існує проблема часу. По-перше, після початку спаду або інфляції неминучий певний проміжок часу, необхідний для усвідомлення самого факту вступу економіки у відповідну фазу циклу, він може бути більш-менш тривалим. По-друге, затримка пов'язана з процедурами прийняття рішень про проведення того або іншого курсу фіскальної політики відповідними органами. Особливо багато часу іде на обговорення і дебати в парламентах. Запропоновані заходи можуть стати зайвими і навіть шкідливими, поки приймаються рішення про їхнє прийняття, ситуація в економіці може змінитися. По-третє, ефект від реалізації вжитих заходів настає в економіці не відразу, можливо, навіть тоді, коли вони вже не потрібні.

2. Політичні обставини. Економічний курс формується на соціальній арені і тому пов'язаний із політичною боротьбою. Тому цілі стабілізації у фіскальній політиці виявляються деформованими різноманітними соціально-політичними впливами.

3. Внутрішній ефект витіснення. Певні заходи фіскальної політики ґрунтуються на такому механізмі, який обмежує їх же результативність.

4. Зовнішній ефект витіснення. Він може виникати у зв'язку із взаємозв'язком національної і світової економіки. Так, стимулююча фіскальна політика веде до зростання процентної ставки, одночасно може викликати приплив у країну іноземного капіталу, що призводить до падіння курсу іноземної валюти, і це стимулює імпорт і обмежує експорт. У результаті знижується сукупний попит. У випадку стримуючої фіскальної політики спостерігається протилежний результат.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 172 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...