Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Банківське кредитування здійснюється із застосуванням таких позичкових рахунків: простий, спеціальний, контокорентний (поточний рахунок з овердрафтом)



Простий позичковий рахунок - на ньому може бути тільки активне (дебетове) сальдо, кожний факт видачі і погашення кредиту оформляється відповідними документами клієнта або банку (платіжне доручення, розпорядження кредитного відділу банку операційному відділу тощо).

Спеціальний позичковий рахунок є формою обліку позичок до запитання. Банк має право стягнути заборгованість за спеціальним позичковим рахунком у будь-який час без попередження клієнта.

Контокорентний рахунок (поточний рахунок з овердрафтом) — це активно-пасивний рахунок, на якому відображають, з одного боку (за дебетом), заборгованість перед банком і всі платежі з рахунку за дорученням клієнта, а з іншого (за кредитом) — надходження коштів у банк від клієнта у вигляді вкладів, повернення позик тощо. Контокорентний рахунок поєднує в собі позичковий рахунок з поточним і може мати дебетове або кредитове сальдо.

ЗБЕРЕЖЕННЯ ОСНОВНОЇ СУМИ БОРГУ Є ОДНИМ ІЗ ГОЛОВНИХ ПРИНЦИПІВ, ЯКИЙ ЗАВЖДИ ПОВИНЕН ДОТРИМУВАТИСЯ ПРИ ПРОВЕДЕННІ БАНКОМ ПОЗИЧКОВОЇ ОПЕРАЦІЇ. ТОМУ ОЦІНКА ЯКОСТІ ПОТЕНЦІЙНОГО ПОЗИЧАЛЬНИКА Є ОДНИМ З ВАЖЛИВИХ ЕТАПІВ ПРОЦЕСУ КРЕДИТУВАННЯ. ПРИ ЦЬОМУ НАЙВАЖЛИВІШЕ ЗНАЧЕННЯ МАЄ ВСТАНОВЛЕННЯ ОБҐРУНТОВАНОСТІ КРЕДИТУ.

ОДНИМ З ЕЛЕМЕНТІВ ОЦІНКИ КРЕДИТОСПРОМОЖНОСТІ Є ОЦІНКА ПЕРСОНАЛЬНИХ ЯКОСТЕЙ ПОТЕНЦІЙНОГО ПОЗИЧАЛЬНИКА. Тут увага банку повинна зосереджуватися на таких моментах, як репутація, порядність і чесність, професійна здатність, матеріальна забезпеченість, ставлення до своїх зобов’язань перед іншими кредиторами і в минулому.

Необхідно ретельно вивчити фінансовий стан позичальника, ліквідність його балансу, ефективність виробництва і використання основного й оборотного капіталу.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 277 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...